New.

New city.
New work.
New gym.
New life.

And I am loving it!


Men... inget internet hemma för tillfället. Håll till godo med gamla inlägg om mina sprudlande åsikter, kanske testa baka något från alla mina recept, inhandla något av mina vardagslyxtips eller besöka någon av mina vänners bloggar under tiden? Släpp loss i min högermarginal så ses vi snart igen.

Like Terminator - I´ll be back.

Ses på ett tag!

Idag har det sista ordnats. Jag hade tänkt att sova ut. Det blev inget. Jag hade tänkt att fota min underbara hejdåpresent som jag fick av Madde igår. Men sladden till kameran låg tydligen längst ner i väskan, gråter.. Jag hade tänkt att baka en överraskningspaj till mamma och pappa. Men jag hann inte. Jaja.

Nu hoppar jag ut genom dörren.
Kan dröja ett tag nu eftersom jag inte har internet den första tiden. Men jag kommer tillbaka, var så säker!

Kram på er alla!


Flyttpack, done.

Yes, nu är hela lägenheten utflyttad. Efter 12 timmars ensamt slit luktar allt såpa, väskorna är packade, lånade grejer återlämnade, kylen och frys tömd... Och Sanna är helt slut. Axlarna dunkar och ögonen håller sig knappt öppna. Men imorgon är det dags för mig att bli stockholmsbo, som jag har väntat. Det här är så mycket som jag orkar med av dagens bloggande, kreativiteten är låg. Snitt, snapp, sova i mor och fars gästrum och invänta flyget.


Avslutningsfika.

Idag var det min sista dag på myndighetsjobbet och självklart vankades det bak och gofika. Efter många samtal i fikarummet och bak hit och dit kände jag att förväntningarna var höga på mig och jag var lite skraj - kommer jag att leva upp till mitt rykte som den duktiga bagaren? Men efter 15-fikat visade det sig att jag inte hade något att oroa mig för, de sega kolasnittarna och den nyupptäckta fudgekakan gjorde sitt jobb. Och så nu, på allmän begäran från kollegorna - receptet:



Fudgekaka

Botten
300g smör
4,5 dl socker
3 ägg
1.5 dl kakao
6 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver


Själv höllde jag i i alla fall 2 dl kakao (jag menar, kan det bli för mycket choklad?). Smält smör och blanda med socker och ägg som vispats sådär fluffigt och härligt. Blanda de torra varorna och mixa med smeten. Häll ut allt i en långpanna som är klädd i bakplåtspapper, grädda i 15-20min i 175 grader. När den är klar, vänd den upp och ner och låt den svalna.





Glasyr

3 dl grädde
3 dl socker
3 msk ljus sirap
150g blockchoklad
150g smör


Åter igen, mer av det goda än enligt receptet - smälte ner 200g choklad istället, mumma! Koka upp allt utom smöret i 20-25min. Blanda sedan ner smöret och smeta ut över kakan.






Jag borde eventuellt söka hjälp.

Jag har en konstig fetich - jag bara älskar att organisera och sortera. Bara tanken på att snart få packa upp mina miljoner grejer i en ny lägenhet får mig att bli ivrig. Allt måste få sin plats och det ska hittas praktiska lösningar. Och att jag dessutom komemr att bo 10 minuter ifrån ett IKEA får mig att skutta högt inombords! Jag drömmer mig bort bland lådor och papperssamlare, galgar, rullådor... IKEA:s avdelning för småförvaring är min bild av himlen, I just can not help it.



 


Jag funderar stark på att söka hjälp för min dragning till förvaringsprodukter.

Välkommen!



Välkommen älskade lilla pärla!
Ett stort grattis till min bror Jon och hans Maria till denna goa tjej.
Vi två ses på fredag!

Har vi slutat bry oss om vår kropp?




Jag har sagt det förro ch jag säger det igen - dagens alkoholkonsumtion är fasen helt rubbad. Vill häller i oss som aldrig förr, men numera är vi inte ens redo att ta konsekvenserna av kvällen innan. Utan att reflektera varför vår kropp mår som den mår efter en blöt utekväll tar vi chansen att skippa baksmällan om det finns en genväg. Den nya trenden bland mina bekanta är att dricka Resorb, en vätskeersättningsprodukt som sägs återställa din salt-, och vätskebalans i kroppen. Många säger att den fungerar superbra och dricker den regelbundet när de festar med alkohol och den rekommenderas starkt på många hemsidor som handlar just om baksmälla.

Men är det verkligen bra att vi inte längre behöver må pyton dagen efter? Vi kommer fortfarande inte ifrån den skadliga effekten alkohol har på vår insida, även om vi är sängliggande på morgonen eller inte. Uttorkning är bara en av de problem vi får. Tarmar, magsäck och inälvor tar stryk, lever och andra inre organ skadas, hjärtklappningar, onaturliga svettningar och cellerna får jobba hårt.

