Den nästan obligatoriska bildkrönikan för 2008.

2008 var året då jag......intog spexscenen med kvintetten...


...spontanhakade Madde till Boden......lekte fjortis på sittning......såg min vän gifta sig......var en femtedel i någonting enastående......festade i Uppsala med brudarna......hoppade högt......bakade mer än ever......åkte på finlandsfärja......levde livet i Stockholm......tentade bort termin 5, 6 och 7...
Ikväll är det nyårsfirande runt om.
Vad som händer 2009?
Den som lever får se.

Elina, hon kan hon!

Det är galet. Idag har jag inte gjort ett dugg av det som var planerat. Ingenting funkade liksom. Och så går Elina och föder barn liksom - snacka om att göra något vettigt av sina mellandagar. Senast igår var jag inne på hennes blogg och beundrade hennes mage och så, plopp, en liten grabb!Grattis
till familjen Sundholm och en stor vågen för min kära vän som blev tvåbarnsmor idag!
Slå det om ni kan.

Julafton.Jul är kul. 
Numera gudmorsa!

Idag fick jag den finaste julklappen man kan få - jag blev tillfrågad att vara gudmor åt min storebrors dotter Lina. I vanliga fall är det föräldrarna som väljer gudmor och gudfar men nu fick Lina faktiskt välja helt själv vem hon ville ha. Tårarna gick bara inte att hålla tillbaka. Är det inte den bästa frågan man kan få av en femåring så säg!

Jag ska bli den bästa gudmorsan ever!

Grattis lillkillen!Dagen före dopparedagen. I min familj innebär inte det bara knäckkok och julgranspåklädning, utan hos oss firar vi även minstingens födelsedag. Morgontårta blandas med skummtomtar, födelsedagssång korsas med Stilla natt och presenter med klappinslagning. Tänk att han redan är 14 år... Och bara 1 cm kortare än mig.Två stjärnor pryder alltid vår gran. Den traditionella guldstjärnan får sällskap av ett mer politisk sådan - en röd stjärna.


Sista dagen på jobbet. Nu är mitt slit slut.
Ute är det helt sagolikt vitt. Inne luktar det och nybakat. 
Kom, kom, signade jul, sänk dina vita vingar.
Jag är redo.


Julkort.

Säga vad man vill om jul-sms, men det är svårt att slå traditionella julkort som läggs på brevlådan.
Dessa ska flyga ner till Karlstad och Uppsala, till mina syskonbarn som inte firar med oss i år.
Nallebud.

Alltså, det här börjar bli märkligt. Tidigare har det handlat om choklad, men nu har det utvecklats ytterligare - i fredags fick jag nämligen en Nalle med posten, i ett paket som inte får öppnas förrän julafton. Avsändaren är okänd. Jag vet inte vad jag har gjort för att förtjäna all denna uppvaktning, men uppskattad är den i allafall. Jag utgår ifrån att det fortfarande inte är någon som vill ge sig till känna..?

Smakfull juldekoration.
Just det, nu blev jag påmind om att jag inte satt upp julbelysningen kring bron hos mamma och pappa.

Helena Elisabet.En av de bästa kvällarna på året är när jag och syster stänger in oss hemma hos mamma och pappa och skapar våra pepparkakshus. Till själva konceptet hör hysterisk julmusik och förtäring av skumtomtar och diverse andra sötsaker. Själva husbygget är en verksamhet där alla ens sidor kommer till användning - planeraren inom dig, organisatören, den glada julfiraren, den oroliga och skeptiska, realisten, matematikern och inte minst estetaren. Tidigare år har det tillverkats Muminhuset, Villa villekulla, stugan och förra årets Katthult är svår att glömma. I år var det ett lite mer kyrkligt motiv - Helena Elisabetkyrkan som ligger på gamlia.Resultatet? Jodå, vi är klart nöjda. Några smärre nybörjarfel vid inköp av pepparkaksdeg och karamellfärg, men inga större missöden som felmätt tak eller trasiga väggar. Nu ska det bara på plats i matsalen och pyntas. Blir ni inte helt betagna av vårt verk?

Vört på julbordet.

Ojoj, julafton närmar sig med stormsteg. Varje dag är vi one step closer till julbordet och julfikat och jag har inte ens börjat baka än! Men nu blev det fart. Blev lite inspirerad när nya Buffé landade i brevlådan härom dagen och jag har nu för första gången prövat att baka vörtbröd.


2 dl grovs rågmjöl
1 dl rågkross
4 dl vetemjöl
4 msk vörtmix
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl lättöl
2 dl mild yoghurt
3/4 dl mörk sirap
1/2 dl rårörda lingon

Mix it och ner i en brödad 1,5-litersform.
In i ugnen i ca en timme på 200 grader.
Det här var provsatsen innan det verkliga ska skapas till julaftonKändes lite skumt att baka med öl(!!) men jag är inte den som ställer mig på tvären för nya saker. Att baka bröd med bikarbonat är mycket lättare än att använda sig av jäst och bra för den som inte orkar vänta på att degen ska jäsa. Gott blev det!

