Vems finanskris?

Det är skrämmande. Det spelar ingen roll hur mycket uppmärksamhet kvinnors rättigheter uppmärksamman, så snart det blåser hårda vindar sveper patriarkatets krafter över allt och mejer ner allt dess väg. det är lätt för makthavarna i samhället att vara snälla mot de svagare när det finns mycket att ta ifrån, men så fort deras egna territorier hotas, ja då ligger viljan om ett jämställd samhälle väldigt långt borta.

Finanskrisen är ett exempel av många. Världens ekonomiska panik drabbar många, men hårdast drabbas naturligtvis de svagaste med minst att sätta emot - jordens kvinnor. De är dem som först ryker ifrån arbetplatserna när pengarna inte räcker till, det är de som äger mindre och har svårare att spara och klara ekonomiska motgångar, Även länders dåliga ekonomi slår mot kvinnorna eftersom det exempelvis är flickorna som först plockas ur fattiga skolor.

Inte är det de kostymklädda guddnissarna på börsen i NY som hamnar i rännstenen.
Nej, mer genusperspektiv på finanskrisen tack. Det går inte att skapa en stabil ekonomi i världen och lämna hälva jordens befolkning utanför. Låt inte patriarkatet köra över det som faktiskt har genomgått förändring bara för att slipsknuten håller på att bli skrynklig.

Kommentarer
Postat av: Sara

Å andra sidan, är det åtminstone i Sverige ofta män som drabbas av arbetslöshet när finanskrisen slagit hårt mot tillverkningsindustrin, medan klassiska "kvinnoyrken" inom t ex skola, vård och omsorg (offentliga jobb) klarat sig bättre än den privata sektorn (även om det offentliga också drabbats). Jag förstår att du för ett globalt resonemang, men applicerat på Sverige håller inte den teorin fullt ut.

2009-09-23 @ 19:27:55
Postat av: Sara

Å andra sidan, är det åtminstone i Sverige ofta män som drabbas av arbetslöshet när finanskrisen slagit hårt mot tillverkningsindustrin, medan klassiska "kvinnoyrken" inom t ex skola, vård och omsorg (offentliga jobb) klarat sig bättre än den privata sektorn (även om det offentliga också drabbats). Jag förstår att du för ett globalt resonemang, men applicerat på Sverige håller inte den teorin fullt ut.

2009-09-23 @ 19:28:26
Postat av: Emeliiie

Intressant att jag läste det exakt motsatta i Newsweek igår. Dom säger att 82% av jobben som försvunnit tillhör män. Men det kan å andra sidan bara gälla USA... Men där ser man. För övrigt ett intressant reportage. "Women and Leadership The female factor" Bra att man har något att göra när flygets in flight entertainment inte fungerar :)

2009-09-24 @ 10:52:45
Postat av: Sanna

Sara: Ja, förvisso är det många män i Sverige som drabbas. Skillnaden är bara att de inte står och faller vilket många kvinnor i de fattigare länderna gör, men visst, de är också utsatta och ingen man ska blunda för. Den finansiella krisen kommer vidare att slå igenom på alla områden så småningom även inom landsting mm.

Emelie: Men hur många av världens arbeten innehas av män resp. kvinnor? Det är skillnad på att se på antalet avskedanden och avskedanden i procent jämfört med hur många kvinnor resp. män det är som arbetar på arbetsplatsen.

2009-09-24 @ 16:06:14
URL: http://sannapannan.blogg.se/
Postat av: fredrika bremer

Intressant skrivet. Det skulle inte förvåna mig det minsta..

2009-09-28 @ 12:45:02
URL: http://blogg.passagen.se/fredrikabremer/
Postat av: AV

Intressant att det är patriarkatets vindar som orsakat krisen. I så fall är det väl också patriarkatets vindar som skapat det välstånd som vi innan tar för givet? Den senaste krisen orsakas av att många lever över sina tillgångar och lånar därtill. Privatpersoner som länder. Om vi ser på privatpersoner är det främst utlåning till småhus som är orsaken. Utlåning till folk som egentligen inte hade råd. Kanske går att skylla på patriarkala utlåningsbolag som godkände lånen, men vem i familjen är det som oftast tar initiativ till ett större boende i villa? Vem är det som styr (inte tjänar) över 80% av den västerländska familjens hushållsekonomi? Vem efterfrågar flest diamanter (och därmed orsakar krig och missär i Afrika) på jorden och för att impa på vem? Karlar eller sina medsystrar? Allt här i världen kan inte skyllas på manligt förtryck och hemska karlar. Även kvinnan måste se sin del i negativa företeelser på jorden. Allt manligt är inte ont och allt kvinnligt inte gott!

2010-05-22 @ 10:53:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0