Släpp sopen, nu har ni råd.

De politiska diskussionerna fortsätter i seminariegruppen. Beskattningsrätt och politik går tydligen inte att separera i från varandra. Hushållstjänster - är det något som ska vara svdragningsbart vid deklarationen?

Många blir förvånade när jag som vänster och grymt röd tycker att det är en lysande idé. "Hallå, vill vi tillbaka till tiden med pigor?" "Är inte det som att sporra en social klyfta?" Nej, det är inte vad det handlar om.

Jag som feminist kan inte annat än hurra för det nu genomförda, faktiskt det ända bra som Reinfeldt och hans homies har åstakommit. Att hushållstjänster blir billigare är för mig inte en fråga om klasspolitik utan en ren jämställdhetsåtgärd. Kvinnor tar idag det absolut största ansvaret för skötsel av hemmet vilket gör att de halkar efter i andra sammanhang, framför allt i arbetslivet. Att ge en barnfamilj den ekonomiska möjligheten att ha städhjälp avlastar kvinnan i sitt oavlönade arbete och ger henne en liten större chans att också få pröva sina vingar på karriärsstegen. Att kvinnan ska ha samma chanser är ett måste om absolut jämställda löner ska kunna råda, och pengar är makt.

Jag förstår att det är en känslig fråga när man diskuterar det utifrån ett klassperspektiv, framför allt för vänstern som alltid har arbetat aktivt mot ett klassamhälle. Men varför skulle det vara mer underklass att städa hemma hos någon än att klippa någons hår på salong? Eller serva kunder i en butik? Eller vara hantverkare? Sällan pratar vi om dessa yrkesgrupper som en underklass även om lönerna inte lär skilja speciellt mycket. Att få komma in i någon annans hem och hjälpa dem att få de fint och rent skulle jag tycka kändes riktigt bra - snacka om att göra nytta och skänka glädje!

Men är det inte en kvinnofälla eftersom de flesta som arbetar inom städfirmor är kvinnor? Jo, självklart är det inte bra. Men är det bättre som det ser ut idag? Ingen har råd att anlita vit städhjälp utan gör det svart. Det resulterar i att det finns massor av kvinnor som sliter för svarta pengar. Ingen pension, inga säkerheter, ingen känsla av att man faktiskt utför ett riktigt jobb och är en del av samhället. Det om något är en kvinnofälla.

Männen behöver inte uträtta mycket hemma idag. Ingen ifrågasätter när man lämnar in bilen på verkstaden eller anlitar hantverkare att renovera köket. Detta är typiskt sätt manliga sysslor. Men när det kommer till att leja bort det typiskt sätt kvinnliga sysslorna i hemmet, så som städning, disk och barnpassning, då blir det liv. Då är man minsann överklass. Det ska man (läs kvinnan) ju faktiskt kunna klara själv, det behöver väl man inte betala pengar för att få gjort?

Argumentet att det vore mycket bättre om kvinnor och män faktiskt delade lika på hemsysslorna tänker jag inte ens bemöta med en motargument. Det säger sig självt att det inte fungerar.

Jag tycker att det är synd att inte vänstern inte ser billigare hushållstjänster som ett steg i jämställdhetspolitiken. Klasskillnader ska alltid motarbetas, det tycker jag absolut. Men just nu lever faktiskt 50% av sveriges befolkning som en typ av underklass - kvinnorna.  De röda säger sig vara för ett klasslöst samhälle, men även att de är ett feministiskt parti. Men var för har de lagt av sig "genusglasögonen"?

 

Kommentarer
Postat av: Görel

varför man inte betalar för att få det städat/diskat/barnpassat är för att det inte krävs några egentliga kunskaper för det. alla kan göra det. att laga bilen eller bygga om i köket kräver dock att man kan ganska mycket.
och det går faktiskt att dela på hemsysslorna. jag vet flera exempelfamiljer som gör just så.

2007-10-06 @ 13:58:56
URL: http://dysfori.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0