Thai-rullar.

I söndags ville en a mina rumskompisar öva på ett recept hon lärt sig under sin intensikurs i "thai cooking". Inte mig emot! Mina tidigare erfarenheter av thaimat är minimala och jag var därför lite extra spänd. Det rullades, kokades, friterades och med ett supergott slutresultat. Den som har lite tålamod och gillar piller borde definitivt testa att göra dessa underbara små knytena!


Vårrullar på thai-vis

50 g tunna risnudlar

250 g grisfärs

1 msk olja

1 vitlöksklyfta

1 msk färsk röd chili, hackad

2 scharlottenlökar, hackad

1 morot, hackad

2 msk färsk koriander

1 msk fisksås

100 g kokta räkor, hackade

30 st "vårrullspapper"

1 msk mjöl

2 msk vatten

Olja för fritering




Täck de tunna nudlarna med varmvatten och låt så i 10 minuter. Låt dem rinna av väl.

Häll olja i en panna och släng i köttet, vitlöken och chilin och bryn till köttet är gyllenbrunt. Tillsätt löken, moroten, koriandern, fisksåsen, räkorna och nudlarna. Rör om och värm upp blandningen och låt sedan svalna.

Lägg en matsked av röran på vårrullspapprets kant. Använd mjölet och lite vatten som klister och fäll ihop rullen, först höger och vänster sida, sedan botten.

Fritera rullarna i oljan på mediumvärme tills rullarna är gyllenbruna i färgen.




Såsen

¼ dl vinäger

2 msk socker

½ gurka, skalad och hackad

¼ msk färsk chili, hackad

1 msk rostade jordnötter, hackade  



Rör ihop socker och vinäger tills sockret är upplöst och koka sedan upp mixen i ca 4 minuter. Häll över det i en skål, låt det svalna och tillsätt resten a ingredienserna.   


 



Låt rullarna simma omkring lite i såsen innan den får landa i magen.
Mumma!!


 


Pitt-gatan.



Vardagshumor finns överallt, bara man letar.




Som en liten extra knorr på skämtet - det är gatan där stadskyrkan ligger.
Humor, oh yes.

Redan 1 år, jösses.

Tänk att det redan gått ett hel år sedan du såg världen.


Grattis lill-Smillan.
Stor kram på 1-årsdagen från faster!

Du släckte väl?

Det är ganska häftigt egentligen hela den här grejen med Earth Hour. Världen över släcktes byggnader ner i 60 minuter. Från den makthavande toppolitiker till den lilla medborgaren drogs det ut kontakter och tändes det värmeljus. Bara i Sverige sparade befolkningen upptill tio villorns årliga elförbrukning. Själv bidrog jag genom att koppla ur datorn och mobilladdaren och traska till torget i Dunedin för denofficiella manifestationen. Gatorna var fulla av ljus, maoritrummorna dundrade och eldshowen värmde i höstnatten.



Men hörrni, visst kan vi bättre än så här?
Borde vi inte smittas lite av all denna uppståndelse och spara på stömmen året om?
Man kan ju alltid hoppas.

Caramel Mocha.

Helg. Det betyder choklad-time. Jag som mest lever på riktigt mörk choklad hemma har börjat tröttna lite på en ljusare varianten här nere och valde därför ut denna fina kaka i affären, Caramel Mocha. Mycket spänd slet jag upp pappret och till min besvikelse var jag inte speciellt tagen av smaken. Chokladen var klart sämre än den mörka jag är van vid och smaksättningen var trots det lockande titeln en aning tråkig. Well, tänkte jag, nu har jag i alla fall testat den.



Men! Tydligen så gör en bergstur på 5 timmar även den blekaste chokladen till en fröjdefull upplevelse. När jag anlände tillbaka efter lördagens naturexpedition och efter en varm dusch gav chokladen ett helt annat intryck. Mumma! Slutsats - även det mest slätstrukna kan bli ett under av njutning om det bara utnyttjas vid rätt tillfälle.

Bara vara.

