Vem ska viga vem?

RFSU har väckt debatten om en eventuell förändring av kyrkans vigselrätt. De menar att kyrkan bör ifråntas vigselrätten och att det istället ska vara en statlig angelägenhet. Kyrkan och det juridiska avtalet som trots allt ett äktenskap är ska skiljas åt.

Jag måste säga att jag tycker det är ganska vettigt. Ett äktenskap är en mycket stor förändring i ditt liv rent juridiskt, och det är därför bra om utövandet ligger hos staten. Att kyrkan dessutom har möjlighet att neka människor äktenskap på grund av vem de gifter sig med, alltså man eller kvinna, är klart diskriminering och ingenting som hör hemma i vårt samhälle, ännu mindre i den juridiska världen. Varför ska vi upprätta diskrimineringsskydd för homosexuella om lika löner etc. om det samtidigt kan bli nekade att göra en av vanligaste företeelserna i vårt samhälle - att ingå äktenskap? Istället för att tvinga de gammelmodiga kyrkprellarna som sätter sig på tvären att viga mot deras tro, kan vi helt enkelt ta över uppdraget.

Men hallå, tradition då? Jo visst. det är fint med kyrkobröllop. Men inget hindrar par från att fortfarande ha en cermoni i kyrkan och bli välsignade och allt det där. Det är den juridiskt bindande delen som ska skötas av staten, själva äktenskapets ingående. Dessutom innebär inte att en företeelse är någonting positivt bara för att det är en tradition. Samma argument cirkulerade till exempel när man började fundera på om kvinnor skulle få vara präster, och var det inte rätt att förändra den traditionen? Vårt samhälle vara oerhört svårt att förändra om vi höll kvar vid alla traditioner i landet. Ett av de mer dödfödda argument jag har hört från kyrkosidan är att kyrkan skulle dra mindre folk om de inte hade vigselrätten, att folk skulle sluta söka sig till dem. Öh, ok, är det verkligen en anledning till att få behålla vigselrätten? Om det är en av de mest dragande faktorerna till kyrkan kanske det snarare är dags att utvärdera organisationen och fundera på varför det ser ut som det gör.

Vigselrätten är ett stort ansvar, något som jag tycker kyrkan visar att de inte är beredda att ta när de klart diskriminerad människor i utövandet. Nej, jag vill bo i ett land där alla får gifta sig på samma sätt vare sig du är homo eller hetro, så det så. Jag hejar på RFSU.

Belöning efter mödan.

Vad är den perfekta belöningen efter en avklarad dugga?
Jo, långlunch hos mammalediga syster och hennes lilla Ebba.


 

Lägg på en lugn eftermiddag och ett superbra spinningpass på det.
Ny pyser jag till kvinnohuset för jourarbete.
Som pricken över i:et är jag fikaansvarig idag.
En anledning att baka tackar jag inte nej till. 


Idealkroppen?

Är det inte lite lustigt hur vi håller på att tjatar, utvärderar och tycker till om kvinnokroppar? Ebba von Sydow lyfter fram problematiken kring hur magra alla kändisar är och hur svårt det är som modejournalist att förhålla sig till det. Ska man påpeka det eller inte? I hur stor utsträckning?

Ja, det har jag inte svaret till, men en sak vet jag: att på samma sida lägga upp en omröstningsfråga om huruvida Victoria Beckham har idealkroppen eller inte är i alla fall inte rätt sätt att bemöta det på. Är det verkligen någonting som vi tycker stimulerar till en mediavärld med mindre kroppsfixering? Att vi ska studera, utvärdera och slutligen kommentera Victorias kropp? Ärligt talat... Jag säger bara suck!

Amy.

En mycket bra helg, absolut.
Lugn och skön.
Den här summerar det i toner.Himla skit-benhinnor.

Efter över ett års problem med mina benhinnor är jag grymt less nu, inflammationen vägrar ge med sig. Jag kan inte träna det jag vill, göra det jag vill och ha på mig det jag vill. Jag har fått dra ner på mina Body Pump-pass. Att gå på stepdance är en nära dödenupplevelse för mina små ben. Springa har varit helt uteslutet. Även att gå gör ont när det är som värst. Och till min stora förskräckelse - jag kan inte använda skor med klack.