Jag blir klart mörkrädd. Vi är faktiskt bakis av en anledning och det är att vi hällt gift i vår kropp. Användningen av dessa typer av preparat tror jag bidrar till en ökad konsumtion av alkohol, nu när vi inte får några kännbara konsekvenser dagen efter. De kvällar du annars hade tagit två öl för att du jobbar dagen efter kan bli en riktigt blöt kväll med Resorb, även om du har mycket att fixa med på söndagen kan du köra fullt på lördagen och repliken "det finns ju en dag i morgon också" tappar verkan. Och behöver jag ens gå in på vad en ökad alkoholkonsumtion skulle betyda? Skrämmande, yes it is.

Vänskap.



"Under my umbrella, ella, ella"

Ny favorit i skålen!


Ända sedan jag kom hem från NZ har jag haft ett sånt sjukt begär efter naturgodis. Som mycket annat gott - fil, sill, palt, rårörda lingon - fanns det inte där borta. Katastrof! Jag tror min bestämt ha gått igenom cirkus 4kg natursnarra på 7 veckor och till min fasa upptäcker jag att begäret bara blir värre och värre. Kanske är det svårt att stoppa det klot som sats i rullning?

I min påse landar framför allt torkade jordgubbar, kokostoppar och nötter, allt dränk i fantastisk yogurt (säkert extrem bra för mig som inte bör äta loktos). Men min nya favorit är något som jag aldrig sett förrut och som jag misstänker är ganska ny i skålarna - yogurtdoppade äpplen med smak av kanel. Jag säger bara ojojoj, vilken hit! Dessa kan jag starkt rekommendera till helgens myspys.

En systersallad.

Kan inte du komma hit typ 19 så smaskar vi fruktsallad framför en bra film?

Vad svarar man på det? Det är klart jag gör syster!


Fruktsalladen bestod av alla naturens godis - äpple, apelsin, druvor, persika, honungsmelon, kiwi, banan. Extra gott blir det om man rör ner lite russin som får svampa till sig, mhm! Precis som sin lillasyster är Tove kanelgalen och lärde mig att blanda ner lite (läs extremt mycket) av denna underbara krydda. Kesella + lemoncurd blandades även och fick spela ett gästspel.



Ja, vad tänker ni nu? Seriöst, 50% mindre fett? Har hon gått på den myten? Faktum är att jag aldrig skulle få för mig att handla light-chips. Jag menar, ska det vara så ska det vara. Men jag testade dessa när de delade ut hand outs i en butik och jösses, de är bara såå goda och är några av mina nuvarande favoriter. Precis som naturchips, och vi vet ju alla hur underbara de är. Ett givet inslag i systers skafferi. Testa!

Muminmamma.

När jag var 8 år gick min farmor bort, men jag får alltid höra att hon liksom lever kvar genom mig. Jag har fått hennes kurviga kropp, hennes ordningssinne och många av hennes karaktärsdrag. Pappa skrattar ibland till och bara konstaterar att jag minsann är precis som Hillevi. Och visst är jag det, inte minst när det kommer till hennes intresse för kläder. När pappa släppte loss mig bland hennes smycken, kläder och accessoarer var det som julafton gånger 200! Massor med guldklimpar från 50-talet som numera kommer till användning ofta och gärna. En av min favoriter är den här fantastiska väskan. Perfekt storlek, egen och trots att den har x antal år på nacken är det inte en skråma. Jag känner mig lite som muminmamma med min lilla bruna.




Kanske har du några guldpärlor som ligger där hemma och spräpar.
 Rota bland vindar och vrår -
och låt den gamla återanvändas!

Hajkbananens återkomst.

I fredag blev jag så obotligt sugen på hajkbanan. Ja, alltså ni vet när man tar en banan och trycker in choklad, sedan puttar in den i ugnen. Seriöst, när var sist du åt denna delikatess från barndomen? Efter en blev det två stycken, och två stycken blev till tre. Denna superduper-kanon enkla efterrätt visade sig gå hem både på tjejkvällen och på stugfestligheterna. Jag lämnade den hederliga mjölkchokladen för schweizer nöt, nötterna ger liksom lite "krisp" i det hela. Bäst avnjuts den tillsammans med glass med krossad choklad.



Snitta...


 



...fyll...




...paketera och ugnsbaka...


 



...och servera när chokalden precis har smält sådär härligt.

Rätt sätt.

Godis ska handlas i riktiga godisaffärer där allt ligger upplagd i glasburkar eller fat.
Godis ska plockas i rosarandiga små påsar och avnjutas bit för bit.
Denna butik i Christchurch är det bra exempel.
Du hittar säkert en pärla i din egen hemstad!
Underbart!
Godis blir liksom godare då.




