Helgledighet.



Långhelg.
Dags att lämna pluggböckerna och ett höstigt Dunedin för en helg uppe i Wanaka.
Det är nämligen dags att uppfylla ett av mina nyårslöften. Kan du gissa vilket?

Tacos for real.


Jag har aldrig varit något stort fan av så kallat "fyllekäk". Att springa till MCDonlands efter krogen stänger eller ställa sig att baka pizza hos tjejkompisen mitt i natten är absolut ingenting mot att i lugn och ro traska hem, dra på sig mjukisarna, tvätta av sig sminket och kvällens drama och sjunka ner i soffan med en tallrik fil med flingor. Men lite svårt är det att motstå när grabbarna från lägenhetskomplexet på granngatan står klockan 3 AM på min promenadsträcka mellan South Bar och lägenheten och bjuder på tacos från en rykande grill. En stor fördel med alla dessa internationella studenter är variationen i mat, för det var minsann inga svensktillverkade feaktacos, utan äkta vara a la lation med hembakade tortillabröd och egengjord salsa som brände härligt på tungan. Mumma! En mycket nöjd Sanna spatserade sedan vidare hemmåt.


Motivation.



Ha, eller inte.
Vad sägs om att viljan att må bra är den mest hälsosamma motivationen?

Bloggtips!

Min favoritblogg just nu är Camillas blogg. Det är en såndär sida man blir glad av liksom, full med baktips, inredning och vardagssysslor. Hon delar samma passion som jag för färgen rosa, sötsaker och vardagslyx. När jag kikar in på hennes sida vill också baka i underbara rosa skålar och inreda mitt kök i ljusa pasteller. Så om du känner att du behöver bli lite rosa och fluffig inom idag - kika in!


Brrrr...brrrr...brrr...

Jag ska klaga lite nu. Jag fryser ihjäl! Ja, det är sant. I morse låg det frost på gatan när jag traskade till universietet, men trots det är det inte ute man fryser, det är inomhus som man lider. För av någon dum anledning har de inte isolerade hus i Nya Zeeland. I mitt rum är det 7 grader om mornarna och kvällarna, det är inte ett skämt. När jag andas kommer det moln ur munnen. Man lär sig liksom att planera sitt liv efter kylan. Att sitta hemma och plugga är otänkbart, bibblan är i alla fall så pass varmt att du kan hänga av dig jackan. Alla lagar mat samtidigt för annars går det knappt att få igång spisen. Om vi ska se film måste varmfläkten på minst en timme innan för att det överhuvudtaget ska gå att vistas i köket. Man vänjer sig vid att alltid gå omslingrad i en sovsäck. Duscha gör du så nära inpå sängdags att du fortfarande är varm men att håret hunnit torka, annars har du en tuff natt framför dig. Om du ska över till en kompis är din första tanke när du väljer kläder "hmm...undra hur varmt det är där".

Den stora utmaningen under dagen är att göra sig i ordning inför natten. Steg ett är att klä på sig. Jag sover i två pyamaser, vanliga sockar och raggsockar, en polotröja utanpå pyamansskjortorna och sedan en till tröja på det. Vantar är ett måste. Steg två är att organisera sängen. Sovsäcken måste värmas upp med mitt lilla heater 10 minuter innan sängdags, sedan är det dags för filten och slutligen täcket på toppen.  Steg tre är att hinna ner i sängen medan allt fortfarande är varmt.






I början gick det bra, men nu är jag faktiskt less. Tre av mina fingrar och en tå har svällt och värker för att de varit "over cold for too long". Jag vill inte gå omkring hemma med två tröjor, långkalsonger under byxorna, vantar och två halsdukar. Jag vill kunna krypa ner i en varm och go säng utan att oroa mig för om det kommer bli en olidlig natt eller inte. Jag vill inte behöva sitta framför datorn i en sovsäck för att inte frysa häcken av mig. Jag tycker inte att det är normalt att raggningsrepliken "I have got a great heater in my room.." faktiskt fungerar. Nej, det här är inte kul. Jag vill hem till värmen.

I would say no.

Min rumkompis och hans polare har en liten intressant bild av det här med sexulitet.
Jag tycker deras skapande på vårt kylskåp under lördagens förfest summerar det mesta.
Så fint liksom, tänk vilka svärmorsdrömmar.






 


Fudge me up.