Det sista är nästan det jag har svårast att anpassa mig till. Jag har gjort tappra försök i att gå med sneakers, men jag känner mig så obekväm och nerklädd vilket ofta resulterar i att jag trots allt drar på mig mina höga skor som jag sedan bittert får ångra. Därför gjorde jag en investering till min skosamling - ett par höststövlar utan klack, och ett par ankel-boots i samma tappning. Nu kanske jag kan göra ett seriöst försök att lämna mina höga stövlar på hyllan...

Framför allt besökte jag Gå och löp-kliniken och fick hjälp att pröva ut ett par joggingskor till just mina fötter. Jag saknar verkligen att kunna dra ut i skogen med musik i öronen och springa tills svetten sprutar. Det är något visst med det, något som inte går att mäta med kvava inomhuslokaler. Efter att de hade tittat på mina fötter i alla vinklar, spanat på mig när jag sprang på ett löpband (vilket bara det gjorde ont) och prövat igenom halva affären hittade vi ett par bra dojor.


Efter att ha halvt ruinerat min studentkassa kom jag hem med dessa pjux. Nu har jag fått i hemläxa att pröva vad de går för. Ut i skogen ska jag och springa, äntligen! Håll tummarna för att mina ben håller varvet runt bara...
 

BKO i mitt hjärta.

Det finns ett band som ständigt återkommer i min stereo, ett band som liksom alltid funnits där, Bo Kaspers orkester. Hur mycket jag än spelar kan jag bara inte bli less. Och igår var det dagen med stort D, äntligen var den här, som jag har längtat! Var helt ivrig när jag åkte för att inhandla denna underbara skapelse. Slängde in den i snurran direkt jag kom innanför dörren, och JA, den är super! Tack BKO - I love you!
Allt vi har
är stunder som den här
några stunder som den här


***

Är det någon som ser dig
som ser dig som jag?

***

Man drömmer och kärlek
en ljusare framtid
det är så naivt

Päronbesök.För första gången lyckades jag lura hem både mamma och pappa på middag hem till mig. När man har väldigt upptagna föräldrar känns det mycket speciellt att få äga dem ensam litegrann. Jag bjöd inte bara på trevligt umgänge, utan även på vegitarisk medelhavspaj a la Malin till varmrätt.
Till efterrätt (som mer känns som min kategori av matlagning) fick jag chansen att inviga mina underbara mini-pajformer som jag fick i födelsedagspresent av vännerna. De är bara sjukt söta! Det blev något så enkelt - men gott - som smulpaj, en till oss var. Jag brukar alltid göra min smuldeg med mer havregryn än mjöl, det blir liksom knaprigare då. Och efter många försök har jag äntligen hittat en god låglaktosvariant, så dagen till ära fick jag äta vaniljvisp till!

Det var absolut supermys och inte sista gången hoppas jag. Ett mycket bra sätt att spendera en höstkväll på, och ett fint sätt att piffa upp en annars trist och grå vardagskväll.

Gör din plikt för samhället - rösta!

Rösta på min Clara, hon bara ska vinna!!

Våga vara lite bråkmakare.

- "Lotta, du får inte prata när stora människor pratar, du får vänta tills dom har slutat."

- "Håhå", sa Lotta, "det har jag nog försökt, men det går inte. För dom slutar ju aldrig".


Det är så sant det som Lotta på Bråkmakargatan säger. De som har makten tystnar aldrig självmant, utan det blir liksom upp till oss andra att avbryta. På ett annat plan tänker jag att det kanske är därför jag är feminist, för att avbryta de som ständigt håller låda i vårt samhälle. Vara lite bråkmakare helt enkelt.

Choklad + banan.
Det här har jag roat mig med i helgen.
Intas på bästa sätt med en kopp av mitt kanelte toppat skummad mjölk.
Insparken 08.Det var ett år sedan sist, men igår var det dags igen - insparken. Även om jag börjar bli lastgammal (termin sjua, galet!!) är det ganska kul att få leva lite klassiskt studentliv emellanåt. Jag bara älskar att få klä upp mig, dra på min klackarna och vimpa vin som serveras. Kvällen var mycket trevlig faktiskt. Maten var god, en dunderbra bordsplacering och for once riktigt bra tal. En hel del dans, skratt och några små missöden (som att jag trillade i trappan samt spillde ner min klänning med cider).

