Gränslös sexköpslag, yes please!

Norge håller på att klubba igenom en sexköpslag där norskar även ska kunna straffas för att handla sexuella tjänster utomlands. Nu är debatten igång även här i Sverige med vänsters Lena Olsson i täten. Så himla rätt! Man har uppskattat att det är relativt vanligt att svenskar åker utomlands för att köpa sex. Varför ska man ostraffat kunna köpa människokroppar för sexuell tillfredställelse?

Men kan vi verkligen lagstifta om företeelser som sker utanför vårt lands gränser? Ja, sådana lagar förekommer redan. 2 § i Lag (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor ger svensk domstol rätt att fälla den person som utför känsstympning mot någon även om gärningen begås utomlands. Dessa typer av lagstiftning är uppenbarligen fullt möjliga. Samma typ av resonemang som förs vid könsstympning borde föras vid handel av sexuella tjänster. Om det vore enligt lag okej att ta med sin dotter utomlands för att genomföra ingreppet skulle det svenska lagen bli mindre betydelsefull och kan förlora sin verkan. Samma sak anser jag gäller vid sexköpslagen. Om det är som den nuvarande lagstiftningen är, att det bara är att åka över landsgränser för att inhandla människokroppar ,ger det inte samma kraft och innehåll till det svenska förbudet. Kryphålen i lagen måste tätas igen, det ska inte vara möjligt att handla sexuella tjänster av en annan människa.


Nu är det bara att hålla tummarna att frågan och diskussionen drivs på. En utvärdering av sexköpslagen är under arbete, en nödvändig sådan. Förhoppningsvis resulterar det i en reform av lagen som tar problemen på allvar, vare sig det sker i eller utanför vårt land.

Kommentarer
Postat av: Anders (ja, den Anders)

I fallet könsstympning är väl de flesta tämligen överrens om att det är skit och jag har aldrig sett en enda person gå ut och säga att de själva valt att könsstympas.



Däremot när det gäller prostitution finns det ingenting som säger att Sveriges tolkning (att den prostituerade är ett offer) är den absoluta sanningen. I Danmark har myndigheter/turistbyråer information om var man hittar första/bästa prostituerade. Vad gör det då rätt att vi ska leka polis i andra länder? Någonstans borde en gräns dras, annars kanske vi också ska straffa de som snattar i andra länder en extra gång?



Om detta införs borde någon som kör fortare än 110 (120) på Autobahn bötfällas.



Det är en helt annan fråga om man köper minderåriga etc, då ska självklart Sverige hjälpa berörda instanser för att få fast svinet.

2008-12-15 @ 10:08:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0