Min besatthet av choklad har spridit sig vidare och tagit oanade banor - fudge. Visst har jag testade fudge förrut, de där bitarna man slänger ner med resten av lösgodiset från Karamellkungen, men aldrig har jag smakat riktig fudge. Sjuk, trött och sliten bestämde jag mig för att unna mig det bästa av det bästa och traskade in på en av chokladbutikerna här i Dunedin där de tillverkar egen fudge. Bara butiken i sig var värd omvägen i ösregnet, med massvis med olika kvalitetschoklad, läcker inreding och en doft av smält choklad. Efter mycket velande och stirrande på de tjuotal olika varienterna beslutade jag mig slutligen för smakerna Baileys samt Cookie cream, vilket visade sig vara två mycket bra beslut. Smälte i munnen som en smörklick på varma mackor och smaken var en njuting som var till duga. Plocksnarra i all ära, men visst är det svårt att komma ifrån att sötsaker med grym kvalitet slår det mesta. Vardagslyx, oh yes!

Shoppoholic?

Hej, jag heter Sanna och jag är en shoppoholic.
Men, denna torsdagskväll på South Bar behövde en sprillans ny en.
Liten, svart och jag blev bara kär.
Kanske bara sådär min miljonte till samligen.




(Jag ber om ursäkt för de otroligt fina fjortisbilderna,
men vad gör man när man vill ha bilder på sin nya out fit och inget är i närheten? )




 


Helg - check!

Jag älskar att trycka på "print".
Hålla den i handen, mmmm.
Men känslan att lägga ner verket i lådan,
 det är något riktigt speciellt det.



Uppsats avklarad - check!
Och nu är det helg.

Gå via min mage.


Ryktet har spridit sig från Sverige att vägen till mitt hjärta ofta går via magen. Bjud mig på hemlagat eller en kanelbulle då och då och jag är liksom vunnen. Min annars ganska hängiga dag vände plötsligt bland - "Hey Sanna, I saw this and thought of you. I wanted you to try it". Bara sådär, inget mer. En människa i det regninga Dunedin som ville göra en annan medmänniska glad. Borde det inte finnas fler sånna? Och snacka om att syftet uppfylldes och gav mig ett leende rresten av dagen! Många har testat tidigare och konstaterat att ja, just så simpel är jag. Ge mig choklad och jag är din. Och Coconut som jag älskar! Än har den inte öppnats, utan den ligger i min bokhylla och väntar på ett tillfälle när den verkligen behövs. Utvärdering kommer inom kort.

Herren på täppan.

Vi kvinnor måste lära oss att ingen ger oss makt. Den måste vi ta själva.

/Roseanne Bark

Ja just det. Livets hierarki är inte annat än ett evigt "herren på täppan"-spel. Ingen kommer sätta dig på toppen av snöhögen, du får kraffsa dig dit själv, med lite armbågar och vilja. Men vet du vad? Det är alltid lättare om man är fler än en person. Ska vi ena oss och genomföra lite förändring?

Längtar.

Jag tror att pappa vill att jag ska komma hem nu.
Varför skulle han annars skicka den här bilden från helgens stugvistelse?



Och pappa, det funkar.
Sex veckor kvar till jag sätter mig på planet hem.
Snart vankas grillning på terassen, kvällsbrasa,
raggsockar, den avlagda tröjan från tidigt 70-tal
och den obligatoriska bastun i solnedgången. 
Precis vad jag behöver. 

Nynnar BKO - vackert land och ser fram emot en skön sommar.


En brustablett på maten?

En sak som jag förundras över är treden med kostgjorda näringstillskott. Vare sig det handlar om att få extra energi efter träningen eller att se till att det dagliga behovet av vitaminer fylls trycker vi i oss tabletter och preparat som aldrig för. Istället för att ta en banan och lite yogurt när vi behöver ny energi halsar vi sportdrycker, proteinpulver ska bygga upp våra muskler och "energy bars" är vanligare än russinpaketet på skidturen. Men när slutade vi tro på näring genom naturlig väg? Varför är det lika vanligt nu att vända sig till tabletter när du lider av järnbrist som att inse att du kanske behöver äta mer spenat?  När bytte vi ut bananen efter träningen mot vätska full med kemikalier och gud vet vad? Varför väljer vi att slänga i en brustablett i ett glas istället för att äta en extra frukt för att få C-vitamin?

Jag må vara gammeldags, men jag har svårt att tro att det är bättre att fylla vår kropp med producerade, onaturliga produkter än the real stuff. Var tog liksom den traditionella tallriksmodellen vägen? För även om det kanske kräver lite kunskap om närligslära och lite mer hjärna vid veckohandlingen om vi ska ta hand om våra kroppen, men det är fullt möjligt. Så, spola ner proteinpulvret, sluta lata, skriv ut lite baskunskap, sätt upp på kylen och våga lite på att naturens egna godsaker funkar bäst.



Hylla din mamma.

Röda Korset håller just nu på med en kampanj där de fokuserar på en speciellt utsatt grupp i krigsstiduationer - kvinnor. Majmånad har utsätts till organisationens "mammamånad" och visst vill vi delta i detta projekt?

