Valborg i Dunedin.

Valborg. Valborg. Valborg? Var tog terminen vägen? Vad hände med alla sega veckor i januari när jag bara väntade på att få åka? Vad hände med de första dagarna i Dunedin som var oändligt långa och förvirrade? När blev mars till april? Hoho...?

Förra valborg känns som igår. En krånglig period var det allt, med begravningar, spexabstinens, förvirrat hjärta och allmänt kaos. När jag, Frida och Sofi öppnade dörren för vår valborgsfest visste jag lite om den resterande delen av 2009. Min valborgskväll liksom satte punkt för allt det röriga, och vände på steken.Men idag firas valborg på andra sidan jorden. Jag och Jens har bjudit in till svenskt valborgsfirande hemma hos mig med svenskar, internationella studenter och nya zeeländare. Ingen grill i trädgården och ingen studentkör som sjunger Sköna maj, men stämningen kommer vara på topp! Lars Winnerbäck pumpar redan i högtalarna, 24-kronorsskumpan ligger på kylning (säkert en höjdare, eller hur?) och peppen är total! De traditionella jordgubbarna har dock bytts ut mot ett mer nya zeeländskt inslag - chips. Juni, juli, augusti, för vindarna är varma då.Glad valborg på er!

"Goofy Sanna"

Man måste våga bjuda på sig själv ibland, annars vore livet så himla trist.

You are not hot,
you are on fire girl.

Jag vill baka!!

Nu har Sanna bakabstinens. Jag som är van att baka ett antal gånger i veckan har inte tagit i en påse mjöl sedan 12 veckor tillbaka. Att baka för mig fyller samma funktion som att titta på TV för många, ett sätt för mig att slappna av och tänka på annat. Det är min form av metal yoga. Jag älskar att pröva nya recept, stänga in mig i köket och dra på mig mitt fina, blommiga förkläde. Lite Monica Zetterlund i högtalarna och jag är där. Och tänk lukten i lägenheten sedan! Inget smakar så gott som nybakat bröd till kvällsfikat eller de där fantastiska cupcakesen en solig söndagsförmiddag.

Ja, nu när plugget och stressen hopar sig jag känner ett starkt behov av att få rufsa runt bland decilitermått och bunkar. Inte blir jag mindre sugen av att snegla på min favorit, Leila på landet. Peppar inför sommarens bageri a la Sanna i stugans lantkök, få nöjet att ställa fram varma bullar till syskonbarnen att doppa i saften när ingen ser och att överraska mor och far med deras favoritbröd en morgon. Jag har redan storslagna planer för vad som ska snickras ihop, och har fått en hel del ny inspiration här nere bland bagerihyllorna. Men den första godsaken att nå målsnöret när jag kommer hem är nog dessa.


Förebilder på lika villkor?

Jag seglade in på ett test på den här hemsidan idag (den dumma vill inte länka, men klicka på makt och kön, sedan ojämt ställt och slutligen böcker), vilket var en tankeställare. Undersökningar visar att fyra av fem bokskarraktärer är killar, vilket är speciellt genomträdande bland barnböcker. I en artikel på samma sida beskrivs situationen: "Huvudpersonen är en pojke eller en man. Han är aktiv och driver berättelsen framåt. Flickor och kvinnor däremot har ofta underordnade roller och de beskrivs som passiva". Gabriella Åhmansson menar att tjejer lär sig att identifiera sig med båda könen, men att killar inte förväntas överskriva könsgränserna. Litteratur som vänder sig till tjejer har även ett annat innehåll än de klassiska killböckerna. Killarna får läsa om de traditionella "hjältesagorna", medans tjejernas litteratur oftare tar upp relationer mellan människor. Barnböckerna lär alltså tjejer och killar olika saker, och pekar åt pekar åt två separata vägar - den typiska manliga och den typiskt kvinnliga vägen - och ger barnen kompassen för att leda dem "rätt".

Jag tycker det är oerhört intressant, men är jag förvånad? Svar nej. Mannen är fortfarande normen i samhället och fungerar som vår utgångspunkt, vilket leder till att en manlig huvudroll blir "neutral" och en kvinnlig huvudroll blir "kvinna". Sjukt. Alla behöver förebilder att identifiera sig med, speciellt barn, och som läget ser ut idag ges inte samma möjlighet till detta för tjejerna som för killarna. Men jag vill att mina bror och systerdöttrar ska få läsa om tuffa tjejer med skinn på näsan. Småtjejer behöver få höra om starka kvinnor som antar utmaningar, precis på samma sätt som prinser som befriar prinsessan från draken. Tjejerna behöver också få höra att tjejer minsann också kan kasta sten, vara lortiga, ta plats och vara ledare. Som jag skrivit förrut hade jag, eller kanske till och med har, en förebild från barnböckerna. Men en räcker inte långt, tjejer behöver fler, minst lika många som killarna. Nej, lite mer girl power i litteraturen är vad jag önskar mina syskonbarn.