Så här dagen efter känns det i kroppen. Vågar faktiskt säga att jag är mer sliten än jag förtjänar. Mina fötter ömmar och morgonen blev tidig, men seg-seg-seg. Det är så kul när man stiger upp och ser röras i lägenheten, klänningen slängd på golvet, skorna avkastade och smink över hela badrummet...Ingen rök utan eld.

Det finns ca 1,2 miljoner rökare i Sverige. Ca 6400 av dessa människor dör varje år av sjukdomar som orsakats av deras rökning. Att röka ökar inte bara risken för lugncancer drastiskt utan ökar även risken för att drabbas av andra cancerformer, så som livmoderscancer, magcancer med mera. En tredjedel av alla rökare får allvarliga problem med lugnorna. Varje cigarett som du tänder sägs i genomsnitt förkorta ditt liv med åtta minuter. Men deras ovana påverkar inte bara dem själva. 500 människor dör varje år i vårt land på grund av passiv rökning. Rökningen kostar Sverige 26 miljarder varje år.

Det här är bara lite av all det fakta som finns kring riskerna med rökning.
Är du beredd att offra åtta minuter av ditt liv?
Blir du sugen?

Familj.

Av någon anledning har min familj fått för sig att jag har gått upp i rök. Jag pratade med min pappa imorse som frågade om jag levde. Mamma säger att vi aldrig ses längre. Min syster frågar vad jag håller på med eftersom jag aldrig hör av mig. Min ena storebror undrade i kväll i telefonen var sjutton jag höll hus. Min lillebror rinde idag och frågade varför jag aldrig var hemma längre och när jag skulle komma dit.

Åh, min familj är så söt. Visst lever jag, i högsta grad. Jag pysslar med samma saker som alltid, min mobil fungerar och jag bor kvar på samma ställe. Men visst är det härligt att höra att man är efterlängtad. Blev lite sådär familjekär ikväll. Jösses vad kul vi har tillsammans, alla åtta av oss (nu även i extended version med respektive och syskonbarnen). Så, detta är bara en liten påminnelse om det. Lite internt för oss i B-klanen, men det får ni andra stå ut med...


Stor kram på er!

Böcker ger kunskap.

Idag besökte jag en plats som jag älskar men som jag sällan besöker - vårt kära statsbibliotek. Jag gillar verkligen att tassa omkring bland alla böcker, känna lugnet och tystnaden i lokalerna och se alla människor djupt försjunkna i läsandets värld. För att vara lite pretto känns det som om hela byggnaden luktar kunskap som bara ligger och väntar på att någon ska upptäcka den. Varje gång jag är där lovar jag mig själv att jag ska gå dit oftare, kanske sitta där och plugga någon dag eller bara gå dit för att låna en skönlitterär bok for once, någon gång.

Men idag var det juridiska sektionen som gällde. Jag har nämligen tagit tag i vår uppsats som vi ska skriva inom rättsfilosofi och rättshistoria. Jag har fått tilldelat ämnet "FRA - personlig integritet kontra kollektiv säkerhet", vilket jag är ganska nöjd med faktiskt. Det är ganska sjukt fantastiskt att vi har möjligheten att plocka på oss hur många böcker som helst, dra ett litet kort och sedan lunka hem med väskan full - utan att betala ett öre. Jag siktade på att komma hem med i allafall något matnyttigt, men det slutade med att jag pyste hem med halva statsvetenskapshyllan.

Så nästa gång du är på bibblan, spana efter mig bland hyllorna.
Någon gång ska jag.

ICA-killen.

Satt och drack te med tjejkompisen på söndagskvällen. Samtalet kretsade kring allt från skola, helgens händelser till framtidsdrömmar. Det oundvikliga ämnet "det motsatta könet" dök så småning om upp. Hon försökte förklara för mig hennes inställning till en kille som hon dejtat tidigare under sommaren:


- Alltså, jag ser på honom ungefär som jag ser på ICA-kvantum. Jag har ju sökt jobb där va. Jag menar som att hör han av sig så visst liksom, men jag tänker inte höra av mig. Men vill han träffas, typ ta en fika eller något så visst kan jag göra det. Han var ju trevlig å så, det var ju inte det som var problemet.

