I am coming home!



Den här sången har följt med mig under hela min Dunedinvistelse. Jag kommer ihåg min första dag här när jag satte mig under de gröna träden på campus och lyssnade på Mraz i iPoden och kände att allt var väldigt långt borta. Allt eftersom tiden har gått har låten och texten ändrat mening för mig, men det har fortfarande en stor plats i mitt hjärta men på ett annat sätt. Nu kommer jag hem, håll i er.

Sleeping to dream about you
And I'm so tired of having to live without you

Gråt, pack och separationsångest.

De senaste dagarna har fyllts med packande väskor, avslutade terminer och gråtkalas. Tidigt i morse var det dags för många av mina vänner att lämna terminen i Dunedins bakom sig och åka hem till sina hemländer. Framför allt två personer som jag aldrig kommer glömma. Gud, krokodiltårar faller ner för mina kinder - I love you guys!



Dunedin sisters.



 



You guys made my semester!



 



Finaste kiwi-killarna. Krama, pussa, kommer sakna.



Ja, det är smärta. Imorgon är det min tur. Lägenheten ekar tomt. Nu är det bara jag och Tom kvar, precis som det hela började. Jag knyter ihop påsarna idag, packar det sista, är nostalgisk, tvättar och städar ur mitt kryp in, kramas och vill, vill, vill inte. Dryga 20 timmar kvar i min nuvarande hemstad, en dag, en natt - that is it.


Dumbo.

Det är egentligen ganska gulligt. Öppnade dörren till lägenheten efter en middag i city med efterföljande drink, och hittar min annars extrems tuffa och grabbiga amerikanska rumskompis sittandes i vardagsrummet nermysad med sin killkompis under en filt, tittandes på Dumbo. Vi har alla våra mjuka sidor.

Done no 2 - and forever!

I lugn och ro strosar jag till min sista tenta någonsin. Kommer dit 20 minuter innan vi börjar. Läser en stor skylt "Do not forget you student ID". Shit. Joggar hem igen. Tur att jag hade gott om tid. Joggar till tentasalen igen. Tittar på studentlegget. Öh, jag är inte blond med lockigt hår. H*lvete, det är inte mitt studentlegg!! Gymmet måste ha gett mig fel efter gårdagens träningspass. Springer hem i panik, sliter upp dörren "F*ck, f*ck, f*****ck!!". Min rumskompis Kat kommer utspringandes välmedveten om att nu brinner det i knutarna. Hon säger åt mig att ta med mig passet. Jag sliter åt mig det, grabbar alla papper jag bara hittar som visar att jag faktiskt är en student vid Otago University. Kutar för brinnande livet tillbaka till skrivsalen. En minut till godo. Eftersvettningar. Flås. Tre timmars uppsatsskrivande. But I made it.

Hem gick det i lugnare tempo. Smådansandes och trallandes. Vad passade bättre i iPod-lurarna den denna höjdare? Oh, yes, I am free and this is the day of my life!


Sista tentan ever - check!
Sommarlov!

Avund.

Ibland önskar jag att jag vore troende. Det låter säkert lite konstigt, men det finns någonting med religion som verkar så...komplett kanske. Jag har många kristna personer i min umgängeskrets och deras tro fascinerar mig otroligt mycket. Ett förtroende, en fullständig hängivelse och en trygghet. Tänk att ha en så stark vägledning genom livet, och leva med en övertygelse att det finns någon eller något som alltid följer med längt vägen. Det är ganska tufft tycker jag och något av ibland avundas.





Det är som kyrkor. När jag går in i en riktigt fin kyrka är det som stress rinner av. Kyrkan i Christchurch var inget undantag. En otroligt vacker byggnad som jag gärna hade myst omkring i ett bra tag. En liten barnkör som övar inför söndagsgudstjänsten, levande ljus och den där tystnaden mellan väggarnas ekon. Fint.

En sexåring!

Stor dag - en femåriging har blivit sexåring, ingen mindre än min guddotter Lina. Ja, för sedan december är hon faktsikt min aldeles egna guddotter.
Ett sånt där sjukt stort grattis och många kramar till födelsedagsbarnet!