Kanadensiskt snack.

"Peanut butter-banana al la Katrina"

Steg 1: skala en banan
Steg 2: ta fram en burk jordnötssmör
Steg 3: applicera varfri mängd av smöret på bananenVad tror ni? Vågar ni testa?
Jag var klart skeptisk, för att inte säga att jag faktiskt tyckte det var riktigt illa.
Amerikanare, kanadensare och Kiwis - deras matkultur är klart intressanta.


Enough is enough.


Jag har en svaghet för ögonskuggor, helt ska de vara i färg, ordentlig färg. Det öppnar liksom upp för lite extra kreativitet. Jag älskar att stå framför spegeln och testa nya varianter och jag är sällan rädd för att pröva nya nyanser. Hemma lämnade jag nästan hela min sminksamling. Jag trodde att jag skulle klara mig på ett tre-tal färger men nu fick det vara nog. Idag inhandlades två nya, fräscha burkar. Och jag som ska ut och slå klackarna i taket ikväll, kunde inte passa bättre. Oj, så nöjd jag är!

I make a cup of tea instead of making decisions.


Det finns saker jag här i världen som jag inte klarar mig utan. En riktigt god kopp te är en sådan sak. Min vattenkokare drar igång när plugg vid skrivbordet väntar, på kvällen tillsammans med en TV-serie och en filt eller på mornarna i Dunedin när jag försöker bli varm. Men framför allt dricker jag te när jag funderar, analyserar och har de där samtalen med vänner som räcker i timmar. Man tänker på något sätt klarare då, eller hur? Att kura ihop sig i varsitt hörn i soffan, värma händerna på koppen och låta samtalsämnena avlösa varandra - det tillhör absolut mina favoritstunder.En ny tesort har introducerats i min samling. Den här Chi Te-varianten mig med storm men en riktig kryddig smak. Kanel, nötter och naturligvis med en gnutta ingefära i blandningen. Jag kan starkt tipsa om denna nästa gång nu söker efter ett mysigt kvällste. Mmmm... Värmer gott i en frusen mage.

Visdomsord.

"Om snöret inte håller, utan går av, är det bara att försöka med ett annat snöre."

Puh är en smart liten nalle.


Påsken i bilder.

Påsk.

Jag har......vallat får......ätit oförskämt många, goda och mysiga luncher på stränder runt om på södra ön......fått punka in the middle of nowhere......klättrat i glaciärer......simmat med delfiner och funderat på om det går att frakta hem en liten till Sverige......vandrat, tältat och levt på syltmackor i Nya Zeelands skogar......och kommit fram till att Nya Zeeland nog är världens vackraste land i alla fall.
Påskbreak.Nu kommer det att vara tyst ett tag på sannapannan.
Hon tar nämligen påsklov.
Väskan är packad.
Lämnar staden för ett tag och åker på road trip.
Men hon är tillbaka nästa söndag, så håll ut.
Och framför allt önskar hon alla en glad påsk.
Ät mycket godis.
Njut av våren.Japansk afton.

En måndagskväll. Ida blev 25 år och jag fick avnjuta en fantastisk måltid av min nya favoritmat - japanskt! Tidigare har jag aldrig ätit annat än den klassiska sushin, men nu har det blivit andra bullar. Den här lilla restauranten är inte större än en liten glugg och ligger på en liten tvärgata långt ifrån det vanliga gångståket.
Konceptet var att var och en plockar fyra eller fem smårätter som sedan serveras en och en, med lagom tid emellan för att varje bit ska hinnas avnjutas. Det är verkligen super eftersom du kan testa något nytt och spännande men samtidigt välja några "safe cards". Japansk mat är inte bara god, den är nyttig också. Mycket fisk, bra fetter och grönsaker. Och framför allt är sånhär toppenmiddag bra för själen. Sedan är det en bra övning för mig, som annars slänger i mig mat i 100km i timmen, att äta med pinnar. Det går liksom inte att stressa!

Min favorit av mina utvalda rätter var absolut den här lax och avokadoröran, toppad med en krämig wasabi-sås. Kanske bland det godaste jag ätit! Ska göra ett försök att återskapa kreationen hemma..
Du älskade!

"- Hey, Sanna, you´ve got a package."


En mycket hängig Sanna ser det gröna kuvertet ligga utanför dörren när hon kommer hem. Hon läser. Brister. Gissa om den kära rumskompisen Tom blev lite paff när tårarna sprutade. Tom måste verkligen tro att jag är ett känslomässigt freak eller något, men jag kunde inte hjälpa det. Känslorna blev för mycket för att kontrollera och glädjen över min underbara överraskning tog överhand. Tack du underbara!