Ta vara på vardagen, det är något vi är dåliga på. Jag läste det här inlägget idag och kom fram till att jag nog inte njuter tillräckligt av att bara vara. Bara en sånsak som att svara ja till inbjudan att sitta i solen och snacka när kurslitteraturen ligger och bränner i bibblan eller att skita i att handla, köpa take away och slåmig ner i en park bara sådär. Det är inte likt mig alls. Men kanske är det inte döden om en och annan sushibit (a la 24kr!) får slinka ner istället för att hasta iväg till gymmet den där varma kvällen eller om jag måste läsa under helgen istället bara för att jag faktiskt inte ville plugga på eftermiddagen. Jag och många andra kan nog må bra av att våga släppa lite på schemat då och då. Och bara hänga liksom.



Våffla.

Jag vill bara gnälla lite.
Igår var det våffeldagen och inte en enda våffelruta fick jag.
Ville ha en riktigt nygräddad en, med grädde och hjortronsylt.
Och ett barnsligt glas saft till.
Är det okej att ta igen det i juli måntro?


Grönt är skönt.



Jag gillar stark den nya trenden som äntligen nått vår värld - att handla med lite hjärna. Den här lilla butiken som jag hittat är ett praktexemplar på hur jag tycker att det ska se ut. Affären är inte bara helt egen och personlig, den har en stark miljöprägel också. Den superlilla lokalen är fylld med grönsaker, rotfrukter och frukt och sortimentet kommer direkt från odlarna ner i våra kassar (som vi själva tar med oss, affären förespråkar återanvändning och tillhandahåller inga påsar). Underbar är känslan av att stödja dessa typer av shoppar istället för de gigantiska matbutikerna runt om i staden. Och inte tackar jag nej till att de faktiskt höll lägre priser också.




En härlig känsla att ladda upp kylen med grönt, rött, gult och ett litet stänk av lila. Förhoppningsvis innehåller min hylla lite mindre besprutning och lite mer kärlek än mina rumskompisars våningar. Våga handla med hjärnan säger jag bara. Det finns alternativ och man vill.

Tiki.

Även om det mesta är samma musik som hemma har jag fått lite nya influenser. När helgens lördagsnatt började närma sig 3AM ekade dessa toner fram. Det är en sån där låt som alla tydligen kan texten till, och alla sjöng och gungade med i melodin. Lite som Nya Zeelands svar på Jason Mraz kanske? Bedöm själv! Här har ni i alla fall Tiki, enjoy.



Your always on my mind.
Don´t you know that you are always on my mind.

Oh, Sunday, lovely Sunday.

Om det är en sak ni ska unna er själva så är det att äta frukost ute. Inget går upp mot att slå sig ner och bli serverad te och god mat innan klockan slagit elva på dagen ens. I söndags avnjöt jag en stillsam frukost med Sarah på en liten gullig restaurant/aktivaffär/smyckesbutik längst gågatan i Dunedin. Jordgubb- och mangote värmde min annars regnblöta och kalla kropp och en bagel med äggröra och rökt lax fick min mage att göra glädjeskutt.





Sarahs pannkakor med ägg, bacon, steks banan toppat med sirap såg inte heller så plåkigt ut, eller hur? Nä, just det. Boka in närmsta lediga morgon (eller skapa en ledig morgon!) och kila iväg till närmaste servering. Det finns ett visst lugn i mornar som inte finns under lunchdaterna eller på middagsbesöken. Det här var inte första, och definitivt inte sista gången jag myser till lite extra på morgonen. Frukost is the shit!

Hur många får ditt kön ligga med?



Hur många sexpartners är lagom och hur många är för många? En mycket givande artikel i Cosmopolitan där de frågade ett gäng killar och tjejer vad de tyckte och jag måste säga att jag är både förvånad och förbannad över resultatet. Hälften av de tillfrågade tyckte att en kille kan ha upptill dubbelt så många sexpartners innan det är för många än vad en tjej kan ha. Seriöst, vilket tidsperiod lever vi i egentligen? Jag trodde vi hade kommit en bit längre när det gäller tjejers rätt att leva ut sin sexualitet. Sexualiteten tillhör uppenbarligen fortfarande mannen i mångas ögon och vi har inte samma rätt att spela på den spelplanen som dem. Kvinnan ska fortfarande vara oskuldsfull, men mannen han kan leva rullan som han vill utan att någon dömer honom för det. När ska vi släppa stenåldersinställningen och ta klivet ut i 2000-talet?

