Brandon och Brenda.

Min nya obsession. Denna serie är bara bra! Ligger och plöjer första året, då Brandon och Brenda kommer till stan och man får följa hur allt började. Fantastiskt kul att se hur "snygg" Brandon är i sina kritvita jeans, hur poppis Kelly är i sina kläder med axelvaddar och hur alla coola och rika glider omkring med mobiltelefoner stora som dagens handdatorer. Igår följde jag med spänning Brenda och bad-boy-Dylans första date, och präktiga tvillingbrodern drack alkohol(!!). Nej, jag måste nog ta ett avsnitt till...

Åh, this is the best!


image176

Ny vecka, nytt liv.

IKSU är sällan så fullt som en måndag. Speciellt när sommaren börjar närma sig. Alla får någon slags panik över vinterhullet och tränar som idioter. Alla börjar ett nytt liv och siktar mot badsäsongen.

Idag var jag inget undantag, även om jag har ett annat mål. Jag har längre drömt om att bli en såndär person som glider omkring i en snygg mjukisdräkt, tränar yoga och är allmällt harmonisk. Bättre sent än aldrig, ikväll började jag mitt nya jag med body balance. 10 minuter in i passet insåg jag hur osmidig jag egentligen är. Body pumpen har verkligen sattiit sida spår, benen går att vinkla lika mycket som en järnspik och ryggen är ungefär lika mjuk som en stenrös. Men som sagt, idag tog jag det första steget.

På köpet fick jag en ny favoritlåt.
Myspys.


My outfit.

Det är inte varje dag man dyker upp på en modeblogg.
Med tanke på att en av mina bästa vänner numera är fullfjädrad modejournalist har jag insett att jag måste börja tänka på vad jag tar på mig innan jag träffar henne. Kameran har nämligen blivit en lika självklar sak under luncherna som självaste maten.


Jag vill känna att jag lever.

Jag vill leva lycklig
för att jag är jag
Kunna vara stark och fri
Se hur natten går mot dag
Jag är här och mitt liv är bara mitt
Och den himmel jag trodde fanns
Ska jag hitta där nånstans


image175


Det var fint i kyrkan idag.
Solen lyste in genom fönstret.
Livet är allt bra konstigt.
Och slutet ännu märkligare.
Märkligt och mäktigt på samma gång.


Årets första grill.

Vaknade 6.30 imorse.
Pigg.

Årets första grill.
Kunde varit bättre, kunde varit sämre.
Det spelar ingen roll hur jämställd man försöker vara.
Vi tjejer är bannemig bättre, och han är helt dum i huvudet.
Skyll inte på alkohol, det är regel nummer ett.
Ett val är ett val, och jag är ledsen att säga att det blev fel den här gången.

Jag är Umeås bästa kap, ja, alltså, om någon undrar.
Kan vara bra att veta.
Jag tycker om Mickan och Tova kvällar som gårdagen.
Sedan mamma och pappa.

Igår var jag besviken.
Idag är jag mest arg.
Det är en smula skrattretande det här med livet.

Solen skiner idag trots allt.
Begravning.
Great.

Soon.

Idag lyser solen.
Det här känns ett steg närmare för var dag.


image174

"To do"-list.

Efter tiden som gått, fullspäckad av plugg, spex och annat som tagit upp min tid, har min lägenhet sakta men säkert förfallit. Jag mest bara hunnit putsa på ytan men låtit grunden falla i bitar. Igår rann min bägare över, nu måste jag göra någonting åt situationen! Glödlampor som inte har fungerat på en månda borde bytas, två avlopp som knappt släpper ut vatten, frysen som är full av gammal mat och min garderob som är fullständigt kaotisk.

Last night was the night, nu skulle det ske. Allt skulle fixas. Kontroll-freak som jag är satte jag mig ner och skrev ner allt på en lista på allt som skulle göras. Jag älskar listor! Genast blev jag betydligt mer motiverad. Inte bara får jag sakerna gjorde utan för varje sak som jag avklarade fick jag nämligen stryka en punkt från lappen - otroligt tillfredställande!

Kvällen förlöpte. Jag lärde mig hur man skruvar sönder ett badkar, varför min kökslampa envisats med att stänga av sig själv och varför mina blommor dör i sovrumsfönstret. Men nu är jag klart och känner mig som ny. Avslutade till och med med en varm dusch mest för att njuta av hur lätt vattnet strömmade ner i brunnen - åh, jag är så självständig!


Jag är inte ensam.

Varning för smörigt inlägg!