Done no 1!

Är det inte underbar känsla att få riva sönder allt kursmaterial? Även om jag har en tenta kvar kunde jag inte låta bli att släppa loss över dagens tentamaterial så snart jag lämande salen. Eftersom det inte finns någon möjlighet behöver man inte ens tänka "tänk om jag behöver det här igen" - det är bara att ge järnet och fylla pappersinsamligen!



Nästa syssla var att öppna den nya chokladen jag inhandlade igår som lite extra motivation för dagens arbete. Den här gången var det dags för testpanelen (aka Sanna) att försöka sig på Dessert - berry pannacotta. Oj, en höjdare! Jag som annars är lite skeptisk till choklad med "rinnande innehåll" blev stormförtjust! Smakade lite som en gammal Fazer-variant som jag minns fanns för ett antal år sedan. Lite midsommarkänsla med det rosa och bäriga innehållet. Mmm...




Första tentan - check!



 


Midsum-tenta...

Midsommarmorgon. Tenta. Borde inte det vara förbjudet?
Men efter kl 11.30 är jag lite friare än innan.
Inget plugg inför nästa tenta - nej, idag ska jag ta ledigt.
Jag siktar mot ett välförtjänt träningspass, en tur på stan, en indisk middag.
Och kanske blir det lite midsommar ikväll, men vet aldrig.


Håll tummarna för mig nu!


Snyftkalaset har börjat.

It is the final countdown. Mycket är den sista - den sista pannkaksbrunchen på Capers, sista BIO-besöket, sista gången vi går på lördagsmarknaden... I veckan var det till och med storstädning av lägenheten. Men lite Michael Jackson, allt för gamla städredskap och en himla samma skvaller blev det en riktigt trevlig dag. Efter en del hel "Oh, do you remember that Saturday night when..." och "God, that was such a great party!" blev vi alla ganska låga. Är vi verkligen redo att lämna det här bakom oss? Är det över nu?


Pojkarna visar en ny sida, and I like it.


Kat skrubbar badrummet.

Sannas DJ:bås.

Ah, inte så illa va? Nu kan man ju faktsikt tänka sig att bo här...



Nej, nej, nej, jag vill inte. Men jo. Eller nej. Eller jo. För så känns det, jag är helt delad i två delar. Ladddar inför sista helgen, den ska vi ta med storm. Sedan kommer jag hem igen, lite ny men mest gamla Sanna.


Swedish dessert.


Gårdagens snöväder och veckans tentapluggande krävde en myskväll. Bestämde mig för att bjuda mina rumskompisar från Nya Zeeland, Kanada och USA på något svenskt, varmt och gott - smulpaj! Det var så kul att se deras spänning i ögonen när jag kladdade runt i skålen, spred mjöl över hela golvet och kvittrade på svenska melodier. När doften av varm paj spred sig kröp de ut ur sina rum (och även en och annan granne) och strök över formen som dammsugare. Och hur lät deras uttalande? Gooood!! It is soooo good!! Tackar. Efter att jag förklarat att det egentligen ingår i konceptet att bären ska plockas för hand i skogen och sedan avnjutas i solen tyckte det att det var superexotiskt.

Men är det inte så att vi glömme bort hur fantastiskt god en vanlig, enkel smulpaj är? Men vanlijvispen jag till och med lyckats hitta kände jag mig lite som hemma. Jag har sedan tidigare en favoritblåbärspaj, men igår gjorde smulisen come back i mitt liv.




3dl mjöl
3dl havregryn
200g smör eller margarin

Blåbär (+ blåbärssylt om man vill ha det lite sötare)


 

Kan det bli lättare?

Walking in a winter wonderland.