Och jag bara undrar hur det går ihop rent matematiskt. Jag menar, it takes two to tango så att säga. Om en kille kan ligga med dubbelt så många partners, men tjejer kan inte göra det samma, vem ska då mannens partners tänkas vara? Borde inte det betyda att det i slutändan blir lika många sexpartners för män och kvinnor? Nej, jag har än en gång kommit till slutsatsen att de här tidningarna inte är, om möjligt underhållande tidsfördriv, annat än skit.




Jag ger min morgon.



Och om du var vaken skulle jag ge dig
allt det där
jag aldrig ger dig
men du, jag ger dig min morgon
jag ger dig min dag





Tänk dig att vakna upp i campingbilen strax efter 6 på morgonen.
Det är imma på rutan och du hör fortfarande små snarkningar från de andra.
Med lite mod öppnar du sovsäcken och släpper in lite kyla.
Du öppnar bildörren och den friska luften fyller dina lungor.
Total tystnad.

Utsikten och känslan av den morgonen går inte att beskriva.
Lite som när du vaknar den där slö söndagsmorgonen i Norrland,
tittar ut och solen lyser över kristallvit snö.
Lite som det, fast helt tvärtom.

Ultimat förnyelse.

Den här veckan gjorde jag ett löfte till mig själv att nu är det jag som gäller. Less på alla "måsten" och "borden" här nere, utan framöver är det min humör, vilja och min ork som bestämmer hur min dag ska se ut. Och det blev en rivstart minsann! Jag är definitivt en person som förespråkar vardagslyx. Det är det där lilla extra som lyfter din vanliga vardag till något speciellt, något som kryddar upp det hela. Den här veckan gjorde jag det utlimata - jag gick till frisören. Sammanlagt sepanderade upptill fyra timmar innanför salongens dörrar och färgade, klippte, blev masserad, ompysslad och matad med godis. Och jag bara älskar konceptet att hasa omkring i en silkig rock och bli serverad en god kopp te eller kaffe med små chokladpraliner! Får det inte vem som helst att känna sig som en prinsessa så säg!


Efter dunderkuren känner jag mig som en ny människa. Även om min veckan lyx var något dyrare så är det så lätt att göra något för sig själv. Köp ett gott te, laga en extra god middag, tappa upp en bad med skumm och tänd ljus eller varför inte unna dig själv en riktigt tidig kväll for once? I all vardaglia stress är vi ofta otroligt rädda att försumma andra men oss själva bryr vi oss sällan om. Är det inte dags att du ger dig själv ett liknande löfte om att prioritera dig själv?

Nöt-gröt-gött.


En av de absolut bästa stunderna på dagen är frukosten. Om det inte vore för "dagens viktigaste mål" skulle jag förmodligen aldrig kravla mig ur sängen på mornarna. Jag älskar avnjuta den länge, och då duger det inte med en fralla och lite ost, nej nej, det ska vara något ordentligt. Gröt ska det vara! Men till min förfäran har de inte rågflingor och rårörda lingon här på ön som annars är min specialare på dagens första timmar och ni kan ju bara tänka er vad det gör med en rutinmänniska som jag. Men med lite inspiration från en solig söndagsmorgon i Umeå är problemet nu löst och en ny mattred har nått min mage - den klassiska havregrynsgröten med det lilla extra. Det lilla extra består av en nötmix innehållande tre olika sorters nötter, två typer av russin, solrosfrön, torkad frukt... Allt. Perfekt för den som inte vill ha den traditionella sockersylten men som fortfarande söker en gnutta smak och sötma. Sedan var det ju det där med bra fetter i nötter, naturligt socker i russin bla bla bla, men framför allt - gött. Lite skivad banan på det och min morgonritual är räddad!


