Intressant statistik.

Det påstås ibland att vi lever i ett jämställt Sverige.
Det sägs att kvinnor och män har samma möjlighet i arbetslivet, att de är inne på samma villkor.
Och lönen, det är väl lika, eller? 

  • Under en vecka ägnar män och kvinnor ungefär åtta timmar till betalt arbete. Kvinnor arbetar lika mycket obetalt som betalt, medans männen arbetar dubbelt så mycket betalt som obetalt.
  • Under veckan lägger kvinnor ner 28 timmar och männen 20 timmar på obetalda sysslor.
  •  En man på arbetsmarknaden tjänar 17 % mer än kvinnor. En av anledningarna är att kvinnor tar större ansvar för barnomsorgen i hemmet, och har därför högre frånvaro vilket pressar ner deras ställning vid löneförhandling.
  • Om man räknar bort faktorer som ålder, sektor och yrkesgrupp erhåller kvinnor 93 % av männens lön.
  • Vid två barn mellan 1-2 år minskar båda könens deltidsarbete. Kvinnor ligger på 48 % och männen på 7 % deltidsarbete. Över lag visar statistiken att kvinnor arbetar 34 % deltid och män 10 %.
  • Av föräldraledigheten utnyttjas 20 % av papporna, och resterande 80 % av mammorna. 60 % av männen väljer dock att inte utnyttja någon föräldraledighet alls under barnens första år.
  • När det kommer till att stanna hemma med sjukt barn ligger kvinnorna före männen. Kvinnor tar ut 79 % av dagarna, och männen 21 %.

Kvinnorna tar fortfarande ansvaret för barnen.
Kvinnorna får lägre lön för lika arbete.
Kvinnor sliter mer i hemmet än männen.
Nu vet du bättre.


Kommentarer
Postat av: Skalman

Innan någon kommer med det obligatoriska "män tar ut mindre föräldraledighet för att de oftare har den högre lönen/heltidsanställning och att familjen tjänar på det"-argumentet vill jag direkt kontra med:



Hur fan kan det vara värt några extra tusenlappar att inte få vara så mycket som möjligt med sitt barn under dess första levnadsår? Det är för mig oförståeligt. Själv är jag överlycklig över att det finns så mycket föräldraledighet att ta ut här i landet och jag tänker utnyttja varenda liten sekund när det väl blir min tur att vara pappaledig. Lycka mäts inte i pengar, och vad tror ni ungarna kommer vara lyckligast över när de blir äldre? En närmare relation till sin pappa eller att de fick åka i en sådan där häftig trehjulig vagn och ha märkeskläder när de var ett år?



Pengar är likadana och kan man skaffa mer av senare, men barn är unika och växer bara upp en gång.

2009-01-13 @ 00:58:13
URL: http://myrmarker.blogspot.com/
Postat av: SB

Man blir så förbannad..! OCh ändå kände jag det på mig...

2009-01-13 @ 12:06:43
Postat av: Mia

Kvinnor tjänar mindre än sina män, eftersom de (vi) envisas med att välja män som är mycket äldre än de själva, och därmed har mer erfarenhet på arbetsmarknaden och därmed högre lön.

2009-01-13 @ 18:00:23
Postat av: Skalman

Mia, det förklarar fortfarande inte varför kvinnor tjänar mindre än män när faktorer som ålder och yrkeskategori räknas bort, vilket är själva poängen. Att kvinnor diskrimineras för att de är kvinnor.

2009-01-13 @ 20:54:14
URL: http://myrmarker.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Fakta är alltid fakta är alltid fakta är alltid utan värde om man inte anger sin källa.

2009-01-16 @ 09:17:21
Postat av: Sanna

SCB samt JämO är källorna.

2009-01-16 @ 22:43:42
URL: http://sannapannan.blogg.se/
Postat av: FredrikaBremer

Bra inlägg, Sanna :) Me like! <3



tittar upp Om nu herr (antar det är en man) anonym tycker man ska ange källa, kan man väl också tycka en kommentator ska ange sitt namn? "En kommentar är alltid en kommentar. Kommentaren är alltid utan värde om man inte anger sitt namn".. eller?



Hur som helst.. jag mailade SCB och bad om det fanns källor som visar på vad män/kvinnor tjänar vid exakt samma antal arbetstimmar. Många män säger ju att kvinnor får lägre lön för att de är mer lediga, mer VAB, osv. Så, jag ville ta reda på om det verkligen är så. Jag fick svar av en man på SCB som skickade mig denna länk: _149083.aspx" rel="nofollow">http://www.scb.se/Pages/TableAndChart_149083.aspx



Han sa att här har vi alltså siffror på hur många % av mäns löner kvinnor har, vid samma antal timmar utfört arbete.



Här är också info från JämO: http://www.jamombud.se/arbetslivet/loner.asp



Och info om kvinnors löner från självaste E24, nyhetssidan inom ekonomi: 633595.e24" rel="nofollow">http://www.e24.se/pengar24/pension/artikel633595.e24



Kvinnolön= svältlön?

http://www.aftonbladet.se/wendela/article417439.ab

2009-03-04 @ 15:04:56
Postat av: Q

Sedan missade ni att kvinnor är sjukskrivna 30 % mer än männen...

2009-06-11 @ 08:38:04
Postat av: Joel Bergqvist

Kvinnor blir lättare sjukskrivna medan män får kämpa för att få bli sjukskrivna. Män som grupp utför fler riskabla jobb och antalet dödliga arbetsolyckor som kostar män livet är mångtalet fler än de som drabbar kvinnor.

Du borde ta upp ALL relevant fakta, inte bara den som passar din agenda.

2010-05-25 @ 11:58:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0