Vilken kropp gäller i höst?

Min kropp är tydligen inne nu. På utelistan hamnar "size zero" och det smala idealet, som istället ger plats för de välformade, sunda kurvorna. Tidningar, TV och modebloggare berättar för oss att nu minsann är det bröst och rumpa som gäller och riktiga kvinnliga former. Men seriöst? Det kan inte gå trender i kvinnokroppar! Förväntas vi byta body likt vinter- och vår gardiner eller? Även om jag kan tycka att det är sunt att vi försöker komma ifrån det ohälsosamma pinnsmala kroppsidealet ligger fortfarande grundproblemet kvar - vi får aldrig vara nöjda, aldrig någonsin. Vi ska ständigt förändras, sträva efter något vi inte är. Jag blir faktiskt äcklad,  att kvinnoförtryck i sin renaste form får fortgå utan att det anses konstigt.

Jag önskar att vi kunde komma till insikt,
växa ifrån den här skiten.
Somliga föds kurviga.
Somliga föds trådsmala.
Min rumpa kommer sitta där den sitter,
varesig den betraktas som sjukt inne eller inte.

Klimatsmart konsument.


Det pratas mycket om vårt klimat och vi som kunsumenter kan bidra till förändring. Handla KRAV-märkt och diverse andra symboler, ta med egna tygpåsar till affären, konsumera närproducerat... Listan kan göras lång. Men hur lätt är det egentligen att vara den exempariska konsumenten? Jag har hittat en hemsida som jag tycker bra om. Enkla tips, recept, fakta och massor av annat smått och gott! Kika in vettja, det behöver inte vara svårt att dra sitt stå till stacken!

Skapande stunder.

Spinningpass under konstruktion
. På söndag tar jag plats på scenen och oj vad bra mitt pass ska bli! Den här låten till exempel, får den dig inte bara att vilja cykla benen av dig? Tung backe med mycket attityd - och en grym text på det.




Ett bra sätt att äta mer rotfrukter(??).


Jag tror mitt stora bakintresse började någon gång på högstadiet. Mamma föreslog att jag skulle baka någonting annat än bara kladdkaka och chokladbollar hela tiden och tipsade mig om att fixa ihop en morotskaka. Morotskaka? tänkte jag. Är det verkligen gott med morötter i kakor? Men jag är inte den som var sen att testa och mamma la fram en av hennes favoritbakböcker - Rosendals. Och ni må tro att jag blev biten! Det var denna kaka som fick mig att inse att baka gott behöver faktiskt inte vara komplicerat, utan kan tvärtom vara väldigt enkelt. Ett antal bakomgångar senare tycker jag fortfarande att just detta recept är svårslaget när det kommer till just morotskaka. Lite utav en klassiker när jag bjuder på fika. Men vad är hemligheten för att den ska bli sådär underbart god? Jo, snåla inte på kardemumma, kanel och nötterna. Och blanda ner massor med kärlek.



Självaste kakan:

2,5 dl solrosolja eller annan olja med neutral smak
3,5 dl strösocker
4 dl fint rivna morötter
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1/2 tsk nyriven muskot
1 tsk kanel
1 dl grovt hackade valnötter




Vispa ihop olja, ägg och socker. Blanda ihop de torka varorna för sig och rör sedan ner. Sedan är det bara att slänga ner morötterna och nötterna. Egentligen är receptet gjord för en rund form a la 20-23cm i diameter, men jag brukar hälla ut smeten i min lilla långpanna (eller den stora med två satser). Kakan ska gräddas i 200 grader i ca 40, men om du använder långpanna behövs betydligt mindre tid.



Topping :

150 g smält avsvalnat smör.
200 g Philadelphia ost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
saft och skal från 1/2 citron




Smält smöret och låt det kallna. Mosa ner osten och tillsätt resten. Låt det svalna och smeta ut över kakan när båda delarna är svala.



Äntligen!

Är det bara jag som är grymt less på grovt bröd? Jag har sagt det förr och jag säger det igen - det råder någon slags hälsohysteri. Allt ska vara mörkt, fullkorn och hälsosamt. Mitt skafferi är inget undantag där det aldrig legat ett bröd utan nyckelhålsmärket. Det har till och med gått så långt att många har fått problem med överkonsumtion av fibrer. Om vi byter ut allt, pasta, bröd, mjöl, ja, då får vi i oss en fibermängd som vår kropp inte än skapad att ta hand om.

Men idag blev jag bröt jag trenden. Jag blev bara så obeskrivligt sugen på vanliga, hederliga, kritvitta mackor och tänkte att jag kanske behöver något mjukt och nästan totalt fiberfritt mellan varven. Tillsammans med leverpastej och smörgåsgurka avslutade det en annars fantastisk helg. Lite soffslöande och film på det och myskvällen var ett faktum.