Vem är denna underbara människa?!

Nu har det hänt igen! Idag låg det ett paket i min brevlåda och väntade på mig, innehållande en av mina favoritchokladsorter. Ingen avsändare och ingen handstil att tyda (adresslappen var till och med utskriver från datorn). Min enda ledtråd är att paketet är stämplat i Umeå. Rör det sig om samma person som i tidigare? Är min mystiska chokladleverantör tillbaka? Eller är det någon helt ny? Mina frågor är många..

Hur som helst hoppas jag att denna fantastiska person förstår hur underbart det var att hitta en oväntad present just idag. Suttit med hemtenta hela dagen och du påminde mig om att det ibland är viktigt att lämna böckerna, hälla upp en kopp te, mysa ner sig i soffan, ta en bit choklad och se Leilas jul. Du är verkligen dunderomtänksam - Tack, tack, TACK!Pause.

Idag ville inte min kropp jobba. För en gångs skull valde jag att lyssna på den och stannade hemma idag. Jag har inte pluggat, inte tränat, inte skrivit på mina två uppsatser och ställde inte klockan imorse. Jag har spenderat dagen i soffan framför Lady och Lufsen, i raggsockar med te och choklad. Det är absolut det bästa jag har gjort på länge.Jag måste verkligen rekommendera en nyhet från Lindt - Crème Brûlée. Helt sagolik en slaskig dag som denna. Smälter i munnen som en snöflinga på en spisplatta. Smakar lite som Kinderchoklad fast bättre och finare. Inhandla nästa gång du är på affären! 

Så sant, så sant.

"A woman needs a man like a fish needs a bicycle."

Gloria Steinem


En vinprovning.

En sista fest i körlokalen innan juletider.
Jag är ju inte med i studentkören rent faktiskt men har blivit lite av en inofficiell medlem.
Vinprovning, stämsång och gott folk.
Mmm.Julstämningen är här!

Förra året insåg jag att julen inte är vad den brukade vara när man var liten. Vi kan inte förvänta oss att vi ska få julstämning utan vi måste ta eget ansvar för att den ska infinna sig. Vi går inte längre i skolan och får pyssla, vi går inte med i skolans luciatåg och vi får inget julbord i matsalen. Ska vi komma i julkänsla är det upp till oss själva att fixa den.

Igår anlände min julstämning. Det var julfest/mys/häng/samkväll hos min Emelie och hennes kombos Magnus och Kristina. Pepparkaksbak, lussekattsfrosseri, pepparkakor med diverse tillbehör och kanske världens godaste knäck. Det var precis vad jag behövde. Några goa kramar från vänner jag ser alltför sällan, en kopp brännande stark glögg, planer inför helgen skapades och en puss under misteln.Lars är kreativ.
Tre glöggrytor - stark, starkare, starkast.
När jag vandrade hem igår föll det stora flingor från himlen och isen på gatan hade täckts av ett vitt täcke. En snöängel och en och annan snöboll i nacken gick inte att undvika. Nu är jag trött efter en sen kväll, men så så värt!

"Nu är det konsumtion igen, och konsumtionen varar fram till påska.."?

Jag förstår mig inte på all denna julhandel. Varför cirkulerar julen kring konsumtion? På jobbet står jag hela dagarna och ser på när kunderna fyller sina vagnar med varor, den ena spräpet efter det andra. Det är tydligt att det handlar om mängd och inte kvalitet. Istället för att köpa en bra sak som håller i generationer köper de elva småsaker som går sönder, tappas bort eller bara läggs på hög. Att det skulle råda en finanskris ser jag inga tecken på. Varför har julen blivit årets stora konsumtionstid? Varför handlar vi oss stressade, panka och utmattade? Har inte diskussionen om klimatförändringarna lärt oss någonting om vårt sätt att leva?

I min familj har vi tröttnat på den tillvaron och insett att julklapparna mer handlar om att sitta och byta pengar än att ge något med eftertanke. Därför har vi sedan några år kört med "Secret Santa". Reglerna är enkla - alla drar en lott med ett namn till vilken man ska inhandla en julklapp. Alla får alltså ett paket var och har bara ett paket att inhandla, vilket innebär att man kan lägga ner lite tid på att verkligen fundera ut någonting bra. Jag väljer en nedvarvad familj på jul framför alla klappar i världen. Det är så himla skönt! Ingen stress, mindre stryk på miljön och en lugnare julafton är resultatet.


