Nattvimmel.

...och här är resultatet!
Mitt huvud säger ajaj idag.
Men gött var det!

Bartömning?

I helgen har jag fint besök här i stan, nämligen Malin från Stockholm. En fredagskväll med god middag, vin och ost följdes av en mysig heldag på stan och latte på Costas. Ikväll är det min tur att dra ett strå till stacken och bjuda på middag och förfest.

En liten titt i mitt barskåp får mig att inse att jag har sjukt myket sprit (flaskorna som syns på bilden är bara en bråkdel)!Visst är det kul, men faktum är att det sällan dricks upp i den utsträckning man tror när man inhandlar den. Ska jag bort på förfest är det alltid lättare att köpa en flaska vin eller några öl och när jag väl är hemma har jag sällan groggvirket som behövs. Men ikväll är det andra bullar! Jag har bunkrat upp med både den ena och det andra, upplagt för en toppenkväll. En av mina personliga favoriter är kanske även det lättaste att blanda - Ragnar.4-6 cl Absolut Kurant
2 cl limejuice

Fyll med fruktsoda
Garnera med en limeskiva


 

* * * 

Peppen inför kvällen är total!


 


Norrland i toner.

Höstens musikmåste - Jonas Knutsson och Johan Norbergs Norrland III.
Precis som de tidigare två skrivorna, Norrland och Norrland II är skrivan helt underbar och stämningsfull.
Redan vid första spårets inledande toner känner jag hur min puls går ner.
Och fantastiska Kraja som gästspelar med sin skönsång på väl valda spår
(det är lite extra kul med tanke på att havla gruppen är mina gamla gymnasieklasskompisar).
Passar utmärkt till tekvällen, mysstunden i soffan eller som pluggmusik.
Inhandla -nu!


Gränslös sexköpslag, yes please!

Norge håller på att klubba igenom en sexköpslag där norskar även ska kunna straffas för att handla sexuella tjänster utomlands. Nu är debatten igång även här i Sverige med vänsters Lena Olsson i täten. Så himla rätt! Man har uppskattat att det är relativt vanligt att svenskar åker utomlands för att köpa sex. Varför ska man ostraffat kunna köpa människokroppar för sexuell tillfredställelse?

Men kan vi verkligen lagstifta om företeelser som sker utanför vårt lands gränser? Ja, sådana lagar förekommer redan. 2 § i Lag (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor ger svensk domstol rätt att fälla den person som utför känsstympning mot någon även om gärningen begås utomlands. Dessa typer av lagstiftning är uppenbarligen fullt möjliga. Samma typ av resonemang som förs vid könsstympning borde föras vid handel av sexuella tjänster. Om det vore enligt lag okej att ta med sin dotter utomlands för att genomföra ingreppet skulle det svenska lagen bli mindre betydelsefull och kan förlora sin verkan. Samma sak anser jag gäller vid sexköpslagen. Om det är som den nuvarande lagstiftningen är, att det bara är att åka över landsgränser för att inhandla människokroppar ,ger det inte samma kraft och innehåll till det svenska förbudet. Kryphålen i lagen måste tätas igen, det ska inte vara möjligt att handla sexuella tjänster av en annan människa.


Nu är det bara att hålla tummarna att frågan och diskussionen drivs på. En utvärdering av sexköpslagen är under arbete, en nödvändig sådan. Förhoppningsvis resulterar det i en reform av lagen som tar problemen på allvar, vare sig det sker i eller utanför vårt land.

Pussla ihop livet.

En riktigt seg helg. Tröttheten fick ta över min lördag och söndag, något som verkligen behövdes. Söndagen har hasat fram i sakta mak och jag med den, i raggsockar med en kopp te. Jag har dragit igång höstens projekt hemma, en återkommande passion...pussel! Kanske låter det lite gammalmodigt, men det är verkligen en underskattas sysselsättning! Jag började för två år sedan bara för att testa och blev helt biten. När man väl har kommit gång går det bara inte att sluta - bara en bit till, och en till, ojdå, där passar ju den biten... Ett perfekt kvällsprojekt när man vill rensa huvudet och tänka på annat än plugg, privata problem och kommande utlandsstudier som inte är färdigplanerade.