Keep it left.


Det kan vara bra med små påminnelser. Vare sig det gäller nya zeeländsk trafik eller politik är det här viktigt att tänka på, för om vi inte håller huvudet vaket kan det hända att vi glider över i högerfilen.

Du glömmer väl inte bort att göra din medborgerliga plikt den 7 juni? Go left!

Somewhere over the rainbow.



 

Alla dagar kan inte vara mina.
Dagen behövde ett sound track,
och den här dök upp i iPoden.
Underbar.
Minnen.
Mmm.

Cadbury-helg.

Sanna är tillbaka från en helgs galen road trip kring Dunedins kust. Med i bilen fanns fyra damer som är minst (somliga kanske till och med mer) besatta i choklad som jag. Första anhalten på resan blev mataffären där alla införskaffade ett bidrag vardera, självklart av Nya Zeelands egna märke Cadbury.



Mitt bidrag var denna Rocky Road, ett namn passande för helgens bestyr. Faktiskt en riktigt bra smak som liknar den klassiska "frukt och bär"-varianten, men det marshmallows som pricken över i:et. En aning söt om jag ska klaga på någonting, men då är jag och andra sidan van vid riktigt mörka kakor.




Helgens vinnare var helt klart Coconut Rough - gudomlig! Precis lagom dos av kokos och en underbar mjölkchoklad. Etn underbar kombo. Dock fick varken Crunchie, Turamisu eller Fudge Brownie mig att tappa balansen. Nu har jag i alla fall tagit mig lite längre i kampen att ta mig igenom Cadburys smaker..



"Vinnaren".

Seriöst Sverige. Jag har bara varit borta i lite mer än en månad och ni ställer redan till det för er. Vad är det här för skit?Jag brukar sällan klaga på vinnaren och brukar lära mig att leva med de flesta framröstade bidrag pumpandes ur radiohögtalarna det kommande året, men det finns ju gränser.

Jag spricker av lycka!!

Det är inte sant, det kan inte vara sant!!
Men det är det, herre jösses!

En av mina högsta drömmar kommer att gå i uppfyllelse.
Den 29 januari kommer jag att få se min stora musikguru live i London!!
Jag kan inte med ord beskriva känslan när jag öppnade mailet från mamma,
för det går inte, ska inte ens försöka.
Väck mig någon, jag tror jag drömmer.
AHHHHH!!!!!!







Nyttig blogg eller förödande?

Bloggvärlden har verkligen exploderat på senaste tiden, det har väl inget undgått. Åsikterna går isär om vad bloggandet egentligen tillför till samhället. Som utgångspunkt tycker jag att det är bra att det finns forum där alla kan säga sitt och komma till tals. Det kan fungera som en platå för att sprida just sina åsikter och värderingar. Men ett av problemen med dagens bloggande tycker jag är anonymiteten. Vem som helst kan skriva vad som helst om vem som helst, helt utan rädsla att någonsin behöva ställas till svars. Vi lär oss att spy ut åsikter till höger och vänster utan att, när det väl kommer till kritan, behöva stå för dem.

Jag läser en hel del bloggar. Mest är det bak, och matbloggar som intresserar mig, med recept eller andra tips. En och annan "hälsoblogg" har hamnat bland mina favoriter med träningstips och bra info. Många av dessa bloggare vill inspirera till ett hälsosamt liv och ofta är deras bloggar fulla med kunskap som man får serverat på ett silverfat. Det ska vara kul att träna, man ska njuta av mat och kakor dödar inte. Men när jag är och snurrar bland matbloggar halkar ibland in på bloggar som jag tycker har hamnat snett, bloggar som signalerar och förstärker de sjuka ideal vi har i dagens samhälle. Hur man klarar en dag utan mat och stoltserar med det, bilder på tjejer och deras kroppar med tips om hur du uppnår en liknande figur, hets kring träning och "nyttiga" maträtter helt utan perspektiv. Ja, en del bloggar till och med går ut med att de är så kallade "ätstörningsbloggar" och blir ett forum för tjejer med liknande problem. Dessa bloggar påverkar, tro inget annat. Det är skrämmande. Har vi inte nog med sån skit redan? Måste vi trigga varandra?

