Vem ska viga vem?

RFSU har väckt debatten om en eventuell förändring av kyrkans vigselrätt. De menar att kyrkan bör ifråntas vigselrätten och att det istället ska vara en statlig angelägenhet. Kyrkan och det juridiska avtalet som trots allt ett äktenskap är ska skiljas åt.

Jag måste säga att jag tycker det är ganska vettigt. Ett äktenskap är en mycket stor förändring i ditt liv rent juridiskt, och det är därför bra om utövandet ligger hos staten. Att kyrkan dessutom har möjlighet att neka människor äktenskap på grund av vem de gifter sig med, alltså man eller kvinna, är klart diskriminering och ingenting som hör hemma i vårt samhälle, ännu mindre i den juridiska världen. Varför ska vi upprätta diskrimineringsskydd för homosexuella om lika löner etc. om det samtidigt kan bli nekade att göra en av vanligaste företeelserna i vårt samhälle - att ingå äktenskap? Istället för att tvinga de gammelmodiga kyrkprellarna som sätter sig på tvären att viga mot deras tro, kan vi helt enkelt ta över uppdraget.

Men hallå, tradition då? Jo visst. det är fint med kyrkobröllop. Men inget hindrar par från att fortfarande ha en cermoni i kyrkan och bli välsignade och allt det där. Det är den juridiskt bindande delen som ska skötas av staten, själva äktenskapets ingående. Dessutom innebär inte att en företeelse är någonting positivt bara för att det är en tradition. Samma argument cirkulerade till exempel när man började fundera på om kvinnor skulle få vara präster, och var det inte rätt att förändra den traditionen? Vårt samhälle vara oerhört svårt att förändra om vi höll kvar vid alla traditioner i landet. Ett av de mer dödfödda argument jag har hört från kyrkosidan är att kyrkan skulle dra mindre folk om de inte hade vigselrätten, att folk skulle sluta söka sig till dem. Öh, ok, är det verkligen en anledning till att få behålla vigselrätten? Om det är en av de mest dragande faktorerna till kyrkan kanske det snarare är dags att utvärdera organisationen och fundera på varför det ser ut som det gör.

Vigselrätten är ett stort ansvar, något som jag tycker kyrkan visar att de inte är beredda att ta när de klart diskriminerad människor i utövandet. Nej, jag vill bo i ett land där alla får gifta sig på samma sätt vare sig du är homo eller hetro, så det så. Jag hejar på RFSU.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0