1000 bitar. Något att bita i.
(lägg märke till min fantastiska ordvits)
Den här högen ska bli tre hästar som springer över en älv.

Tänk om livets pussel var lika enkelt,
att det bara var att följa bildmallen på kartongen
 och bara hitta rätt bit och sätta den på rätt plats.

Aida på Sagateatern.

Igår var det den stora premiären för våra huvudmotståndare - medicinarspexet. Som alla år var vi umespexare där för att visa vårt stöd. En utmärkt afton med mycket skrik, stoj, spex och punch såklart. Kändes lite konstigt att vara tillbaka på Sagateatern där jag i våras spenderade en intensiv vecka. Det var ju inte alls länge sedan det var vi som hade premiär. Känslorna låg i luften, allt flöt över mig när portarnas slogs upp. Lukten, människorna, adrenalinet... Spex, åh älskade spex!

Kvällen följdes av en mycket, mycket härlig natt. Serverade och spexade på meskarnas premiärsittning, sjukt kul. En improviserad dans följdes av allsång över spexgränserna med "om du har ett äpple". Känslomässiga minor överallt, pictionary i köket, spexstridsyxor som grävdes långt ner under marken, sångerna fyllde lokalen och nej, medicinarspexare dansar inte vackert onyktra.
- Inte hänga läpp bara för att ingen bryr sig om dig!Det ser vem vem som helst att det här är Shere Khan från Dungelboken??- Har du tänkt på en sak? Är det någonstans man verkligen ska ragga är det ju här, alla ska bli läkare och höginkomsttagare.

- Ja, och de är spexare, alltså har de humor.
Masade mig hem in på småtimmarna, full av energi och magen fylld med god mat och kopiösa mängder daim. Det här var min sista insats som Umespexare, och jag kan inte låta bli att känna av en klump i magen.
This waas it - never ever again.

Adia spelas hela helgen på Sagateatern i Umeå, klart värt ett besök!


Julbaket närmar sig...

Nu är det bara 10 dagar kvar till mitt startskott går. Näst söndag ska stakar upp, stjärnan lysa i föstret, julmusiken pumpa och lussebullar intas. Peppen är total! Ni missar väl för guds skull inte det här? Jag har (kanske inte så förvånansvärt) redan börja planera inför årets julbak. Självklart ska de traditionella sakerna tillveras men jag har en känsla av att min familj kommer få avnjuta en hel del nyheter också...

Alla har däremot inte samma tålamod som jag har.
Min lilla systerson Hugo har redan tjuvstartat.

Jag är en ängel.

Det finns en hel del roliga saker på nätet alltså. Idag när jag inte kunde förmå mig att läsa propositioner eller lagtext ägnade jag min tid bland annat åt detta test för att se hur ond jag är. Tydligen är jag en liten ängel och bara 16% ond. Jag är aningen ond, fast bara i smyg...Middag för två.

Under hösten har jag och en vän börjat en mycket trevlig tradition som innebär att vi äter middag tillsammans gång i veckan. Tanken var att det är ett sätt att ses över någonting vi båda ändå ska göra. Varför ska jag äta i ensam i min lägenhet och hon ensam i sin? Konceptet innebär att vi turas om att laga maten och det enda kravet att det ska vara ätbart. Tallrikarna har innehållit alltifrån tacopaj, stuvade makaroner till denna kvälls fantastiska thai-gryta a la Madde. Maten anpassas helt och hållet efter hur mycket tid och ork man har just den dagen, inget är för enkelt, inget är för komplicerat. Och det är verkligen supermysigt! Att komma till uppdukat bord, lite tända ljus och en kopp te som pricken över i:et. Självklart en hel del babbel också, inte att förglömma.

