"Varför dricker du inte?"

"Varför dricker du inte?". Om jag fått en krona varje gång jag fått den frågan kvällar när jag hoppat vinet och ölen skulle jag vara rik. Tydligen så finns det något väldigt provocerande över att någon i gruppen väljer att inte dricka. Är det inte ganska konstigt och framför allt skrämmande att det över huvudtaget ska ifrågasättas? En motivering brukar knappast räcka för att personen ska ge sig, utan det är lika bra att ladda upp med en uppsjö anledningar.

Jag är så sjukt bakis, jag har inte råd ikväll, jag är nykterist, jag kör bil, jag ska på begravning imorgon, jag går på pencilin, jag vill ha koll på vad jag gör ikväll, jag har feber, jag är nykter alkoholist, jag är så deprimerad att jag är rädd att jag brister ut i gråt in public om jag blir dragen, jag är redan så full men du märker ingenting, jag hann inte på systemet, jag har slagit vad med en kompis om att jag kan vara vit en månad...
 
Det är bara att välja en som du tycker passar.





Jag gillar att bli riktigt dragen ibland, att tappa lite av kontrollen, bli härligt berusad i kropp och knopp, lämna vardagen bakom mig och leva för kvällen. Men jag inser också att det har sitt pris. Jag dricker väldigt sällan nu för tiden. För mig handlar det mest om min hälsa, att min kropp inte pallar alkohol. Om jag dricker en kväll får jag äta upp det resten av veckan, får svårt att äta och krampar i katarren. Jag har många gånger kommit fram till att det inte varit värt det, och väljer därför ut de gånger då jag verkligen vill, och skippar de gånger då vinet korkas upp "bara för att". Och vet ni vad jag har upptäckt? Det går att vara nykter på fest, det går att gå ut på krogen och dansa nykter, det går att ha en sjukt rolig kväll utan sprit. Det enda som är jobbigt med att vara nykter är att ständigt lbi ifrågasatt, neka vänners påtryckningar om att "jo, med en öl kan du väl ta" och att behöva lägga upp alla sina hälsoproblem på förfesten vara för att folk ska fatta varför.

Sedan handlar det mycket om att jag blir otroligt less på hela studentlivet och att det alltid ska drickas en jäkla massa vin och öl. Måste man öppna en vinflarra bara för att det är fredagsmiddag? Måste man däcka i en sliten soffa hemma hos kursaren bara för att det tillhör det spännande studentlivet? Jag är faktiskt oroad över min egen generation ibland, för gud vad vi super. En dunderfylla i veckan är absolut inte ovanligt, snarare tvärtom, och det talas om vita helger som om det vore en bedrift. Med det beteendet följer många problem - din benstomme blir skörare, hjärnskador, hjärtat får slita hårdarelevern tar stryk, tänderna försämras, magsår, magkatarr... Listan är lång.

Varför är det inte okej att inte dricka? Samtidigt om vi kan ifrågasätta den som väljer att ställa ner glaset, är det fullkomligt omöjligt att ifrågasätta festprissen. Jag skulle vilja höra någon fråga "du, dricker inte du lite väl ofta? Är inte du väldigt ofta full?" och se hur personen ifråga reagerar. Det är minsann inte okej.

Nej, jag blir less.
Våga skippa drickat för ett tag och se vad som händer.
Ja, det är min utmaning till dig.

Torsdagsbulle.

Jag börjar ana ett visst tema bland mina inlägg på senaste tiden. Men det blir mycket av just detta slag när avresa närmar sig och det är många samtal som ska föras, många stunder att avnjuta och många vänner att vinka av.




Gårdagens tema löpte vidare (minus småbarnen då). Att få nybakade bullar en torsdagskväll är inte helt fel. Att äta dem tillsammans med mysigt sällskap är fenomenalt! Tänk att jag ska lämna detta snart, det kan bli tungt.

Dagar med rätt och fel.

Visst är det kontigt att vissa dagar bara inte vill? Igår gick allt jag la min hand på fel. Frankeringsmaskinen på jobbet felmärkte alla brev, min bank trånglade, internet stängdes ner av min leverantör av någon anledning, jag lyckades ta sönder en spinningcykel (går det ens?) och en massa annat. Jag borde ha fattat piken redan på morgonen när jag vaknade av att det var ljust i rummet, alltså att jag glömt att ställa klockan. Det var tecknet som sa åt mig det här är dagen då du stannar hemma och drar en filt över huvudet.

Men lika konstigt är det att nästa dag bara kan vara bra. En lugn dag på jobbet, myslunch med svägerska och lilla Abbe, eftermiddagsdejt med Elina och hennes lilla nya grabb Julian och avslutade kvällen med en latte och tjejsnack på favoritfiket med min Madde. Mycket bäbisar och fika med andra ord, men tydligen är det koceptet på en bra dag.