Ja, det är sant. Imorse när jag drog upp gardinen var det vitt ute. Men jag som är van vid de norrlänska vintrarna tänkte väl inte så mycket på det. Jag menar, lite snö och is, men vadå? Men hela Dunedin har varit avslaget idag. Lärare kom inte till universitetet, affärer höll stängt på grund av "snowy weather" och bilar och bussar stod stilla. På campus sprang alla omkring och fotade, gjorde mini-snögubbar och halkade omkring. Mysko. När jag för en gångs skull känner igen klimatet, då är det exotiskt.





NZ vs Frankrike.

- Hey Tom, what am I suppose to wear at a sports game?

- Ah, maybe a rugby shirt or something.

- And if I do not owe one?

- Just something comfortable, like everyday stuff.

En stunds tystnad. Han studerar mig.

- But hey Sanna, maybe leave you dress and heals at home..


Behöver jag säga att jag inte riktigt är sporttypen? Jag har aldrig varit på en riktig match, jag ser aldrig på sport på TV och bara tanken av VM och andra stortävlingar får mig att rysa. Men vad gör man när det är NZ vs. Frankrike i Dunedin? Jo, man drar på sig jeans och lågskor, kladdar lite färg i ansiktet och hoppar på tåget. Någon gång ska ju vara en första att ta plats på läktaren, och jag hade ju faktiskt lovat Flo att jag skulle hjälpa henne heja på sitt hemland och hålla den europeiska flaggan högt. Och jösses, it was a great night. Kanske inte så mycket på grund av själva matchen, men med trevligt sällskap, fördrinkar på en av stadens krogar med 130 internationella studenter, härliga rugby-killar och en vinst för Europa, ja, då är jag hemma.







- Hey, what the f*ck Sanna, are you cheering for FRANCE?

- Well, one semester do not make me kiwi, but I am a true european though!

Klassiker på tuben.

Senaste veckan har jag roat mig att lyssna på gamla klassiker på youtube. Ojoj, vad mykeet musik som är bortglömd! Idag valdes den här till dagen låt av många helt oförklarliga anledningar. Men mysig är den. Hoppas er helg har varit lika som min.


come on and let it show

Bibblan efter 17..?

Någonting jag aldrig gör är att plugga på kvällar och helger. När klockar slår 17.00 stänger jag böckerna för dagen och tar ledigt. För mig har det varit ett sätt att överleva mina juridikstudier för utan regler skulle jag kunna läsa ihjäl mig. Men vad gör man när det är tentaperiod och faktiskt alla andra pluggar? Less på att häcka hemma och glo på film och med sikte på kanske en ledig dag nästa vecka tog jag tjuren i hornen och besökte bibblan på kvällstid. Någon gång ska väl vara den första, eller?



Min vägledare var Cecilia, en van kvällspluggare. Efter en god pastamiddag ute a la Italiano och lite inhnadlad nödproviant slog vi oss ner bland läselampor och smattrande laptops. Till min stora förvåning var det nästan fullt. Vad gör alla dessa människor här en fredagskväll? Jag som trodde att det bara var jag som inte hade något liv, men där satt det proppat med arbetsmyror försjunkna i sitt kursmaterial. Och till min ännu större förvåning - det var ganska trevligt att hänga på bibblan på kvällen. Mysbelysning, skön stämning och lugna studenter. Även om jag fortfarande tror på mina lediga kvällar var det en riktigt bra kväll. Och med tanke på hur mycket jag faktiskt lyckades få gjort på min hemtenta, är jag välförtjänt av en sovmorgon imorgon. Nu - sova.





Feta på burk.

Så liten burk, så mycket smak. En helt fantastisk pryl att ha i kylskåpet. Gör din macka till en gourméupplevelse, fixar den trista pastasåsen på ett kick eller varför inte göra om hamburgaren till något med lite sting? Men mest av allt doppas det nog morötter i denna burk (och ibland till och med intas den direkt med sked...). Det är med sorg i hjärtat jag insett att jag inte kommer att kunna ta med tillräckligt många hem för en hel livstid. Men hur gör jag då? Jo, jag skriver av innehållsdeklarationen och testar att trixa ihop en egen variant.