Puss på er!


Det här måste vara min absoluta favoritpryl i min lägenhet. Vet du vad det är för något? Jo, det här är något så fantastiskt som en pussvippa. Den fungerar så att du vippar med den vilket signalerar till andra att du vill ha en puss. Mycket praktiskt! Jag fick den av min mamma för herrans många år sedan och sedan dess har den stått prydligt redo att göra sin grej. Oerhört populär när vännerna är över på förfest kan jag säga!





Är den inte bedårande?

Recept på en onsdagskväll.

Recept på en fantastiskt bra onsdagskväll


1.
Lägg mjukisarna långt in i skåpet och plocka fram kjolen, sommartoppen och pumpsen.

2. Möt upp fina flickor i centrum.




3. Slå er ner på en solig uteservering.

4. Beställ en drink.



5. Prata, skratta och njut av den lediga kvällen.



5. Ta sedan en kaffe.



6. Och...choklad....såklart.

Blanda samman, smaka av.
Tillsätt eventuellt lite skvaller och insider-humor.
Klart!


 


Bröd = hälsofara?




Jag blir så less, extremless. Bläddrade igenom en hälsotidning idag och kom underfund med hur skruvad bild vi har på hälsa idag. I en kort notis på sidan om "Mat som håller dig smal, hälsosam och i form" kunde jag läsa om faran med kolhydrater. Visste du att en skiva grovs bröd extra om dagen betyder 3.5kg viktökning på ett år. Texten berättar även vad du måste göra för att förbränna detta matintag. Bra, då vet jag det.

Men det finns några viktiga aspekter som notisen lämnar ute. Den där extra brödskivan på morgonen kan skjuta upp ditt blodsockerfall innan lunchen, ett blodsockerfall som skulle göra dig trött, hängig, oproduktiv och grinig. Brödet gör att du inte dör av hunger när du kommer hem från jobbet och äter tre kakor innan du ens orkar börja laga middag. Brödet kanske håller ditt humör uppe, ingen går glad hungrig. Den extraenergin som den skänker gör att din huvudvärk håller sig borta och du att du är människa när du kommer hem. Den gör att du orkar ta en kvällspromenix med vännen och får frisk luft istället för att däcka på soffan. Den där brödskrivan gör att din frukost blir så mycket mer njutfull eftersom du faktiskt får äta dig riktigt mätt.

Missförstå mig inte, jag ställer mig helt bakom att vi ska äta nyttigt, men jag känner att vi ibland tappar greppet om vad nyttigt innebär. Visst finns det personer som skulle må bättre med mindre av det goda, men vi får inte glömma att vårt välmående även hänger på att vi får i oss tillräckligt med energi, bra energi, för att orka med livets alla dagar. Jag har svårt att se syftet med texten. Ville de skrämma oss och sätta ångest i tankarna varje gång vi brer en extra macka? Vill de göra oss medvetna om vad det "kostar" att äta mat? Är det verkligen ett seriöst sätt att få folk som behöver pepp att ändra sin kost?

Nej tack. Imorgonbitti är det jag som äter en extraskiva, så det så!

Rulla en kakbit.

På sista tiden har det varit mycket snack och lite verkstad. På jobbet pratas det om goda recept, baktips och favoritsötsaker, så det fanns inget annat att göra än att gå hem och sätta visparna i smeten. Med sommarens egenplockade blåbär inspirerades jag till att baka något så traditionellt som rulltårta. Faktiskt riktigt enkelt när allt kommer omkring. En botten ska fixas, sedan är det egentligen bara att fylla med vad som nu faller en i smaken. Min rulle smaksattes med hälften blåbär, hälften hallon och socker.





Jag brukar rulla in tårtan i plastfolie så att den får "sagga till sig" av bären. En liten smakbit ska nu avnjutas med en kopp te framför ett romantiskt drama. Trevlig kväll på er!

Sommarens godaste.



Sommar.
Surströmming.
Och lite nubbe på det.
Helan går och Vi äro små humlor vi.



Tunnbröd, smör, färskpotatis och lök.
Vad klämmer du ihop din norrländska delikatess med?






 


OMG!

Jag typ saknar ord.
Att se U2 var en dröm och Bono sjöng som en gud.






Jag och några andra väntande med spänning.


 



Liten nätt scenbyggnad.


 



Vita flaggor i publiken.


 




Bono släcker ner scenen och ber alla att plocka upp sina telefoner och lysa upp kvällen.
Ljushavet blandas med tonerna från One. Den toppar min lista på starkaste musikupplevelser alla kategorier!

Stay - den kändes.

Jag tackar älskade mamma för denna fantastiska kväll!

RSS 2.0