Frida med lill-Albin softar.
(Tyvärr blev bilden lite suddig, men har ni någon gång försökt att fota en tremånaders baby utan blixt?)

The King.




Av någon anledning har jag alltid kallat mig Sanna - The king.
Det spelar ingen roll om det varit ett födelsedagskort,
flaggan på studentvagnen eller längst ner på tentan,
min slogan har alltid funnits där.
Och kanske är det så, att jag är kunglig.
Eller att jag är en prinsessa.
I alla fall tycker mamma det.
Men inte en såndär mesig "prinsessan på ärten"-typ.
Nej, en prinsessa med lite klös och skinn på näsan.


 






 


Det är vackrast när det skymmer.

Ofattbart, obegripligt, sjukt.
Ibland blir jag bara tyst.
Jag låter Pär Lagerkvist stå för orden.



 

Det är vackrast när det skymmer.
All den kärlek himlen rymmer
ligger samlad i ett dunkelt ljus
över jorden,
över markens hus.


Allt är ömhet, allt är smekt av händer.
Herren själv utplånar fjärran stränder.
Allt är nära, allt är långt ifrån.
Allt är givet
människan som lån.


Allt är mitt, och allt skall tagas från mig,
inom kort skall allting tagas från mig.
Träden, molnen, marken där jag går.
Jag skall vandra -
ensam, utan spår.


Som jag inte är.



Tänk att få vara någon annan för en kväll. Det fick jag chans till igår när Mickan och Tova ställde till med fest med temat "kom som du inte är". Jag funderade på vad som ligger längst ifrån mig som person och kom och tänka på en somrig Bodenhelg. Fick veta att jag tydligen är för sockersöt för att vara militär.. Ha, I proved them wrong! Fantastiskt roligt tema, lägenheten rymde både dålig klädsmak, fransyskor, ninjor, hiphopare och en och annan Håkan Hellström.




Erövring..?



Den här bruden skulle du inte vilja möta ensam i en mörk gränd.




Looking good.

Världens bästa resa.


Kanske världens bästa barnfilm.
Jag blev bara så sugen när Klara skrev det här inlägget.
Kanske tar jag tag i saken och betäller den.
Jag har ett riktigt materialistiskt "ha-begär".



Äpple + kanel



Jag har fått i uppgift att baka upp mamma och pappas matvaror under mina veckor hemma. Hela frysen är full i bär och skafferiet med torrvaror som de aldrig använder. Ja, värre uppgift kunde man få. Idag ställde jag till med muffinsbak, äppel- och kanelmuffins, självklart Leilas recept. Jag bevisade att det går minst lika bra att använda äppelmos som färska äpplen, men drog ner lite på sockret då eftersom det redan finns i mosen. Gött värre!




Jag är pinsamt galen i kanel



Det ska vara eko



Slutresultat



De gled ner bra i en tonårslillebror



Det var väl behövligt med lite bak en dag som denna. Klippt mitt hår och förvandlats till kille och fick dessutom upptäcka att mina spinningskor blivit stulna. Jag avråder vidare start ifrån att baka (läs: äta deg och slicka skålen) innan ett kvällsspinningpass, ett lätt illamående i 55 minuter.


FF.



En perfekt lördagskväll. Första helgen i hemma hos päronen hade jag FF - det ni! Detta utnyttjades till fullo och det dukades upp till stormiddag i matsalen. Folket var blandat, lite gamla godingar, spexmänniskor och lite studentkör som pricken över i:et. Reglerna för kvällen var enkla, alla skulle ta med sig något ätbart att ställa fram på buffébordet. Det är faktiskt ett riktigt bra koncept, ingen behöver stå för all matlagning ensam, allt fix och all kostnad. Dessutom blir middagen fylld med en salig blandning av allas små specialare, en mix av det bästa.



Vi bjöds igår på pajer, wok, fyllda champinjoner och avrundade kvällen med bland annat chokladkaka, nybakad hallonpaj och självklart min lingonparfait. Lite Wii-tunering på den och den lyckade kvällen var ett faktum! Sedan att det slogs sönder glas för x antal hundralappar och att en vit matta totalförstördes kan vi tala tyst om. Tur att man har föräldrar som har varit med förr.



 


Lingonparfait för själen.

Saker och ting kan vara nyttigt på olika sätt. Grönsaker och annat liknande är bra för kroppen, medans choklad, glass och bakverk tar hand om själen. Min folosofi är att man liksom behöver få i sig lite av båda för att må bra. Igår var det dags att ta hand om det senare, och vad passar bättre då än en lignonparfait?


Ta 4 äggulor...


...och vispa tillsammans med 1,5 dl florsocker...