"De flesta offren i krig är idag civila. Mammor och barn är särskilt utsatta för hot, skador och våld. De lämnas ofta kvar, utan skydd, i ett samhälle där krig fått normala värderingar att luckras upp och samhällsstrukturer att bryta samman."

Ett av de största problemen i krig är den nya metoden, speciellt riktad mot kvinnor, som används för att angripa fiendens heder. Genom att utsätta mannens egendom, kvinnan, för så kallade krigsvåldtäkter, våld och sexuella övergrepp, föremjukas fienden och hans manligheten knäcks. Detta är någonting som är förbjudet enligt FN konventionen men som fortfarande används flitigt. 

Vill du hylla din mamma?
Rädda världens mammor.

Lovin NZ.



Så här är det att back-packa i Nya Zeeland.
Vi funderar på att skaffa en likadan till vårt kollektiv i Dunedin, just in case.

Plugga eller shoppa, plugga eller shoppa..??

Idag var jag riktigt duktig, riktigt duktig. Och med duktig menar jag inte att plugga hela dagen i bibblan och få massor gjort. Nej, jag menar duktig på så sätt att jag tystade ner den där duktiga flickan inom mig, jag stängde böckerna, jag gjorde precis vad jag kände för och jag spenderade hela eftermiddagen i affärer och gågator. När jag kom hem kände jag mig sådär fånigt stolt. Jag gjorde det! Jag var slapp! Vågen för Sanna, wohooo!!



Resultatet då? Ja, den perfekta "imorgon är det torsdag vilket betyder stor utekväll och förfest hos oss och jag vill vara sjukt snygg, dansa på South Bar till 4AM och dessutom passar den till mina nya jeans"-partytoppen. Ett halsband gled också ner i påsen samt en liten kuvertväska till, för väskor får man aldrig för många av.



Varför plugga i bibblan när man kan gå och shoppa?

(PS: Detta är någonting som självklart en person som lider av "duktig flicka syndromet" inte kan efterleva mer än någon enstaka gång, men just idag vill jag leka slacker.)

Ett mästerverk!

När höstmörkret kryper på (ja, det är höst här..) behöver man någonting som värmer. Mitt sätt att hålla temperaturen uppe är att gå på BIO. Inte bara för att det är så sjukt billigt (50 kronor!), för att man får en hel fåtölj och ett avställningsbord för sig själv eller att det bara går så mycket bra filmer, utan mest för att det är något visst med BIO.


Men av alla BIO-besök var det ett som stod ut. En film som verkligen fångade mig var The secret life of bees. Mästerverket är fyllt med vänskapsrelationer och tankeställare och behandlar problematik kring rasism och utanförskap. Men det som slog mig mest var de starka kvinnliga karaktärerna i filmen - otroligt inspirerande! Ståtliga, tuffa och med massor av klös och skinn på näsan, oh yes. Under två timmar hann jag både med att skratta och gråta i omgångar och när jag lämnade salongen hade jag ett leende på läpparna. Den här gjorde ett starkt avtryck och är nog en av mina toppfilmer over all. Åh, vad avis jag är på er osm har upplevelsen kvar!!


Det ultimata frukosttestet!

Frukost är inte bara dagens godaste mål, det är även dagens viktigaste mål. Men får du i dig det du behöver innan du hoppar vidare till jobbet eller universitetet? Eller kastar du i dig en leverpastejmacka samtidigt som du packar väskan? Eller tillhör du de som överlever dagens första timmar på den kaffe du slurpar i dig från fikarummet?

Jag har utsatt min favoritfrukost för ett test. Här kan du göra det samma med din frukost och se om den innehåller det du behöver för att få en rivstart på dagen. Ett enkelt sätt att se till att göra det bästa av det första matintaget. Klick on it!


Crepe, någon?

Varför har jag inte testat det här förrut? Crepes är inte bara gott och enkelt att fixa, det går att variera i oändlighet med bara din egen fantasi som begränsning. En av mina veckofavoriter är att när vi traskar iväg till farmers market i Dunedin på lördagsmornar och äter frukost i morgonsolen. Jag arbetar mig sakna men säkert igenom sortimentet. Även om jag gillar de mer "matiga" varianterna med sallad, smält ost och skinka är min favorit so far crepe med smält mörk choklad, skivad banan och hackade nötter, mumma! Jag var lite orolig när vi åkte till Christchurch, vad skulle nu hända med min helgritual? Som tur är hittade vi ett creperi på helgmarkanden så franskt att vi nästan inte förstod vad kocken sa med sin starka brytning (och då vill jag bara tillägga att en av oss är från Paris). Veckans smak blev "plain nutella", en helt okej variant men en aning för söt för min smak.