Vi gör ingenting ensamma. Alla våra framgångar delar vi egentligen med alla runt omkring oss. Klyschigt, men ack så sant. Hur kom jag och tänka på det här? Jo, jag letade bland mina fotografier från urminnestider och hittade en knölig lapp:

"Sanna, det är ok! Du e ändå fantastisk! Du är intelligent och söt och kommer att få MVG på massor av prov i framtiden älskling!"

Minns stunden som igår. Jag som största betygsfreaket på jorden kämpade som en tok för att nå mitt mål. Den här dagen hade jag fått tillbaka ett matteprov i gymnasiet, ett sämre reslutat än väntat och min bägare rann över. Min vän kramade om mig och stack lappen i handen på mig när jag gick ut ur klassrummet och gick raka spåret hem. Jag grät men lappen värmde. Torkade tårarna och kom igen. Och nu hittar jag den, 4 år senare.


image173

Jag kom in på min utbildning mycket tack vare er (Ida och Pernilla, ni fattas...)
Jag skulle aldrig ha klarat det om ni inte funnits.

Min tillflyktszon.

Omtumlande veckor minst sagt. Nästa vecka är det två begravningar, den ena värre än den andra. Det är en sten som ligger och gnager. Mitt i detta en valborgskväll som skulle bli bra, men ja, hur det blir med den önskan återstår att se. Sedan är det födelsedagskalas inplanerade. Bror Jon och min Clara fyllde år igår och idag är det min Ärta som stod på tur att bli äldre. Allt det känns bara så långt bort just nu. Ingenting går som det ska, varken livet i stort eller skolan. Den existensiella krisen efter spexet har innfunnit sig med råge. Men någonstans är jag glad, riktigt glad. Det är vår, solen lyser och jag har lediga kvällar - det ni!

När allt känns som en röra istället för separata ting är det skönt att lämna staden och problemen bakom sig och få lite andrum. Jag tror vi alla behöver någonstans på jorden dit vi kan fly ibland, här har ni mitt varesig ängarna är täckta av sommarsol eller tung snö. Te på renskinn och en muffins i handen, medan solen gjorde mitt ansikte prickit. Tack stugan för att ju du finns då, my beloved one.

image171

image172

Mamma vs. tonåring.

Sitter i lugn och ro och pratar med mamma i köket hemma hos föräldrarna. Plötsligt flyger hon upp från stolen, slår upp fönstret och ropar:

- Cykelhjälm!

Långt bort, längre ner ifrån gatan hör jag lillebror, 13 år och uppenbarligen utan cykelhjälm, skrika:

- Men jag ska ju bara...!

- Cykelhjälm!!

- Men mamma, jag ska ju bara till...

- Cykelhjälm!!!

- Martin bor ju bara...

- CYKELHJÄLM!!!!


Jag tycker det är så fint på något sätt. Mamma brukar alltid säga att det är A och O att behålla en bra kommunikation med sina tonårsbarn.

Åhå!

image170


Hej lilla Smilla, kan knappt bärja mig till jag får dulla med dig!

Pling-plong.

Någon dag skulle jag vilja att det plingar på dörren och när jag öppnar ligger det en sånhär utan för dörren och väntar.

image169

Tillbaka till verkligheten..?

Idag har jag ägnat åt att försöka komma i ordning med tillvaron igen efter spexveckan. Jag har bokat tvättid, varit och tränat, packat upp kläderna från logen, segat i TV-soffan och till och med försökt att plugga lite (dock utan resultat). Har även bokat in en tjejkväll med försummade vänner och planerat för en lugn helg.

Oj vilken spexabstinens jag har, det är inte klokt. Den avslutande kramringen i söndags sitter kvar i kroppen. Sitter och lyssnar på Licence to kill från Bond och dras tillbaka bakom ridån dansandes med Emelie, sjunger min hysteriska stämma från Miss Blue och drar repliker för mig själv i huvudet och småskrattar. Jag trodde att jag var patetiskt tragisk men det visar sig att jag är långt ifrån ensam om detta beteende. Har bombaderats med sms och mail idag från övriga i gänget som "gråter blod" och "hatar vardagen".

Denna hittade jag när jag packade upp min logväska. Kanske säger den inte er så mycket, men spexet förstår mig. All denna insider-humor och ingenstans att ventilera den...

image168

Vilket är ditt ögonblick?

För ett tag sedan satt jag tillsammans med några vänner över en middag och pratade om livets godheter. Vi skulle alla berätta om vårt livs bästa ögonblick. Jag berättade om sommarens kvällar ute i stugan, om studenten och om hur underbart det är att stå på Sagascenen och spexa. David berättade om kvällar ute på Norrbyskärs lägergård, Emelie om när hon fick sitt drömjobb och Lars om en grillfest utan dess like.