...vispa sedan 4 dl vispgrädde hårt och vänd ner tillsammans med äggsmeten.
Rör ner 1,5 dl lingon eller rårörda lingon...


...sedan kommer det som gör just den här parfaiten så sjukt god - kardemumma!
Receptet säger 2 krm men jag brukar ta en hel del mer än så...


...sedan är det bara att hälla ner i en form och ställa in i frysen. Den behöver minst 4-6 timmar på sig för att bli fast.


När det gäller smaksättning går parfait naturligtvis att variera i det oändliga,
men lingon är min personliga favorit.
Busenkelt!



 


Flytt tillbaka.

Igår gick jag tillbaka 3,5 år i min utveckling - jag bor hemma hos mamma och pappa igen. Eftersom min andrahandshyresgäst vill hyra min lägenhet när jag är borta ville ha den från mitten av denna månad fick jag ta migg pick och pack och mellanlanda i familjehemmet för tre veckor. De senaste dagarna har bar bestått av flyttpackning och ständning, och det känns faktiskt riktigt skönt att vara klar nu.




Men visst är det med lite vemod som jag lämnar ifrån mig mitt hem. Det kändes klart konstigt att sova sista natten i min goa säng. Och det var ju som igår jag bar in den första flyttlådan i lägenheten och hängde upp denna på gardinstången - en symbol för att nu skulle minsann min studenttid börja. Jaha, och så står man här 7 terminer senare och håller på att lämna det livet bakom sig. Snabbt gick det, jösses...




Numera har jag tryckt ihop mitt liv i gästrummet hos mor och far, vägg i vägg med lillebror.
Allt är precis som förr i tiden.







 

Min last?

Vi har alla våra laster.
Mitt under packningen fick jag bekräftat vad min last är.
Och jag som alltid trott att min stora last varit choklad, men icket.
Skor is the shit.







Fram tills idag har jag haft en full garderob med bara skor. Men nu har jag efter mycket vånda bestämt vilka skor som får äran att följa med mig på mina äventyr  på Nya Zeeland, resten är de nerpackade i lådor (totalt 12 par skokartonger...). Jag ville nästan gråta när jag insåg att mina älsklingar inte får plats i resväskan. Blotta tanken på att de ska ligga i en mörk källare i ett halvår utan att få bäras, drickas drinkar och i dansas i ger mig magknip. Men nu har vi tagit avsked - ses i juli baby.

Australia.

Åh, spenderade gårkvällen med den här underbara skapelsen.
En film som verkligen innehåller lite av allt. Fantastiskt bra - se!






Måndagslyx.

Välbehövd pause från allt packande, arbetande och oro. Jag bokade av min eftermiddag för att kunna ha en såndär riktig långlunch med Clara. För många är hon känd som Underbara Clara, men för mig är hon alltid samma Clara. Macka och två koppar te intogs medan samtalen flöt fram. Mycket att uppdatera, många ämnen att beröra. Trots att vi lever i olika världar, hon som kristen och nygift och jag mitt i studentlivet och med allt vad det innebär, har vi förvånandsvärt lika värderingar om saker och ting. Det är ganska läckert tycker jag, same but different liksom.

Vardagslyx som sker alltför sällan.






Intressant statistik.

Det påstås ibland att vi lever i ett jämställt Sverige.
Det sägs att kvinnor och män har samma möjlighet i arbetslivet, att de är inne på samma villkor.
Och lönen, det är väl lika, eller? 

  • Under en vecka ägnar män och kvinnor ungefär åtta timmar till betalt arbete. Kvinnor arbetar lika mycket obetalt som betalt, medans männen arbetar dubbelt så mycket betalt som obetalt.
  • Under veckan lägger kvinnor ner 28 timmar och männen 20 timmar på obetalda sysslor.
  •  En man på arbetsmarknaden tjänar 17 % mer än kvinnor. En av anledningarna är att kvinnor tar större ansvar för barnomsorgen i hemmet, och har därför högre frånvaro vilket pressar ner deras ställning vid löneförhandling.
  • Om man räknar bort faktorer som ålder, sektor och yrkesgrupp erhåller kvinnor 93 % av männens lön.
  • Vid två barn mellan 1-2 år minskar båda könens deltidsarbete. Kvinnor ligger på 48 % och männen på 7 % deltidsarbete. Över lag visar statistiken att kvinnor arbetar 34 % deltid och män 10 %.
  • Av föräldraledigheten utnyttjas 20 % av papporna, och resterande 80 % av mammorna. 60 % av männen väljer dock att inte utnyttja någon föräldraledighet alls under barnens första år.
  • När det kommer till att stanna hemma med sjukt barn ligger kvinnorna före männen. Kvinnor tar ut 79 % av dagarna, och männen 21 %.