- Nej, problemet är väl snarare att du jämför honom med ICA-kvantum. Det låter faktiskt inte som någon jätte exalterande kille...

...och sedan levde de lyckliga i alla sina dagar!
Igår var det dags, min kära Clara och hennes Jakob blev ett. Cermonin blev en pers för tårkanalerna. Eftermiddagen gled över i festens tecken med mat och trevligt sällskap. Ett och annat tal och även lite småbus från oss tjejkompisar sida. Självklart vann jag med stor ära tipsrundan och fick därigenom titeln som "den som känner brudparet bäst". Men det viktigaste av allt var nog att jag fångade Jakobs bukett (det här var ett jämställd bröllop och därför kastade både Clara och Jakob sina blommor). Det är alltså jag som är näst på tur eller...??

Tjejerna


Kvällen förlöpte verkligen i kärlekens tecken och när jag åkte hem kände jag mig som fylld av rosa fluff på något konstigt sätt. Tänk att Clara och Jakob verkligen har gift sig, fatta, gift sig! Det är galet, helt sjukt galet roligt. Det var verkligen som en saga, och Clara var en sann sagoprinsessa i sin klänning. Jag kan bara hoppas att jag kanske får uppleva något liknande en dag (och uppenbarligen snart med tanke på blomfångsten..). Det är någonting speciellt att få vara med när två människor lovar att vara med varandra resten av livet. Det är stort.Vinsten...och sedan levde de lyckliga i alla sina dagar!

Hemmafruarnas återkomst..?

Från och med första juli 2008 har föräldrar möjlighet att "förlänga" sin föräldraledighet till ett barn som är mellan 1 och 3 år. Som ersättning får föräldern kring 3000 kr i månaden. Den blå regeringen vill genom sin nya familjepolitik öka jämställdheten, möjliggöra för både kvinnor och män att kombinera familjeliv med arbete och öka varfriheten för barnfamiljer. Det låter som en fin tanke, men vad blir egentligen resultatet? Vad sänder regeringen ut för signaler?
Jag är helt övertygad om att vårdbidraget inte kommer att bidra med någon ökad jämställdhet, snarare motsatsen. Visst, bidraget möjliggör för en förälder att vara hemma med sitt barn, men vem är det som kommer att utnyttja detta? Det är naturligtvis kvinnan. Våra förutfattade meningar och de ingrodda könsrollerna pekar ut kvinnan som den givna barnomhändertagander. Det är bara att titta på föräldraledigheten som den ser ut idag och titta på statistiken - pappan tar i genomsnitt ut 20% av föräldraledigheten. Finns det någonting som pekar på att denna fördelning skulle förändras genom ett vårdnadsbidrag? Nej, fördelningen kommer fortfarande att vara ojämn om inte mer. Sedan vore det dumt rent ekonomiskt att låta mannen sluta gå till jobbet eftersom han tyvärr fortfarande har högre lön i genomsnitt. Familjen förlorar mindre pengar om den lågavlönade stannar hemma - kvinnan. Det är enkel matematik, plus och minus.

Men om nu en kvinna vill vara hemma med sina barn, varför ska hon inte få vara det? Problemet som jag ser det är inte bara att en enskild kvinna stannar hemma med barnen, utan vad det skapar för samhälle. Kvinnorörelserna har kämpat genom tiderna att ge oss kvinnor samma rättigheter som män. Vi får idag arbeta, rösta och äga, vilket är viktiga byggstenar i att uppnå jämn maktfördelning. Slutar en kvinna arbeta hamnar hon direkt i ett beroendeförhållande till sin man, tjänar inte egna pengar och mister en plats att driva samhället framåt ute i arbetslivet. Konsekvensen blir även att kvinnan hamnar ännu längre bak i karriären och lönestegen. Mannen däremot kan fortsätta punda in kronorna, befodras och nå högre nivåer inom yrket och voila - löneklyftan består. Alltså, när en kvinna bestämmer sig för att bli "hemmamamma" anser jag att det påverkar mer än bara hennes liv - det påverkar maktbalansen och därigenom jämställdheten. Tyvärr kan det leda till ett steg bakåt för kvinnorörelsen.