Men det finns hopp. Jag kom över den här bloggen för ett tag sedan, och läste ett starkt inlägg. Det var otroligt modigt av den här bloggaren att så öppet tala om sitt förflutna. Det här inlägget behövs i kontrast till mycket annan skit som finns i cyperspace. Jag kan inte annat är buga.


Grattis mamma!

Jag läste en artikel i Cosmopolitan här om dagen som handlade om mammor och deras döttrar. Artikeln innehöll ett antal intervjuer med kändisar som fick berätta vad deras mammor har gett dem för visdomsord genom åren. Efter att ha läst igenom alla råd från olika mammor med olika bakgrund och livssituationer insåg jag en sak - mammor är en otroligt bra källa till kunskap. För visst kan vi ibland glömma bort att våra föräldrar faktiskt trycker på en hel del livserfarenhet och att de har mycket att ge om vi bara lyssnar. Det är trots allt inte alla som har den möjligheten, de som får staka sig fram utan min mammas eller pappas närvaro. Uppskatta dem, ta vara på deras kunskap och låt dem veta att vi gör det.

Min mamma är definitivt inget undantag när det kommer till visdom. Några av de viktigare råden jag någonsin fått har poppat ur hennes mun och jag försöker leva upp till många av dem, även om det emellanåt kan vara svårt. Och varför ska visdomen stanna hos mig? Jag bjuder på ett litet urval.


Du lever inte för någon annan. Du kan inte göra alla andra nöjda jämt, du måste lyssna på dig själv.


Spänn inte strängen för hårt, tänk på att den ska hålla livet ut.


Låt aldrig någon sätta sig på dig. Skinn på näsan!


När du är stressad: gör en lista, stryk allt du inte måste göra och ha som mål att stryka ett visst antal saker. Fundera sedan kring det som finns kvar. Är det verkligen så mycket? Var strategisk och gör upp en plan.


Inga beslut är definitiva, förutom att skaffa barn. Vi kan välja om, vare sig det är att byta hemstad, hoppa på en utbildning eller välja väg i livet.


Våga slappa, våga skita i saker ibland.


Vilka råd har ni fått av era föräldrar?


Idag fyller min rådgivare år. Därför har jag en liten klump som ligger och snurrar runt i min mage. Jag vill vara hemma och ge morsan en stor grattiskram och baka något gott till henne som får hennes mage att njuta lite extra. Kanske föreslå att vi ska hyra en film och mysa ner oss i TV-rummet. Det känns konstigt att jag inte är hemma idag. Jag överlämnar helt enkelt födelsedagsfirandet i händerna på den delen av familjen som fortfarande cirkulerar i hemtrakterna.


Mamma, grattis på födelsedagen.

Jag önskar du får en mysig, go och lugn dag, med eller utan lill-Sannan.


Väderomslag?

Helgen bjöd på en riktig stranddag, med första doppet, lunch på beachen, kokhet sand under fötterna och solskyddsfaktor 30. 




Men vädret slår om snabbt. Solen har lämnats oss för den här gången. Idag står regnet som spön i backen och fast jag helst vill ligga kvar i min relativt varma säng jag var tvungen att masa mig ut i blötan och kylan. Hösten kom verkligen på två dagar.




Väderomslaget är lite som mitt humör. Ena stunden är jag full med energi och nästa minut ligger jag halvt medvetslös i sängen. Jag är översocial eller stänger in mig under täcket på mitt rum. Jag kör för full rulle hela dagarna med tvåhundra aktiviteter, eller skiter jag i allt, slöar i soffat och glor på House. Men kanske är det lite så det ska vara. Det finns nämligen två vanliga sätt att hantera den bedrömda "kulturchocken" - extrem trötthet eller hyperaktivitet. Jag har tydligen en mix av båda. Lägg på lite höstkänslor på det också, ni vet den där segheten som infinner sig när det är mörkt ute och det smattrar på taket? Ja, just den ja. Visst är det lite orättvist att jag får två höster det här året men ingen vår? Det är ju just tur att jag älskar hösten.