Kvinnorna tar fortfarande ansvaret för barnen.
Kvinnorna får lägre lön för lika arbete.
Kvinnor sliter mer i hemmet än männen.
Nu vet du bättre.


Puh är smart.

"Har du någonsin slutat tänka och glömt bort att börja igen?"

- Nalle Puh

Tjejfest.



Tjejfest är det bästa.
Inga killar som är i vägen.
Bara tjejsnack, drinkar och flams.






Flygkaparna.

En perfekt lördag.
Vad passar bättre då än lite humor?

Det är bara så bra, jag dör jag skratt!




Ett SMS till förändring.

Vi vill hjälpa andra, ge till de som behöver, men tyvärr gör vi det för sällan. Ofta är det en tragisk händelse som sporrar oss att agera. Men ska det krävas för att vi ska dela med av oss av vårt överflöd?

Jag har två vänner som på kort tid förlorat sina mammor i cancer.
I våras gick min morbror bort av samma orsak.
Sjukdomen tog min farfar förra sommaren.   
Det finns ett lätt sätt att göra den här dagen lite mer meningsfull.
Ditt engagemang är bara ett SMS bort.


Abbe.

En bild säger mer än tusen ord, eller hur var det?



Plugg a la Waynes.



Att plugga är inte tråkigare än vad man gör det. Efter X antal dagar instängd i lägenheten bland lådor och väskor, med tappra försök att få till sista spurten på två uppsatser gav jag upp, tog laptopen under armen och begav mig till Waynes med Em. Varför ska var och en sitta på sin kammare och tråkplugga när man kan göra det tillsammans över en lunch och latte a la hasselnöt? Och ja, jag fick faktiskt en del gjort mellan snacken. Efter nästan fem timmar är texterna nästan avklarade. Det finns sätt som gör supertråksaker roliga, det gäller bara att hitta dem.

Byt tidning mot blogg.

Flyttpackningen pågår för fullt i mitt lilla hem. Några roliga upptäckter görs med jämna mellanrum i lådor och skåp. Men huvva vad mycket skit jag hittar. En sak jag förfäras över är hur oändligt många skräptidningar som jag har lagt pengar på, och vad har jag fått ut av det? En timmes hjärntvätt, köpsug för veckan ut och en liten klump i magen som säger att min hy är minsann inte lika fin som Scarlett Johansson. Sist jag köpte en tidning var i somras och efter att ha bläddrat igenom den undrade jag varför jag egentligen köpt dyngan. Jag behöver inte veta av Cosmopolitan vad som gäller i sängkammaren för 2009 eller få veta av Veckorevyn att lågt skurna jeans är bara så ute. Och visst, tidningarna kan vara underhållande, men ärligt talat, tycker ni inte att de fördummar oss kvinnor?




Aldrig mer ska mina pengar läggas på den här skiten. Numera läser folks bloggar istället -  om riktiga människor i sina riktiga vardagliga liv. Det ger mig betydligt mer.

Snösjön.

Det är någonting visst med att komma ut på landet. Att öppna bildörren och höra den där totala tystnaden som bara existerar långt ifrån bilar, hus och människor. Att veta att det inte finns några måsten, inga krav. En frizoon.

Efter några extremt röriga dagar blev jag igår bortrövad till världens ende - Snösjön utan för Umeå. Efter 4 mil i Davids otroligt charmiga buss svängde vi in mellan höga snövallar till Peter och Robert som väntade i timmerstugan med te, jordnötsbrownies och mjölklikörer. Myste ner oss framför brasan men en kopp i handen och raggsockar på fötterna. Spel, framtidsplaner och pepp inför kommande termin. Hemresa i nattens mörka timme genom vita skogar. Gött.








Det är sådana här kvällar som gör att det tar emot att lämna Norrland, att det tar emot att åka ifrån vännerna.
Det var lätt den bästa kvällen på länge och var precis vad jag behövde - komma bort, varva ner, släppa taget och få perspektiv.



Claes är min idol.


"Den frågan skulle du aldrig ställt till en kvinna."


F.d JämO, Claes Borgström, svarade när en reporter undrade vad han lärt sig av att vara hemma med sina barn.

2009.



1. Jag ska våga släppa taget och mitt kontrollbehov. Leva mer i nuet.

2. Jag ska varva ner. Jag behöver inte ha 36 bollar i luften.

3. Jag ska hoppa fallskärm eller något liknande.

4. Jag ska sluta analysera och tolka allt och ta det för vad det är. Gäller SMS, kommentarer jag får, blickar, saker som folk i min närhet gör och säger... Nu är det slut med det.

5. Jag ska greja min juristexamen.


Förra året gick det faktiskt bra, fyra av fem löften har hållits. Mina löften som jag gav i september har jag allt några månader kvar att jobba på...


RSS 2.0