Regeringens jämnställdhetsminister Nyamko Sabuni menar att det aldrig är fel med reformer som ökar människors valfrihet. Jo, det kan det visst vara. Valfrihet är inte alltid bra, framför allt inte om den stjälper viktiga mål i politiken som exempelvis att öka jämställdheten. Jag förespråkar till exempel hårdare lagstiftning kring fördelningen av föräldraledighet. Ibland behövs regler för att putta utveckligen i rätt riktning.

Vi kan inte förbjuda kvinnor att vara hemma med sina barn, det är inte min mening. Men jag ställer mig helt bakom de som menar att vårdnadsbidraget är en rent kvinnofälla. Reslutattet kan i värsta fall bli en återkomst av hemmafruarna som inte barna sköter barnen, utan lagar maten, städar och stryker den hårt arbetande makens skjorta. Jag vill inte att mina skattepengar ska gå till att betala kvinnor som väljer att vara "hemmamammor". Jag vill att mina pengar ska skapa jämställdhet, inte trycka den tillbaka.


Muf-fin.Jag bara måste tipsa om min favoritsida på nätet, i allafall när det kommer till recept. Här kan du hitta alla former av söta muffins, cupcakes men även lite mer "matiga" muffins. Jag går in och söker på ett favoritinnehåll och vips dyker det upp en uppsjö med olika varianter. Det är inte bara en gång jag har matat mina familjemedlemmar med bakverk från denna sida... Personliga favoritet är absolut hallonmuffinsarna med vit choklad. Mina ser dock lite annorlunda ut för jag toppar mina med special made frostning och kryddar med lite extra kärlek. Kanske inte min vackraste kreation men de ligger bra i magen!

 


 

Måndag, en dålig start.

Tung måndag, tung måndag.
Allt har liksom gått fel.
Vore det inte bättre om man fick börja veckan med en tisdag direkt
och bara hoppa över måndagen helt och hållet?
Men nu är den snart över och imorgon är det nya tag.

Tänker inte gå och lägga mig så här.
Något måste helt enkelt göras.
Abba i högtalaren.
Spanade in en bild som jag fått på mailen.
Den spred lite värme i höstmörkret.


Dont go wasting your emotion
Lay all your love on me

Dagen efter kvällen före.

Vaknade idag lite väl tidigt. Huvudet värkte och kroppen kändes efter gårkvällen. Fötterna var trasiga efter allt för höga klackar och ögonen var lätt rödsprängda. Suck, vad gör man åt en sådan söndag? Jo, jag har nämligen haft en utmärkt bakisdag. När jag är så där lite lagom "dagen-efter-sliten" blir jag ofta mycket aktiv. Dagen inleddes med slötid i soffan, en promenix i solskenet...

 

...ordnade inför den nya terminen. Nystart betyder även ny pärm, redan termin 7, jösses. 
...och själv lite brödbak. Nybakat är väl bästa medicinen mot dagens mående, eller hur? 
Nu är söndagen över. En renbäddad säng väntar och en nyfixad spellista med personliga lugna favvisar. Ibland är det ganska skönt med sånna här dagar.


 


Lördagsparty.

Gårkvällen var mycket bra.

 

The other part of me.
We rule the world.
 


Nyårslöfte i september??

Jag tror inte på nyårslöften. De lyckas sällan hålla vilket bara leder till besvikelse och att man mår sämre än innan. Men nu när hösten drar igång känner jag ett behov av att sätta upp några mål och löften för den kommande terminen. Jag har formulerat några punkter, tillräckligt få för att jag ska lyckas och tillräckligt många för att det ska bli en utmaning.

 - Jag ska boka en helkroppsmassage. Det har jag aldrig unnat mig själv men har alltid velat. I höst ska det ske!

- Min matlagning måste förbättras. Jag är otroligt less på att känna mig sämst i köket. Visst kan jag baka men jag vill kunna bjuda hem folk på en riktigt god måltid. Jag måste ta tjuren i hornen och börja öva.