Sweden is cool.

Små påminnelser om hemma.





Pure love.

Jag är kär. Hela galet tokkär, i världens underbaraste skapelse. Det var igår jag fann den - den ultimata klänningen. Efter ett antal mer eller mindre provshyttsbesök fick jag en uppenbarelse. Kanske fick min plånbok lida lite mer än vad jag hade räknat med men är det inte bättre att köpa en klänning som man verkligen avgudar än att köpa tre stycken halvdana? Sedan är det faktiskt svårt att sätta en prislapp på pure love. Redan nu på onsdag ska det nyaste inslaget till min cocktailklänningssamling ska ut och visa vad den går för när jusristföreningen anordnar vin och ostprovning med dresskoden "fancy". Jag tror jag och min nya kärlek kommer ha ett fantastiskt förhållande.





För övrigt tror jag att har håller på att förvandlas till en kiwi (nya zeeländare). Efter att de senaste veckorna ha tittat förundrat på hur lite tjejerna här nere har på sig på kroppen och hur tajt/kort/litet allt är kom jag på mig själv med att köpa ett par minishorts och en klänning som förmodligen inte är längre än vad man kallar ett längre skärp. Jag vet inte om det är värmen som drar mig åt detta håll, eller om det är existensen över mina relativt bruna ben som slår igenom, men nu ligger plaggen i alla fall i min låda och väntar på att bäras. Men hej, man tar seden dit man kommer, eller hur var det?

House.

- Guys really need to grow up.

- Well, dogs should stop licking themselves, but we don´t expect that to happen.


Serien House är min nya drog.
Det är min rumskompis Katrina som har lett in mig i träsket.
Perfekt för slöa söndagskvällar i soffan.
Hon har även lärt mig äta salt och vinägerchips.
Mmmm.

Hummus-mummus.

Mitt förra inlägg var lite neggo. Visst är det svårare att lagga mat när du inte är van vid råvarorna, när det du brukar äta inte finns eller är svindyrt och de du väl köper inte smakar som du är van att det ska göra. Men det är ju också lite av själva grejen med att lämna landet för ett tag, att få testa nya saker vilket även inkluderar mat. En sak som jag håller på att utforska är den uppsjö av färdiga dippsåser de har här. Det finns en drös olika smaker, varianter och typer. Är du en vitlöksdippare? Eller föredrar du ostsmak? Eller varför inte det traditionella orginalsorten?

Jag har i allafall hittat det ultimata - hummushyllan! Alla smaksättningar finns, den ena godare än den andra. Det bästa av allt är att det funkar till vad som helst, sallad, hamburgare, mackan... Ikväll är det paprika och tomat som gäller, och tillsammans med den klassiska moroten blir det ett oslagbart snack till fredagsmyset.







Jag vet inte om smaksatt hummus existerar i samma utsträckning där hemma i svea rike, men håll utkik, och om ni hittar - inhandla!

En tordagkväll i Dunedin.

Torsdagskväll.
Mina grannar hade fest.

Before...


...and after.


 



 

Nio polisbilar och x antal polishundar.
Två bilar i brand.
Jag gillar mitt område.





 


Kött, panerat och friterat.

Jag är helt fascinerad över matkulturen här. Nya Zeeland känns lite som ett mini-USA när det kommer till föda, allt är snabbt, fett och salt. Min första tur till affären när jag nyss kommit hit fick mig att inse att mina matvanor skulle ta en helvändning. Allt i frysdisken är friterat eller panerat. Jag försökte till exempel att hitta vanlig smörgåsskinka men det fanns bara bacon vilket resulterade i att jag numera lever på ost. Fisken kostar multum och det mesta är kött, kött, kött. Och jag som nästan är vegetarian hemma.