Diskussionen fortsatte. Vad är det som är kriterierna för en oförglömlig upplevelse? Vilken är den röda tråden? Alla hade vi olika sätt att definiera våra studer och alla hade vi olika gemensamma nämnare. Det enda vi kom fram till var att livet faktiskt innehåller otroligt många sådana ögonblick, och det glömmer vi bort i all vardagsstress.

Att vakna en solig onsdagsmorgon, smyga upp och äta frukost i pyamas framför nyhetsmorgon. Att bada när det riktigt öser ner regn från himlen och sedan mysa framför brasan. Att hänga i logen på Saga innan föreställning och umgås. Att gå och lägga sig tidigt en lördag bara för att man vill. Att få det där sms:et. Att få en spontan kram. Att äta middag hemma hos föräldrarna och sitta kvar långt efteråt och prata om allt från skola till etiska dilemman. Att samlas alla syskon och grilla på sensommarkvällarna. Att göra bort en tenta. Att ta ett varm dusch när man är riktigt kall. Eller som ikväll, att ta en kopp te med vännerna.

Kanske borde vi uppmärksamma våra ögonblick mer.


En utvärdering.

Här kommer en utvärdering av gårkvällens äventyr.


image167Föreställningen gick bra trots att tankarna inte riktigt var där de skulle. Jag och bror bestämde oss för att ge järnet, om inte annat så för mamma i publiken som behövde något att le och skratta år. Jag sjöng för kung och fosterland, även om jag när jag väl kom av scenen brydde mig mindre om hur det egentligen gått. Trycket från 60 gamm-spexare i publiken var enormt och applåderna ekar förmodligen fortfarande i salongen.

När ridån gått igen kastade jag mig ner i logerna och in duschen. När jag däremot skulle skutta tillbaka till kvintettens log (som är ett skyddsrum på 4 km2 utan fönster eller något) hade David och Nils låst in sig för att byta om. Dessvärre gick dörren i baklås, och utanför står jag och även kvintett-Emelie, blöta, i endast små handdukar. Alla kläder, nycklar, rubbet låg inne i logen... Och hur löser vi det här? Vem har de andra nycklarna till Sagateatern? Jo, Nils, som sitter där inne. Jaha, ok. Går det att skruva loss handtaget på något sätt? Ska vi ringa en låssmed?

Vi står där och småhuttrar och fler och fler spexare samlas för att kolla vad det är som händer. Filmkameran dyker upp för att dokumentera och ge material till bonusmaterialet på vår kommande spex-DVD. 10 minuter passerar. Ingen lyckas få upp dörren. Paniken stiger hos mig och Emelie, ska vi behöva gå på festen i handduk? Tillslut hittar David en gaffel som jag haft till maten i min väska inne i logen och lyckas därigenom skruva loss handtaget från insidan och öppna dörren. En bra början.

Efter att ha gjort mig så snygg som möjligt på så kort tid som möjligt åker jag på två hjul till festlokalen där den stora jubileumsfesten ska äga rum. Jag som kvällens värninna springer omkring som en skållad råtta för att få i ordning allt. Pust, vi sätter oss till bords. Middag drar igång, stämningen är på topp.

Kvällens stora flopp var inte incidenten med logen utan den tog plats under festen. Somliga gillar att roffa åt sig all credd även om det finns andra som också slitigt för att ge alla en kanonkväll. Synd att en annars så trevlig prick kan vara en sådan skitstövel. Men som tur är har jag sedan tidig ålder fått lära mig av mamma att aldrig ta någon skit. Drog av en avhyvling i köket som gjorde mig arg så att jag skakade.

Trots det inträffade samlade jag mig och hade en kanonnatt och morgon. Dansade tills det var ljust ute. Det slog mig flera gånger under festen att livet är allt bra gött ibland.

Taxin släppte av en lullig Sanna 6.30 hemma. Jag har inte sovit många timmar och ska om en stund tillbaka till brottsplatsen för att städa, sedan är det saga som gäller och spexets sista föreställning. Jag kan inte låta bli att gråta en tår. jag vill inte sluta spexa, det är fasen i mig det bästa som finns!

Sverker.

Min morbror har gått ur världen. Mänskligheten har mist en supermysig människa med humor, värme och lekfullhet. Det är obegripligt. Mitt under allt spex och skojigheter. På en annars så bra lördag.


Och om tre och en halv timme ska jag stå på scenen och ge allt.
Nu är det tid att fokusera.
Fundera och grubbla får jag göra imorgon, som pappa sa.

Sov gott Sverker.

Premiären.