Varför tror vi att så fort vi ska bjuda hem någon annan ska vi slita ihjäl oss i köket? Varför duger inte korv och pasta när det gör det alla andra kvällar i veckan? Det viktiga är ju att faktiskt ses, eller hur? Nej, helt opretentiöst ska det vara - då är kvällarna som bäst!

Herr Lucia?

En gymnasieskola vill ha en manlig lucia i år. Är det okej? Rektorn ställer sig tydligen tveksam med hänvisning till att lucia genom tradition är kvinna. Men hallå, är inte det här helt och hållet upp till skolungdomarna? Elevrådet motiverar den nominerade manliga lucian med att det är ett inlägg i jämställdhetsdebatten. Jag tycker att de ska ha en eloge för att de faktiskt vågar och vill, och inte bli ifrågasatta. Om de nu vill testa att gå över gränser när det kommer till kön, vem och varför ska man då ställa sig i vägen? Jag som trodde att det var någonting bra att unga var politiskt engagerade, nyskapande och utmanande ibland.


Ostlåda?

Igår skulle jag skicka in min CSN-ansökan till utlandsstudierna.
Möttes av en mycket rolig syn.


Vardagshumor på hög nivå.
Det bästa med hela grejen är att personen som har gjort det verkligen har målat en snygg ost,
med färger och allt.
Det är är bara så jäkla kul!

Helg!

Helg är att få sluta tidigare på seminariumet bege sig hemmåt och lämna veckan bakom sig. Det är att cykla hem i regnet, komma hem, dra på sig torra kläder och raggsockar. Helg är att packa ihop lagboken och kurslitteraturen som ligger uppslaget på skrivbordet och göra rent. Det är att slänga på god mat på spisen och ta en kopp te. Helg är att slår på Michael Jacksons The way you make me feel på hög volym, dansa och sjunga med. Nu är det helg!

Thank god it´s friday!


"Tack älskade du för hjälpen!"

Jag trodde faktiskt inte sånt här hände. Visst har jag tänkt många gånger att det vore så underbart att öppna dörren hem efter en lång dag och hitta en riktig överraskning, men aldrig någonsin kunde jag ana att den dagen skulle komma. Idag blev min dröm till verklighet!


En liten present till mig efter allt bakande inför födelsedagsfikat.
Gick ett lyckorus genom kroppen och jag tog faktiskt ett litet glädjeskutt.
Choklad och te - you know me too well!
Tack älskade syss!

Ilskan är rosa.

Idag är jag arg.
Vad passar då bättre än lite Pink?

I wanna get in trouble
I wanna start a fight

Jag älskar mitt jobb!

En dag som inte var min på något sätt. Det har varit disigt och blött ute. Min huvud har värkt och en natt med för lite sömn satte sina spår. Funderingarna har varit för många och tankarna för ofokuserade. Magkatarren tar typ över mitt liv. Nej, idag var det inte min dag. Till råga på allt är det söndag vilket betydde att skulle jag till centrat och instruera Body Pump. Var tvungen att lämna födelsedagsfikat hos syster för att cykla iväg i pissvädret när jag heldre ville lägga mig soffan och mysa kvar lite till. Vill inte, vill inte. Orkar inte lyfta vikter, orkar inte vara hurtig och glad.

Men hann inte mer än in i lokalen. Fullproppat trots det dåliga vädret och två vänliga och bekanta ansikten ute i massan. Intar scenen, headsetet åker på, musik börjar pumpa ur högtalarna, känner hur energin kommer krypandes. Den där speciella kicken av att det står 95 personer framför mig och följer mina rörelser gör gott. Glada deltagare som gärna ville snacka efteråt och berätta hur bra det var. Inser gång på gång att det inte spelar någon roll hur opeppad jag är när jag åker dit, jag blir alltid lika pigg och spralligt lycklig när jag väl är där. Det är bland det roligaste jag gör. Jag har verkligen världens bästa jobb - I just love it!