Fetaost (40%)
Gräddfil
Majonäs
Ägg
Basilika
Vitlök
Persilja
Svartpeppar
Chili

Någon som vågar sig på att testa en hemmagjord?
Jag får i allafall återkomma med resultatet.

One day I am gonna walk all over you.

Min fetich fortsätter och jag börjar verkligen oroa mig nu - hur ska jag få hem allt? Jag som redan påväg down under hade problem att hålla mina 20 kilo i väskan. Men när jag höll dessa i mina händer insåg jag att de lätt var värda smärtan att betala ett extrakilo. För att inte tala om när jag stack in mina fötter i dem, det var kärlek. De är perfekta för "jag och Sara ska möta upp Malin vid Slussen och ta en drink på Söder-skor". Med ett par jeans för mer en mer laid back kväll eller med en blåsa när det ska vara riktigt kalas. Klackar som ska ta mig till högre höjder. Jag välkomnar dessa starkt till mina ägor!





These shoes are made for walking, and that's just what they'll do
one of these days these shoes are gonna walk all over you.

Sushi för plånkan.

Slutspurt. Nej, det innebär inte bara tentaplugg, det är även sista chanserna att njuta av Dunedins många fantastiska matställen. En av favoriterna i kostcirkeln för mig är absolut sushi, någon jag aldrig tröttnar på. Och tänk att få underbart fräsch sådan och en kopp värmande misosoppa för ynka 48kr? Då vill det tilläggas att jag valde en lyxigare variant med philadelphiaost och laxrullar. Passar bra när jag ska valla Cecilia utanför bibblans portar. Sakta med säkert utforskar vi alla lunch- och kaffestället inom en 10-minutersradie från campus. Hårt arbete, jag vet.



Ett skitresultat.

Jag vet inte vad jag ska säga. Det första jag gjorde imorse var att slänga mig på datorn för att se efter hur det gått. Men vilket flopp. Seriöst Sverige, vad var det här för skitval egentligen?

Moderata Samlingspartiet: 18,8 % (4)
Centerpartiet: 5,5 % (1)
Folkpartiet liberalerna: 13,6 % (3)
Kristdemokraterna: 4,7 % (1)


Socialdemokratiska Arbetarepartiet: 24,6 % (5)
Vänsterpartiet 5,6 % (1)
Miljöpartiet de gröna: 10,9 % (2)


Piratpartiet 7,1 % (1)
Junilistan: 3,6 % (-)
Feministiskt initiativ: 2,2 % (-)
Sverigedemokraterna: 3,3 % (-)

Övriga: 0,2 %

(från www.dn.se)

Jag kan inte annat än beklaga att vi ska skicka massa blåisar till Europaparlamentet. Och piratpartiet, hello? Ska vi sitta i parlamentet med en sakfråga om immaterialrätt när vi kanske borde lägga krut på lite mer centrala frågor? Vänsters dåliga siffror är skrämmande och ett stort bakslag för oss som faktiskt är för ett klasslöst samhälle, kampen mot jämställdhet och en samhälle där vi håller varandra om ryggen. Nej, sorry, det blev inte så den här gången. En positiv utveckling är Miljöpartiets klättrande siffror. Även om jag inte håller på de gröna visar det att svenskarna börjar bry sig om vår miljö. Sedan kan jag bara gratulera F! för ett bra resultat. Det känns kul att er politik börjar tas på allvar.



Min hemort bjöd inte på några gladare siffror.
Men det är väl folkets röst, eller?
Med ett röstdeltagande på 43,8%vet jag knappt om man kan komma med det argumentet.
Nej, vi i Vänstern tar igen i riksdagsvalet, vänta ni bara!

Ett minne.

Idag var en sådan där dag. Jag var liksom inte på hugget. Hemtentan ville verkligen inte fungera, min kropp var ut fas, huvudet småvärkte och mina ögon var av någon anledning trötta trots en lugn helg med många sömntimmar. Min söndag ägnades åt något som mina helger aldrig ska göra - plugg. Hela dagen låg det ett litet "snart åker jag hem"-panik/glädje/ångest/förvirran i magen. Blää.