- Jag ska våga ta sovmornar. Man behöver faktiskt inte gå upp innan 8.00 bara för att det är en veckodag. Mitt mål är att jag i allafall någon gång ska skita i att ställa väckarklockan och sussa till jag vaknar.

- Min kallender ska vara mindre uppbokad. Mellan plugg, instruerande, spex, jouren och andra åtaganden är andningshål är ett måste.

- Jag ska fortsätta (och bli ännu bättre) leva mer miljöväntligt. Tygpåsar när jag handlar för att minska platsförbrukningen, köpa ekologiskt, äta mindre kött - det är så simpelt. Men nu ska det utökas.

- Jag ska ta fler prommisar med Issi. Kanske det bästa som fnns när man har varit inlåst en hel dag med näsan i böckerna. Frisk luft, trevligt sällskap, motion och en himla massa babbel.

- Min kropp ska gå först. Om jag har ont i benhinnorna ska jag hålla mig stilla och även skippa klackarna. Har jag magkatarront ska jag anpassa maten. Har jag ont i huvudet ska jag vara hemma och vila. Listan kan göras lång.

- Jag ska unna mig en Stockholmshelg. Trots att många helger redan är späckade med sysslor måste jag ta mig ner. Behovet av att komma bort ett tag, rå om mig själv och bara vara måste få stå i fokus, i allafall en helg denna termin.


Nu kan hösten börja. Jag är redo.
Vad lovar du dig själv?


Idol-bojkott!

Ikväll börjar Idol igen. Jag blir så less. Tv-underhållning som bygger på att männskor ska skämma ut sig själva framför kameran, till allmän beskådning. Juryn som sedan sågar vid fotknölarna som gömmer sig bakom kommentaren att de bara "säger sanningen". Ren och skär mobbing vill jag kalla det, och grymt oprofissionellt. Har vi inte fått nog av förnedrings-TV?

Tyvärr lever programmet vidare, tack vare att det fortfarande drar tittare.
Våga vägra idol. Gör någonting vettigt ikväll istället.

Yes, I am!

Jag har fått en hel del olika kommentarer genom mina dagar, somliga mer svårtolkade än andra. Av någon anledning hittar människor i min omgivning nya sätt att beskriva mig eller sätta ord på mitt sätt att vara. Ibland känns de lite... ja... negativa kanske? Men jag har bestämt mig att höra ord som slängs i mitt ansikte med mina positiva öron.

"Du är så komplicerad... och du tänker för mycket" - Det ska tilläggas att detta kom från en person av det manliga könet när han försökte beskriva varför jag inte var flickvänsmaterial. Kan man tänka för mycket? Jasså, det visste inte jag. Men jag gör gärna det. Jag vill vara en grubblare och reflekterar och diskuterar, och om det gör mig till komplicerad så okej. Helldre det än för simpel varelse.

"Du går verkligen fram som en ångvält!" - Men hallå, betyder det att jag plöjer ner alla andra? Att jag krossar folk längst min väg? Nej, det betyder naturligtvis att jag tar för mig, banar min väg.

"Jag kommer aldrig att dra över dig" - Detta kom från en killkompis. Först tänkte jag att det var väl inte så snällt sagt, är jag så oattraktiv? Men sedan fick jag en förklaring som fick mig att mjukna. Det som menades var att han såg mig som en lillasyster och att han aldrig skulle vilja riskera vänskapen som vi har. Och det är väl fantastiskt att man kan vara ett objekt för vänskap i sin relation till killar, eller hur?

"Sanna, du är så bitig" - Visst är jag det! Jag har sedan tidig ålder lärt mig att bita ifrån, och det gäller det mesta. Så jag tackar och tar emot.

"Om man ska orka vara tillsammans med dig skulle man behöva en årsförbrukning av Red bull" - Är jag så krävande och hyper? Finns det ingen som kommer palla med mig? Nej. jag är bara ett energiknippe när jag sätter den sidan till. Det är ofta full fräs, något som jag ser som en av mina stora tillgångar. Men jag vet också att jag kan vara lugn som en inlandssjö. Om jag vill det vill säga.Så där ja. Mycket går att se från en ljusa sidan. Testa själv.


RSS 2.0