30 år!

Sista rycker idag.
Kolasnittar med ingefära.
Helt galet goda, speciellt när de är absolut nybakade
och fortfarande lite mjuka.

Grattis till världens bästa syster som fyller 30 år idag!

Lördag när den är som bäst!

Oförskämt bra lördag. Började dagen med ett spinningpass. Om man tar sig upp är träning på lördagsmorgon kanske det bästa som finns, man vaknar till liv och har hela dagen framför sig när passet är avklarat. Sedan får jag alltid lite extraenergi bara av hela "helgkänslan". Rullade hemmåt i regnet, varm dusch och god lunch. Tog en sväng på stan med mor och far och inhandlade ingredienser till eftermiddagens bak. Hem, städade lägenheten tills allt luktade såpa och sov en stund på soffan.Sedan var det dags att fortsätta med födelsedagsbaket inför morgondagen. Idag var det Chocolate Chip Walnut Brownies som gällde. Behöver jag säga vems receptet är?

Fick en liten snabbvisit av födelsedagsbarnet och hennes lilla Hugo.
Mosters lilla älskling verkade klart nöjd med mitt verk.

Nu väntar lördagskvällen med utgång med Sara och gänget. Ska göra ett försök att gå från ankunge till svan - torka bort chokladsmeten runt munnen (ja, faktiskt jag har det!), dra en kamm genom håret, klä upp mig med nya kläder och mina nyinhandlade ögonskuggor. Som sagt - en oförskämt bra lördag!


Storbak för stor dag.

På söndag fyller min syster 30 år och jag har fått en stora äran att sköta baket inför födelsedagsfikat. Äntligen ska jag få riktigt hänge mig åt min favoritsyssla! Ikväll drog stordåden igång och choklad och hasselnötskakor som först på listan.
Receptet kommer självklart från min favorit Leila Lindholm.

5 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 1/2 dl florsocker
300 g smör
1 msk vatten

Smula ner smöret i de torra ingredienserna. Blanda ner 100g hackad mörk kvalitetschoklad och 150g hackade hasselnötter. Rulla små bollar och platta ut på bakplåtspapper.175 grader i 10min. Done!

Det bästa av allt är att jag är långt ifrån klar. Mer bak väntar, det ska bland annat tillverkas kolasnittar (på begäran av födelseddagsbarnet) och brownies. Detta kommer att bli en mycket bra helg!
Nu ska bara de andra nivåerna på mitt kakfat fyllas...

Ditt livs äventyr väntar!Jag har dragit mitt strå till stacken nu i tre år.
Jag har sjungit, agerat och styrt från toppen.
Men nu är det din tur
-
sök till Umespexet
15-16 november i samverkanshuset.
Jag sitter där och väntar på dig för ditt sångprov.
Alla behöver lite spex i sitt liv, och du är definitivt inget undantag!
Spexa är det bästa du kan göra med din fritid!Choklad + ingefära = himmelskt.

Nu är jag hemkommen igen. Även om det är skönt på sätt och vis är det mer eller mindre motvilligt. Har haft det oförskämt bra och ville verkligen inte kliva på flygbussen i morse. Men vad finns det att göra när måsten, jobb och nya kursen väntar? Ville i alla fall göra det bästa möjliga av min hemkomst och bestämde mig för att vardagslyxen faktiskt inte behöver stanna i Stockholm, utan den kan utövas var som helst. Efter att ha prickat av en del av alla måsten, åkte jag och storhandlade, och passade på att införskaffa min nya passion - Choklad med touch av ingefära. Jag är ju en riktig chokladgris och den här är kanske världens godaste.
Plussa ihop det med en kopp kanelte, några levande ljus och ett och annat avsnitt Beverly Hills och höstmyset är ett faktum. Att komma hem borde vara minst lika bra som att åka bort, och även om jag inte lyckades helt kom jag en bit på vägen.

RSS 2.0