Va, står bussarna stilla?!

Strejk igen. Den här gången är det inte sjuksköterskerna som slänger in handduken utan busschafförer i Stockholm. Det intressanta med hela situationen tycker jag är att se hur media hanterar det. När det gällde sköterskorna låg mycket fokus på själva strejken i sig. Man filmade tågen, arga och trötta sköterskor att det var synd om dem, att de var underbetalda och deras krav. Vi såg ytterst lite av hur strejken faktiskt påverkade samhället. Jag såg få repotage där de talade med människor som faktiskt påverkades och som fick sin sjukvård försämrad.

Nu står bussarna stilla. Nyhetsmorgon var runt på stationerna och pratade med människor i morgontrafiken. Det var så synd om alla, de var tvugna att gå till tunnelbanan eller samåka med grannen in till stan. Ingen busschafför intervjuades, ingenting om vad de hade för krav, inga bilder på dem kämpa för bättre lön.

Missförstå mig inte, jag tycker att rätten att strejka är oerhört viktig, busschafför eller sköterska. Men vad sänder media för signaler? Att busschafförerna bara ställer till besvär genom att strejka men att sjuksköterskorna förde en fantastisk kamp? Att chaffisarna inte har samma rätt att agera mot låga löner för att de faktiskt påverkar folks vardag? Nej, hallå där, var är neutralitetet i mediabevakningen..?


Kommentarer
Postat av: upplyst

Mediabevakningen ÄR korrekt. Om man följt situationen och använder sitt sunda förnuft, blir skillnaden tydlig:



Sjuksköterskornas strejk drabbade på ett tydligt sätt arbetsgivaren, landstingen, med lavinartade köer t ex. Fokus i media hamnade då på parterna i konflikten: sjuksköterskorna och landstingen. Inte tredje part, som inte SKA drabbas vid en konflikt - konflikten ska lösas av och drabba arbetsgivare och arbetstagare.



I busschafförsstrejken blir det ett annat problem: Strejken är utförd på ett rätt taffligt sätt. Den är nämligen utlyst under industrisemestern, då många inte ens jobbar. Det befarade "kaoset" uteblev, och istället för att fokus hamnade på arbetsgivarna (som inte ens är SL utan en organisation som heter Bussarbetsgivarna och dess bolag Swebus och Busslink som i sin tur har UPPDRAG av SL) drabbas kunderna - tredje part.



DÄRFÖR är fokus helt riktigt annorlunda denna gång. Men det förstår inte gemene man/kvinna.

2008-07-03 @ 00:16:03
Postat av: upplyst igen

En sak till: Sjuksköterskornas kamp var bara "fantastisk" i början. När allmänheten hade ledsnat (efter nån vecka) var det bara irriterande. Det var den tydliga bilden i just media. På samma sätt att busschaffisarnas "kamp" också "fantastisk" och "start" och "rätt och riktig" de första dagarna, men kommer att mattas av. Alla kommer att vara less på att promenera till t-banan och pendeln och sluta stödja strejken inom kort. Så funkar det. Så har det alltid funkat. Det är OK att de strejkar, så länge det inte drabbar "mig". Så var det med sjuksköterskorna och så kommer det bli med busschffisarna.

2008-07-03 @ 00:19:53
Postat av: rakel

åh tack för att du skriver detta! jag trodde jag var själv med denna media analys!



kram/rakel

2008-07-03 @ 11:29:06
URL: http://rakeleklund.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0