Onsdagens premiär var någonting extra. Hurra vad bra vi var!! Snygga omstarter, sjukt bra orkester, stämning, punsch, ja, allt som hör premiären till. Även om jag är lite besviken på min egen personliga insats kände vi i kvintetten oss klart nöjda efter första framträdandet. Spexet är bra i år, riktigt bra!

Festligheterna fortsatte sedan natten lång. En lättnad efter att ha avklarat första gigget blandat med enorm trötthet och adrenalin. Och sedan ett och annat glas vin på det.


image166
foto av David Sandén
Ikväll är det dags igen. Vi har sålt slut på alla biljetter till både fredag och lördagsföreställningarna, det ni!

Två föreställningar är nu avklarade, tre kvar att ge järnet på!
Ge 100 % och sedan ökar vi.
Nu kan det bara bli bättre.

Hjärntvätt och insider-humor.

Just nu känner jag mig lite hjärntvättad. Allt jag tänker på är spex, allt jag pratar om är spex, min tillvaro innehåller endast spex. När jag är på universitetet på förmiddagen känns det nästan som om jag bara är och hälsar på innan jag åker ner till Sagateatern där mitt andra liv håller på som bäst. Det känns så lustigt att det idag för de flesta är en helt vanlig onsdag, men för mig är det dagen med stort D.

image165
Foto av David SandénIgår fördes en konversation mellan två spexare som definitivt platsar på veckans bästa citat. Samtalet tar plats nere i logen när alla mikrofonsändare ska knäppas på kläderna.

Tjejen:
- Spänn på mig ordentligt.

Killen:
- Ja, okej, men då får vi ta det bakifrån.

(Kort tystnad, killen fipplar på med spännet på sändaren)

Killen:
- Ska jag ta det innanför byxorna?

Tjejen:
- Ja, annars förlorar det liksom lite utav poängen.Ikväll. Ikväll. Ikväll!
Önska mig lycka till.

Spexarna intar media.

Just det, nu är vi verkligen igång.

Det är som en saga.

image164


Nu är vi igång! Efter månaders repeterande var det äntligen dags att förflytta oss från sterila hörsalar och sunkiga kvaterslokaler till Sagateatern. Känslan av att öppna dörren och få alla minnen sköljande över mig var oslagbar. Som jag har saknat den sunkiga logen och fotöljerna i salongen. Vandrade över den tomma scenen och tänkte på hur den snart skulle fyllas med dekor och galna upptåg.

Nu ska jag försöka få lite sömn för imorgon är det två genomdrag från början till slut.
Jag är redo för fler spexminnen, redo.

Lycka Li.

För ett tag sedan var jag på Umeå Open. Det var en ren lyckoträff för inte hade jag väntat mig att jag skulle göra en nyupptäckt av en super mysig artist - Lykke Li. Nu dunkar hon ur mina högtalare och min iPod mest hela tiden.
Påskens bravader.

image159


Jag gillar att åka iväg över påsken och få göra och tänka på annat än plugg.


image160

Jag gillar att umgås med mina fina.


image161

Jag gillar att dricka skumpa ur pastmuggar i en hytt och sjunga till houselåtar pumpandes från mobilen.


image162

Jag gillar att få klä upp mig och äta god, god buffé samtidigt som man puttrar fram över havet.


image163

Jag gillar att dansa till live-musik till fyra så att fötterna värker.


Finlandsfärja, en klart intressant upplevelse.

Sport och politik.

Jag tycker att det är intressant hur människor kan ge vika för viktiga ståndpunkter så fort det blir lite mer krävande att upprätthålla dem. Debatten cirkulerar i media kring huruvida Sverige ska bojkotta OS eller inte med tanke på hela Kina-Tibetsituationen. Alla håller med om att de grundläggande mänskliga rättigheterna är viktiga och absolut ska följas. När andra länder inte följer reglerna ska vi visa vårt missnöje. Men om det innebär att ställa in ett sportevenemang, då har det tydligen gått för långt.

Det var samma visa när Claes Borgström (fd. JämO och min stora idol) uppmanade till bojkott av fotbolls-VM i Tyskland för den ökade sexhandeln. Det blev en het debatt, hade jämställdheten gått förlångt eller? Vårt land sägs vara för jämställdhet, men bara så länge det inte påverkar Brasiliens match mot Grekland. Att ställa in ett TV-nöje för att aktivt ta strid mot att kvinnors kroppar utnyttjas är tydligen inte tänkbart. Och sportfånarna fick som de ville, vi bojkottade definitivt inte fotbolls-VM utan följde matcherna med spänning utan en tanke på vad som pågick utanför fotbollsplanen.

Nu har vi chansen igen att visa vårt missnöje.
Den som tiger en medskyldig.

RSS 2.0