Det här är absolut någon jag ska börja laga hemma. Ett lyxigt eftermiddagsfika med lite sötsaker på pannkanan, eller varför inte en lunchvarianten med lite grönt?  En sak jag verkligen vill testa är att fylla crepes med svampstuvning och sedan avrunda med en sötare sort med smält vit choklad ringlandes över. Har ni någon favoritfyllning som ni kan tipsa om?

Sova, jag..?

Bestämde vi sista helgen i maj för Wanakaresan? Undra om jag orkar ut imorgon... Vad sa hon egentligen om CITES-konvenstionen, kan man lämna reservationer? Åtta veckor kvar, är det för mycket eller för lite? Hur ska det lösa sig med flytten? Ska jag höra av mig till min prakikplats för att berätta att jag lever? Får se, vad är klockan... fasen, redan 01.15! Ska jag betala för några extrakilo i väskan eller ska jag bara slänga skiten? Vem är det som skriker ute på gatan?! Mmm, det var riktigt god mat idag till middag. Har mina jeans torkat måntro? Fan, jag kommer verkligen inte över mitt B+ på uppsatsen. Vad menade han med att jag var "hard to figure out"? Fasen, jag hoppas det är bortdiskat imorgonbitti. Jag får inte glömma att köpa schampo imorgon. Undra om någon är online på skype. Brr, jag fryser. Vad var klockan nu igen...?

Inte undra på att jag inte kan sova på nätterna.


Cookie Time!


Tänk att det ligger en kakfabrik på vägen från Christchurch hem till mig - en dröm för ett kakmoster som jag! Cookie time är inte att leka med med en mängd olika smaksättningar och storlekar. Kände lukten av varma, nybakade kakor på mils avstånd. Men varför titta på när det gör underverken när man kan gå direkt till shoppen och handla 1kg trasiga kakor som inte går att sälja för 28 kronor? Tripple Chocolate var min favorit, men en blanding av nötter och ljus, mörk och vit choklad. Ett perfekt road trip-snack.. Men.. Kunde ingen varna mig för vilket mättnad Chocolate Chip Cookies kan skapa? Befinner mig fortfarande i ett kakkoma.  


Men säga vad man vill, hembakat är trots allt det bästa. Att plocka ut de där varma kreationerna ur ugnen när de fortfarande är lite mjuka i mitten, det är svårslaget. Det bästa av allt är att de är så lätta att slänga ihop. Har tidigare testat ett klassiskt standardrecept som min familj fått från vår föredetta amerikans utbytesstudent. Har man bara grunder är det så enkla att variera! En av mina favoriter är tagen från Leilas kokbok - Chocolate Chips Cookies med vit choklad och ingefära. Byt ut chokladen mot vit choklad av god kvalitet och krydda med ingefära. Try it and you will love it! Men jag som bor i en lägenhet utan några bakredskap får "klara mig" på vad fabriken har ett erbjuda..

I can feel your halo.

Tisdag.
Det öser ner utanför mitt fönster.
Det är 10 grader i min lägenhet.
Min uppsats vill aldrig bli färdig.


Stänger igen datorn.
Indisk mat.
En kopp te.
Öppnar sista kakan från Sverige.
Halo.



Hit me like a ray of sun
Burning through my darkest night
You're the only one that I want
Think I'm addicted to your light

I can feel your halo


Passion för pannkaka.

Goda ting bör upprepas. Därför fortsätter jag min passion för att äta frukost ute. Kan man få en bättre start på dagen? Efter denna frukt- och sirapsfyllda chokladpannkaka känns det knappt smärtsamt att traska vidare till bibblans läsesalar. Den här gången var det Idas födelsedagspresent från mig. Mmm..




Behöver du lite vardagslyx där hemma?
Varför inte skapa din egen brakfrukost i helgen?
En ny sida bland mina favoriter - inspiration var ordet.

Valborgsresultatet!

En valborgsmässoafton.







Svenskarna visade vägen för en fartfylld fest.
Skumpa, snacks, dans och svenska musikklassiker.
Nattens äventyr resulterade i ett coca coladränks kök (för visst är det en bra idé
 att skaka en läsk och sedan öppna korken?), schlagerdans med italienare, diskussioner inpå småtimmarna, skumma situationer och 1,5 timmars sömn.
En händelserik kväll som kommer ligga kvar i mitt minne och hjärta.

Sticker från stan.

1,5 timmars sömn.
Valborg var bra.
Kan behöva en pause.
Äh, jag drar till Christchurch tror jag.
Back on Sunday.


Em.


Små saker och fyller stora tomrum.
Låt mig presentera min kramkompis Em, fyra cm hög.
Denna lilla vän fick jag av Emelie innan jag begav mig i väg på äventyr.
Liten så att den passar i resväskan, perfekt!
Varje dag pryder den mig säng just to remind me.
Me like!


RSS 2.0