Mina rumskompisar som kommer ifrån Nya Zeeland, USA och Kanada äter snabbmat kanske varannan dag. Men det kanske inte är så konstigt med tanke på att det bara på min gatan ligger fem snabbmatställen och att priserna är så pass låga att det kan vara svårt att motivera sig att laga mat. Varje dag börjar de med att äta toast med jordnötssmör, smör och sylt. De menar på att jordnötssmör är nyttigt eftersom nötter är "bra" fett. Till mellanml äter de chips eller något bakverk. Chips i alla fall tre gånger i veckan. De doppar allt i honung. De är som att de liksom inte förstår länken mellan bra mat och en välmående kropp. Konstigt.




Jag har fått stämpeln som vår gatas "hälso-freak". Inte nog med att jag tränar regelbundet, utan min mat är tydligen exemplariskt nyttig i deras ögon. De tittar konstigt på mig när jag gör min egen pastasås (hallå, kan man verkligen göra det??), när jag rostar rotsaker i ugnen eller när jag hoppar ölen för att det faktiskt inte är bra att dricka öl varje dag. De gör narr av mina "tre frukter per dag", undrar hur jag kan äta tomat på mackan på morgonen och ifrågasätter varför jag gillar deras flingor (som jag snarare ser som snacks eftersom de är dränkta i honung). Men det är svårt att laga bra mat här tycker jag, speciellt för mig som verkligen inte är någon vidare kock. Jag ser mig själv inte som något hälsofreak men hallå, det finns ju gränser för vad jag stoppar i mig dagligen. Jag försöker så gott jag kan att kryssa mig fram genom friterade räkor och ostdränkta potatisklyftor och lyckas ibland finna någon pärla bland musslorna. Jag har suttit och förskt hitta några bra recept på kötträtter för det är tydligen det enda man kan köpa här som inte är förfriterat. Dagens matförsök ledde till en pastasås med räkor (som kostade skjortan, men det var lätt värt det) med vitlök och svamp och andra gosaker.




Mina rumskompisar har svurit på att få in mig i deras matrutiner. Och ja, vem vet? Kanske kommer det hem dubbelt så mycket Sanna i juli.


Jag är liten i det stora hela.



Ibland är det skönt att få känna sig riktigt, riktigt liten. Jag som annars har en förmåga att se mig själv som världens mittpunkt kan behöva komma ner på jorden och inse att jag faktiskt är en pyttesak i något mycket större. För visst kan vi alla nu och då förstora saker och glömma sätta det i proportion till annat? Som en liten kotte var jag mellan dessa kullar och i bergdalarna, lite samma känsla som jag får i de svenska fjällen. Det är en go känsla.

Och om jag nu kände mig liten kan jag bara tänka mig hur små de små hoberna från Sagan om Ringen måste ha känt sig när de knatade på i det här området. För ja - det är precis här många av scenerna har filmats.






Nej, inte är jag stor inte.
Världen cirkulerar faktiskt inte runt mig, tro det eller ej.




 


Lattelast.

Jag har en ny last. Eller ny och ny, den började faktiskt redan i Umeå - Latte! Jag som annars inte dricker vanligt kaffe bara älskar den här babyvarianten av denna dryck. Till min stora glädje är Dunedin utrustat med ett Starbucks, kanske den bästa kaffekedjan i världen. Varför finns inte den i Sverige?





Just nu är mitt stora projekt att pröva mig igenom hela sortimentet. Jag har tagit mig till nummer tre, flat white. Det bästa av allt är att de kan göra alla varianter med sojamjölk. Sedan att latte är upptill halva priset mot i Sverige är ju bara ett plus i kanten. Slutsatsen är alltså att varken min hälsa eller plånbok behöver lida av mitt beroende. Här avnjuts en kopp mellan affärsbesöken inne i city med Ida och Katrina.

Bungy.

Yes, I did it!






Queenstown var underbart.


Många frågar hur jag har det här nere i NZ. Min tanke är inte att min blogg ska användas som en reseblogg utan att den ska fortsätta som förr - recept, tips, debattinlägg och allt det där. Ni vänner som vill ha mer uppdateringar om hur själva livet flyter på kan skicka ett mail så sätter jag upp er på min maillista.

RSS 2.0