Trött, hängig och lite sådär på bristningsgränsen öppnar jag dörren till en tom och kall lägenhet och hasar fram till min dörr. Men vad är det där? Vad är det som hänger runt mitt handtag? Ett USB-minne? Blir lite förvånad, tar med det in, packar upp väskan och slår på telefonen. SMS från Kat - "Hi, left you some house episodes on my stick, in case you want to watch some before I get home". Underbara, underbara rumskompis!


Det är de små tingen i livet som gör det.

Sanna och chokladfabriken.

Det finns många definitioner av himmelriket. Jag mötte nog min igår. I Dunedin ligger nämligen en chokladfabrik som tillverkar Cadbury-choklad. Eftermiddagen spenderades med en guidad tur runt i lokalerna där vår lilla cadburypåse sakta men säkert fylldes med diverse provsmak. Numera vet jag varför bra choklad smälter i munnen, hur de paketerar chokladförpackningarna och hur de gör för att få in kolakrämen i deras berömda ester eggs. Besöket avslutades med shoppet där det inhandlades choklad till makalösa priser.




Efter en kväll av en mindre chokladprovning här hemma kände jag att jag bestod av 72% kakao och 8% ren tillfredställelse. De andra 20% sparade jag till sushi och te. Mmm.

Bra beslut.

- I am an exception.

- You are my exception.


Vissa filmer får hjärtat att må väl.
He is not really that into you måste ses!

Te + film + vän - utekväll - alkohol = bra beslut.

Spinningskapande.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen - att vara träningsinstruktör är världens bästa jobb!  Det spelar ingen roll hur trött jag är, mina pass är mina lyckopiller varje gång. Det handlar inte bara om träning, utan det är hela konceptet med allt i från utmaningen att motivera till att göra den där sista repititionen till den sociala biten innan och efter passen. Att få vara en del av deltagarnas veckorutin känns lite som en ära och känslan av att lyckats få träningshataren att komma tillbaka nästa vecka är en något extra. Att stå där uppe på scenen och se när 95 personer följer minsta rörelse, det ger en enorm kick vill jag lova. Vi får ofta höra att vi ska sätta upp mål för oss själva som instruktörer för att utvecklas och bli ännu vassare. Mitt mål är givet - varje deltagarna ska må lite bätter när de lämnar träningssalen än vad de gjorde när de kom, då har jag lyckats!



Det var över 5 månader jag fick leva ut min instruktörsådra och det börjar kännas, abstinensen börjar göra sig synlig. Varje gång jag hör en remix av bleeding love vill jag pumpa igång och när E-type dundrar i iPoden påväg till Otagos studentgym jag gör nästan en frivändning av bara farten. Mina fötter bara längtar efter spinningdojorna och jag efter att få svettas livet ur mig på sadeln. Just nu sitter jag och filar på ett sprillans nytt spinningpass som ska sparka igång i juli. Som deltagare trodde jag att det skulle vara den lättaste saken i världen att sätta ihop ett cykelpass som är så bra att benen bara vill trampa av sig själv. Men nu när det faktiskt rör sig om verklighet känns det inte fullt lika enkelt. Ska jag satsa på en viss typ av musik i mitt pass? Eller ska jag blanda hej vilt? Ska jag bygga upp passet på tre eller fyra backar eller köra på loop-konceptet? Ska vilan framstå som frivillig eller ska jag som instruktör uppmana till nedvarvning mellan utmaningarna? Hur hårt ska passet vara? Vilken är min målgrupp? Kan det bli för mycket av det goda?



Så min fråga är helt enkelt - finns det några spinnare där ute som har några förslag? Vad definierar ett bra spinningpass? Vad motiverar dig? Vad får dig att trampa vidare trots att benen inte vill annat än att sluta?


Min typ av konst.


Jag kunde inte sagt det bättre själv.

Nyårslöfte - check!

Strålande sol över Wanaka och de nya zeeländska bergen.
4575 meter upp.
60 sekunder fritt fall.
Oaaa!!









RSS 2.0