Bröd = hälsofara?
Jag blir så less, extremless. Bläddrade igenom en hälsotidning idag och kom underfund med hur skruvad bild vi har på hälsa idag. I en kort notis på sidan om "Mat som håller dig smal, hälsosam och i form" kunde jag läsa om faran med kolhydrater. Visste du att en skiva grovs bröd extra om dagen betyder 3.5kg viktökning på ett år. Texten berättar även vad du måste göra för att förbränna detta matintag. Bra, då vet jag det.

Men det finns några viktiga aspekter som notisen lämnar ute. Den där extra brödskivan på morgonen kan skjuta upp ditt blodsockerfall innan lunchen, ett blodsockerfall som skulle göra dig trött, hängig, oproduktiv och grinig. Brödet gör att du inte dör av hunger när du kommer hem från jobbet och äter tre kakor innan du ens orkar börja laga middag. Brödet kanske håller ditt humör uppe, ingen går glad hungrig. Den extraenergin som den skänker gör att din huvudvärk håller sig borta och du att du är människa när du kommer hem. Den gör att du orkar ta en kvällspromenix med vännen och får frisk luft istället för att däcka på soffan. Den där brödskrivan gör att din frukost blir så mycket mer njutfull eftersom du faktiskt får äta dig riktigt mätt.

Missförstå mig inte, jag ställer mig helt bakom att vi ska äta nyttigt, men jag känner att vi ibland tappar greppet om vad nyttigt innebär. Visst finns det personer som skulle må bättre med mindre av det goda, men vi får inte glömma att vårt välmående även hänger på att vi får i oss tillräckligt med energi, bra energi, för att orka med livets alla dagar. Jag har svårt att se syftet med texten. Ville de skrämma oss och sätta ångest i tankarna varje gång vi brer en extra macka? Vill de göra oss medvetna om vad det "kostar" att äta mat? Är det verkligen ett seriöst sätt att få folk som behöver pepp att ändra sin kost?

Nej tack. Imorgonbitti är det jag som äter en extraskiva, så det så!

Kommentarer
Postat av: Mikaela

Håller med dig till 100%, så jävla löjligt att skriva sådant. Äter man ett extra äpple om dagen kan det också sätta sig på midjan, eller nötter, smör, gurka, ÅHH allt handlar ju om energibalans.

2009-08-06 @ 08:49:40
URL: http://mymica.blogg.se/Iheartgreen
Postat av: Åsa/En Sida Med Mat

Mycket bra skrivet!Nä,jag tror nog inte att en grov brödskiva om dagen gör en överviktig....

Blir så trött på all ensidig information och skrämselpropaganda!Tack för din kommentar hos mig! :DHa en bra helg!

Mvh Åsa.

2009-08-07 @ 19:23:13
URL: http://www.ensidamedmat.se
Postat av: Sanna

Svar; Jag tycker absolut att du ska testa. Min farmor brukade också alltid göra saft, men inte så mycket numera.Tycker det är så löjligt med såna här artiklar. Detsamma med den där "frukt gör dig tjock!". Som Mikaela kommenterade ovan; allt handlar ju om energibalans!Trevlig blogg (:

2009-08-11 @ 14:47:41
URL: http://sannabakar.blogg.se/
Postat av: Placebo

Hej!Jag kom bara att tänka på, vad innebär egentligen "en extra skiva"? Som att det finns en regel som gäller alla. Typ, man kan bara äta två skivor bröd till frukost allt annat är extra. Tänk om det inte är extra då. Pff, låt människor äta sig mätta och slicka blodsockerfall!

2009-08-11 @ 22:38:41
URL: http://urfunktionagain.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0