...och just mina favoriter, hela långa vägen från Svea Rike - galenskap! Min dag tog verkligen en snabb vändning och även om denna present inte kommer delas hemma i din soffa ska de avnjutas med råge. Ikväll kapar jag en och annan bit tillsammans med en kopp te, mina raggsockar och lite jazz på svenska. Puss på dig Em!!

Pilates a la 2009?
Trött?
Psykiskt instabil?
Eller bara nära till garv?
Något är det, men jag kan bara inte hjälpa det...
Fruktansvärt roligt är det och jag viker mig att skratt!

Katamaran.

Jag hade en ganska bra lördag.
Hur var er lördag?

En splitter ny 22-åring.

Grattis vännen!
Idag fyller du hela 22 år (ja, alltså om några timmar för er i Sverige dårå...).
Stor kram, det är allt jag kan säga!You take me the way I am.

Tips från Emelie.
Den här är underbar.
Kanske för att texten är så sann liksom.


Kvinnosamhälle??

Har jämställdheten gått för långt? En del anser att feminismen har drivit frågan tills det har slagit över till kvinnans fördel och att vi idag egentligen befinner oss i ett samhälle som förtrycker män, ett "kvinnodominerat" samhälle. Tydligen menar vi feminister att män är "en skock lata och egoistiska härskare som super, slår sina fruar och konspirerar i bastun om hur kvinnor bäst kuvas." Öh..? Är det inte underbart hur skribenten drar alla feminister över en kam utan att blinka? Ett uttalande blir lika med sanningen för vad feminism som ståndpunkt står för. Den här generaliseringen är inte bättre att säga att alla män våldtar, eller hur?


Den här artikeln radar upp ett antal punkter där män diskrimineras framför kvinnor, och pekar på problem som att mammor har en fördel i vårdnadstvister, att mäns cancer inte tas på lika stort allvar som kvinnors cancer och att män förlorar jobb för att mindre kvalificerade kvinnor får anställningen istället för att öka jämställdheten på arbetsplatsen.


Visst, det är aldrig bra när människor känner sig kränkta och orättvist behandlade. Mamman ska inte antas vara den bättre föräldern bara på grund av hennes kön och så vidare, men jag tycker att den här personen har tappat perspektiv på saker och ting. Förutom de grundläggande faktorerna som att samhället är uppbyggt efter en manlig norm, skapat av män, för män, och att kvinnan är undantaget, skulle jag kunna göra en konkret lista med miljoner tillfällen där män har företräde framför kvinnor. Kvinnan ligger fortfarande i underläge i grundläggande situationer som maktförhållanden, anställning, lön, status och politiskt inflytande. Skribenten menar vidare att män kan hånas "slentrianmässigt" utan att någon bryr sig medan det enligt honom inte är okej att skoja om kvinnor. Hallå, var har personen varit på sista tiden? Kvinnan är ständigt måltavla för sexistiska skämt och när killkompisarna vräker ur sig saker dumma blondinskämt eller liknande är man inget annat än en gnällkärring som överdriver om man ifrågasätter humorn.


Skribenten anklagar feminismen för att endast arbeta för det egna könet och inte se till jämställdheten som slutmål och att detta leder till att det slår över till att samhället bygger på att gynna kvinnor framför män. Problemet när man ska arbeta mot all form av förtryck är att för att en underlägsen grupp ska kunna ta sig upp måste fokus få hamna på deras rättigheter och tid och energin läggas på att upphöja den svagare gruppen för att nå ett jämnt slutresultat. Det är viktigt att komma ihåg att en jämlik regel skapar nödvändigtvis inte ett jämställt resultat.

Den här artikeln visar på ett typisk sätt att motverka kampen mot jämställdhet - att vända på steken och mena att det egentligen är mannen som lider. "Vadå, har ni det dåligt? Titta på oss då!"-sättet är en sann klassiker.Så, har jämställdheten gått för långt? Knappast.

Lever vi egentligen i ett kvinnosamhälle utan att se det? Puh, never ever.
Skärp dig, se till fakta och upptäck verkligheten.


Dagens fynd.

Ok, jag kan leva med att maten inte riktigt är den samma här. Men vad gör man när man vaknar med ett enormt craving efter rårörda lingon? Eller hårdbröd? Till min lycka fann jag på min expedition till en ny mataffär veckans mitt-i-prick. Titta, hårdbröd, klassikern ryvita! Åh, titta igen, laktorfri mjölk! Ingen mer sojamjölk som smakar apa, utan riktig laktosfri sådan.
Oh, yes, detta räddade en annars ganska seg och tröttsam dag.
Detta till kvällsfika och två skype-samtal och jag back in the game.
Men rårörda lingon kan jag nog glömma.

RSS 2.0