Någon som har förstått det här är Karl Bertil Jonsson. Han tar från de som har i överflöd och ger till de som behöver. Han är min julhjälte!

Nej, våga skära ner på klapphetsen. Våga vila under julhelgen. Våga uttrycka din uppskattning till någon på annat sätt än genom två tröjor från HM och en DVD-box från CDON. Det tänker jag göra.

Ett kommande 2009.

Ett år har gått sedan sist. Hallå, var tog de 12 månaderna vägen? Och visst känns det skönt att det snart blir en nystart igen! Den här kalendern ska fyllas med roliga saker. Till att börja med har jag skrivit i mitt avresedatum till Dunedin, när terminen där börjar, när jag börjar i Stockholm och så vidare. Ja, 2009 har definitivt mycket att erbjuda, det vill jag lova. Mitt 2008 var ett bra år, men 2009 ska hoppa upp ett pinnhål.

Jag har sagt det för ett år sedan och jag säger det fortfarande:
det är något visst med att få inhandla den nya kalendern alltså.
Hittade nog den bästa på länge tror jag.
Rosa på längden och på bredden, av alla nyanser och former.
Pink - just the way I like it.

Trött...

På grund av totalt, hundraprocentig trötthet orkar jag inte vara kreativ.
Jag ska sova och vill helst sova hela morgondagen.
Kanske se en Disney-film under filten i soffan.
Och äta min egen kroppsvikt i choklad.

Julhandeln är igång.

Sanna, ta kassan!
Åh, kan du packa åt mig?!
Hallå, var har ni den här nya spindelmansdräkten??
Menar du verkligen att allt Star Wars-lego är slut?? Hur kan det vara möjligt?
Hämta tejp någon!
Fan, felslag i kassan...
Sorry, vi kassorna ligger nere just nu, det är överbelastning i systemet.
Som sagt, vi kan inte göra något åt det just nu.
De kostar 19,90 st, precis som den stoooora skylten anger.
Suck.
Braaaak - AJ!
Vadå, på maxi kostar ju den här Barbien 10 kronor mindre, ska jag verkligen betala 249 kr då?
Nej, vadå kvitto, vem sparar sånt?
Shit, paper cut, igen...
Spring, skutt, hets.

*   *   *   *   *   *   *


Idag började allvaret.
Jag blev inringd till affären för att rivstarta inför julen.
"Hej, kan du vara här om 20 minuter, där är kaos..?"
Ojoj, det var ett startskott som kändes.
Hoppas jag överlever till den 24...

Vill du skjuta dig i foten?

Att vara kvinna och rösta borgerligt är som att skjuta sig själv i foten.
Det är väl okey om folk vill vara självplågare, men de måste minnas en sak:
Kulan studsar vidare och träffar alla andra kvinnor också.

- Liza Marklund

Goooos!

Det här är vad jag har sysslat med ikväll.
Lilla brorsonen Albin underhöll sin faster.
Ganska så go kan man som säga.Jag har det i allafall bra, men hur är det egentligen med Albin?
Han ser helt förskräck ut av kameran.
Men kanske borta bra, men hos pappa bäst.
Lilla Abbe ser mycket nöjd ut.
 


Dunder-sweet!

En okomplicerad tisdag.Jag låter mig inspireras av kvällens avverkade film, Brudens bäste man. Tänk om livet alltid var så okomplicerat? Givna situationer, några intriger men som lätt avstyrs med lite rak kommunikation, några snabba beslut och lite mod och vilja. Sedan ett bestämt slut där alla vet att nu har de hittat rätt och alla lever i total lycka. Everybody wins liksom. Precis vad min tisdagskväll behövde, en liten varm sol i magen.

Mitt liv ska bli okomplicerat, det är min nya grej.

Första luckan avklarad!

Nu är det jul i mitt hus. Efter en månads hemlighetsmakeri var det igår dags att göra det årliga julkalendersbytet med syster. Det är en av julens höjdpunkter, en höjdpunkt som återkommer en gång varje dag hela vägen fram till självaste julafton. Reglerna är enkla, den ska vara egengjord och tillverkad med mycket kärlek (och lite inofficiellt ska den innehålla något ätbart). Kruxet är bara det att fantasin börjar snart ta slut efter många års pysslande, men i år tycker jag att vi båda hade lyckats helt sjukt bra!


Här är min kreation. Varje dag finns det ett litet paket med choklad, sedan självklart något lite extra för lucia. På julafton består lucköppningen av två små paket som jag av förstårliga skäl inte kan avslöja innehållet i.

Det här var vad jag fick, ett klädstreck med strumpor - en för varje dag. Genom att nypa lite i dem känns det som en godis i varje, mycket lovande... Nu hänger den i mitt kök och väntar på mig varje morgon.

Avis?

RSS 2.0