Stockholms sju dödssynder - del 1.

Som nybilven stockholmsbo iaktar jag denna stad och dess invånare med stora ögon. Det är ett visst klimat här, helt klart, och ett antal sedvanor som man bara måste lära sig. I en serie om sju delar kommer jag här att presentera de sju dödssynderna för de som vistas i stockholmsområdet. Detta fungerar utmärkt som din överlevnadsguide om du bestämmer dig för att göra ett besök eller varför inte dig som precis som jag behöver lite extra stöd i folkvimlet. Copy, paste and print och ta med i bakfickan.

Synd nr 1 - att stå stilla i "speed linen"

Stockholmare har över lag bråttom. Det spelar liksom ingen roll om det är i trappan till tunnelbanan eller en lördagsförmiddag inne på Åhléns, de har svårt att stå stilla. För detta har det arbetats fram rutiner som alla måste följa, nämligen två rader i rulltrapporna. Till höger, ja, där står vi som kan stå stilla och låta maskineriet ta oss från punkt A till punkt B. Men på vänster sida, i den så kallade "speed linen", där springer stressade affärskvinnor, skuttar tonårspojkar och stövlar stora karlar fram. Det hela bygger på att ingen står stilla på vänster sida för då faller allt. Nej, stockholmssynden nr 1 är solklar - stå never ever stilla i speed linen!


Kommentarer
Postat av: Marie

Detta har lett till att när jag står i en tom rulltrappa känner jag mig vild och galen när jag ställer mig till vänster och står still!(Det leder också till irritation när man kommer till andra städer, vill fram och de människorna glatt står och pratar med sin kompis bredvid. Då inser man hur Stockholmspräglat både jag och fenomenet är).

2009-09-29 @ 11:51:17
Postat av: Lynn

Vad roligt, precis så har jag upptäckt att det fungerar i Paris också! ;) Gatorna är fyllda av stress och står man stilla är man i vägen.. inte ens på rullande band kan folk stå still!PS. Fortsätter att följa din blogg :) Snart ska jag lägga upp lite bilder på facebook!

2009-09-29 @ 14:38:49
Postat av: T7:an

Den stora frågan är ju om omkörningsfilen i brittiska rulltrappor är på höger sida.

2009-09-29 @ 19:54:39
Postat av: Emeliiie

I Tokyo är det likadant! Fast dom har ju vänstertrafik så man står stilla på vänster sida och springer om på höger. Och om man inte står rätt... Då blir det många japaner som blir irriterade! Det felet gör man inte många gånger. I Tokyo är det effektiviteten som bestämmer. Sjukt jobbigt att komma ihåg vilken sida man ska stå på...

2009-09-30 @ 08:56:24
Postat av: Skalman

Om jag minns rätt från i somras så är omkörningsfilen i Storbritannien märkligt nog också på vänster sida, i alla fall i The Underground. Jag vet att vi reflekterade över det när vi reste genom Europa, och de flesta har omkörningsfilen till vänster (något land hade till höger, minns inte vilket). Det märkligaste var nog det ställe där det inte fanns någon omkörningsfil, där folk helt enkelt inte verkade ha bråttom i rulltrappan, och det var (har jag för mig) Ungern eller Tjeckien.

2009-09-30 @ 15:50:32
URL: http://myrmarker.blogspot.com/
Postat av: Sanna

Tack för alla kommentarer, kul med aktiva läsare!Bra fråga där T7:an. Jag skulle ha kollat upp detta när jag var på NZ eftersom de också kör på vänster sida...

2009-10-02 @ 12:24:27
URL: http://sannapannan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0